ז'אבו, מגדולי חוקרי ארץ ישראל בדורנו, נהרג בלבנון: "אבידה גדולה לעולם המחקר"

הוביל אלפי מטיילים, חיילים ותלמידים בשבילי הארץ • רק לאחרונה השלים כתיבת ספר על יהודי עזה • עציון, שכנו וחברו הטוב: "אבידה של תלמיד חכם ענק, ידען עצום" • הותיר אחריו אישה, שישה ילדים, נכדים רבים ושני אחים

בצה"ל מודאגים מהתופעה. ארליך ז"ל. צילום: ללא

ז'אבו, כפי שכונה והוכר על ידי כל, זאב חנוך ארליך (70), היה מגדולי חוקרי ארץ ישראל בדורנו. חלק ניכר מעבודתו, הוקדשה להיסטוריה של אתרים רבים בחבלי יהודה ושומרון. הוא היה ממקימי בית הספר שדה עפרה, ממייסדי עפרה ותושב עפרה, והוביל אלפי מטיילים, חיילים ותלמידים בשבילי הארץ. היום (רביעי) הוא נהרג בהיתקלות בדרום לבנון.

לאורך שנים השקיע ארליך את מירב כשרונו וידענותו העצומה גם במחקרים שביררו את העבר היהודי של מקומות יישוב ערביים ברחבי הארץ, שעליהם הוקמו מסגדים וקברי שיחים. במסגרת מחקריו אלה, קיים קשרים הדוקים עם צה"ל, ואף הדריך והוביל חיילים רבים בסיורי מורשת לאורכה ולרוחבה של הארץ.

הוא נהרג כחייל, כאשר התלווה לקציני צה"ל, כדי לחקור מסורת מוסלמית שלפיה שמעון בן יעקב קבר בכפר ס'מע, שבגזרת צור. עוד קודם שנכנס ללבנון, דאג להצטייד בצילומים של המקום, שקיבל מהצבא. אני עצמי, כמו רבים אחרים, נעזרתי לא פעם במחקריו ובעצותיו, כאשר עסקתי בכתיבתי העיתונאית, ובמחקרי שלי, בהיסטוריה של אתרים שונים בארץ ישראל, בעיקר בקורות קבר רחל, שז'אבו חקר את תולדותיו ואת ההיסטוריה של שושלות שמשיו.

רק לאחרונה השלים כתיבת ספר על יהודי עזה. זאב חנוך ארליך, צילום: חיים גולדברג / פלאש90

רק לאחרונה השלים והוציא ספר על יהודי עזה יחד עם ישראל שפירא. הוא תיעד וחקר את קרבות החשמונאים ונחשב למומחה בסוגייה זו; עסק בהיסטוריה של יריחו היהודית לדורותיה וגם הוציא ספר על עבר הירדן (עבר הירדן במבט יהודי). פרסם מאות מאמרים בנושאי ידיעת הארץ וערך את סדרות הספרים "שומרון ובנימין" ו"מחקרי יהודה ושומרון".

לפני כ-50 שנה, רכש יחד עם יהודה עציון וקבוצת חברים מעפרה, את קורות העץ מגג מסגד אל אקצא, שהוואקף מכר לסוחר גרוטאות ארמני מעטרות. קורות העץ הללו נפלו מגג המסגד ברעידת האדמה של 1927, ולימים תוארכו אחדות מהן כקורות עץ מימי הבית הראשון והשני. על פי ההשערה, מדובר בחלק ממאגר העצים שהועברו על ידי חירם מלך צור לשלמה המלך בעת שבנה את בית המקדש הראשון. הקורות שמורות עד היום בעפרה.

עציון, שכנו וחברו הטוב התקשה למצוא מילים כדי לתאר את דמותו. "אבידה אישית גדולה ואבידה גדולה של תלמיד חכם ענק וידען עצום, לעולם המחקר של תולדות ארץ ישראל", אמר עציון. ארליך הותיר אחריו את רעיתו, תמר (לבית אריאל) בת טירת צבי (בת דודתו של השר לשעבר אורי אריאל), שישה ילדים, נכדים רבים ושני אחים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר