"ראש המועצה המליץ לא להגיע": הפסקת האש נמשכת – ותושבי הצפון מספרים על המציאות שבשטח

"האזעקות והכטב"מים נעלמו, אבל התושבים עדיין חוששים לשוב הביתה": התושבים מדווחים על רגיעה מסוימת אך הביטחון עדיין רחוק, בעוד יו"ר נשיאות המגזר העסקי קורא להקצות 15 מיליארד שקלים לשיקום האזור - "חיזוק הצפון חייב להיות בעדיפות לאומית עליונה"

קריית שמונה, לאחר כניסת הפסקת האש לתוקף. צילום: אי.פי.אי

יומה השני של הפסקת האש נכנס היום (חמישי) לתוקף, והתחושות של בעלי עסקים בצפון עדיין מעורבות. מצד אחד, האזעקות נעלמו, הכטב"מים נעלמו מהנוף הירוק – והרקטות כבר לא נוחתות פה מדי שעה עגולה.

בר רוזנברג בת ה-32 מחיפה מנהלת עסק של ⁠יצירת והפקת סרטונים לחברות ולמותגים גדולים בארץ. לאחרונה, בצל האזעקות הרבות, היא דיווחה על רחובות ריקים מאנשים ומתח באוויר. אלא שכעת, בעקבות הפסקת האש, נראה שהמצב השתנה במעט.

"⁠מצד אחד יש רגיעה", היא אומרת, "אבל אני עדיין עוקבת באובססיביות אחר התרעות פיקוד העורף, כדי לראות אם אין איזושהי התחממות מחדש", בר מודה. "אתמול, אחרי התלבטות, פתחתי את החלון של הממ"ד. אבל להגיד שאני שלמה עם זה? עדיין לא, כי אני לא מרגישה עדיין שהפסקת האש הזאת סופית לחלוטין. מצד שני, סוף-סוף אווררתי את החדר, שקרוב לחודשיים היה אטום וחנוק".

קריית שמונה, לאחר כניסת הפסקת האש לתוקף, צילום: GettyImages

בר מספרת שלפני הפסקת האש היא שקלה כמעט כל יציאה מהבית, בגלל המצב. "שאלתי את עצמי האם היציאה באמת חיונית, או שיכולה לחכות למועד אחר", היא אומרת, ומספרת שלא יצאה כבר חודשיים למקומות פתוחים, כי תמיד העדיפה להיות בסמוך למרחב מוגן.

"אני עדיין לא מרגישה את הביטחון לצאת ולחזור לשגרה לחלוטין, אני מאמינה שרק הזמן יחזיר את הביטחון שלי בתור תושבת העיר חיפה. אני אישית לא מרגישה שינוי משמעותי בתנועה ברחבי העיר ו/או עומסים מיוחדים – מרגיש לי שכבר התרגלו למצב של מלחמה", היא מסבירה. "אני כן יכולה להגיד שכנראה ארשה לעצמי עכשיו לצאת לאזורים יותר פתוחים ולעבוד בשטחים פתוחים כאן באזור, שזה משהו שהיה מאוד חסר לי בתקופה האחרונה".

בר מודה כי בתור יוצרת תוכן היא הרגישה שכל מה שהיה קשור לאירועים ולתרבות בחיפה נעלם לגמרי במהלך המלחמה, וכעת היא מחכה לראות את זה חוזר, ואת העיר והאזור חוזרים לפרוח. "זה משהו שהיה חסר לכולם".

"ממשיכים לנשום עמוק"

י', תושב מפונה ממטולה שעוסק בעריכת דין, מסביר כי עדיין לא חזר לעירו יחד עם משפחתו. "אולי נעלה לשם במהלך סוף השבוע. אנחנו נמצאים כרגע בראש פינה, וכאן נראה שהכול כרגיל, כמו לפני הפסקת האש. ראש המועצה הודיע לנו שהוא ממליץ לא להגיע, אבל ידוע לי שתושבים שסקרנים כבר עלו לשם אתמול. לפני החזרה צריך לתאם כניסה עם החמ"ל, ולא ניתן להכניס אורחים לאזור. יש הרס רב לבתים, לתשתיות, ונפלים ורסיסים פזורים בכל עבר. אני מניח ומעריך שגם החזרה לקריית שמונה תהא איטית, והמבחן לדעתי יהיה כשמענקי האיכלוס יופסקו – אז לדעתי רוב התושבים ישובו, אבל נחיה ונראה. לעת עתה ממשיכים לנשום עמוק".

נזק במטולה (ארכיון), צילום: אמיר שושני

דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי, מסר כי חיזוק הצפון חייב להיות בעדיפות לאומית עליונה, תוך גיוס כלל המשאבים הנדרשים לכך. "15 מיליארד שקלים שהוקצו בתוכנית הרב-שנתית, הם צעד חשוב, שתכנון ויישום נכון שלו יוכלו לתת מענה להחזרת התושבים – אך אלו לא מספקים מענה כולל לצרכי הצמיחה של הצפון. הצלחת המשימה הלאומית החשובה ביותר בעשור הקרוב, תלויה בהחלטת ממשלה ברורה שתכנס משאבים מכלל המערכות – תשתיות, ביטחון, חינוך וכלכלה. רק כך נוכל להבטיח חזרת תושבים ויצירת עתיד יציב לאזור. רק אם יהיה כינוס מקורות לאומי לכל השימושים הנדרשים להצמחת הצפון, בנוסף לתקציב התוספת – נצליח", לדבריו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר