דוח: בחצי השנה הראשונה למלחמה התקבלו יותר מ-26 אלף פניות על תקיפה מינית

דוח המאבק באלימות כלפי נשים יוצג היום בכנסת • בשנת 2023 התקבלו במרכזי הסיוע 17,484 פניות חדשות • 59% מהפניות עסקו בפגיעה בקטינות ובקטינים עד גיל 18 • יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, ח"כ פנינה תמנו שטה: "תמרור אזהרה בוהק למשטרה ולפרקליטות"

נפגעות תקיפה מינית (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

לקראת יום המאבק באלימות כלפי נשים שיחול ב-25 בנובמבר, מפרסם איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית את הדו"ח השנתי לשנת 2024.

הדו"ח, שיוצג היום (שני), בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת - מציג פרק נתונים נרחב, אשר כולל נתונים על הפניות למרכזי הסיוע וכן נתונים על הטיפול במקרי פגיעה מינית במשטרה, בפרקליטות, במח"ש, בשב"ס, בבתי הדין לעבודה וביחידת הסיוע המשפטי בשנה החולפת. 

על פי הדוח, בחצי השנה הראשונה למלחמה התקבלו במרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית כ-26,400 פניות. בשל אירועי שבעה באוקטובר, התכנים שעלו קשים ומורכבים יותר לעומת שנים רגילות. 

נתונים בולטים משנת 2023

בשנת 2023 התקבלו במרכזי הסיוע 17,484 פניות חדשות. מהן, 14,557 פניות לסיוע, נתון המהווה עלייה של 26% בחמש השנים האחרונות, מאז 2018. ב"קול הקיץ", צ'אט אנונימי לנוער בנושא מיניות מיטיבה התקבלו 2,972 פניות. 

בסך הכל, 55,044 פניות התקבלו במרכזי הסיוע (כולל פניות חוזרות).

  • 59% מהפניות עסקו בפגיעה בקטינות ובקטינים (עד 18)
  • 54% מהפניות התרחשו בבית הנפגע/ת, הפוגע/ת או מגורים משותפים.
  • 92% מהפוגעים מוכרים לנפגע/ת. רק 8% נפגעו על ידי אדם זר.
  • בפרקליטות: 81% מהתיקים על עבירות מין נסגרו ללא כתב אישום.
  • במח"ש: ב-88% מהתיקים שעסקו בהטרדה מינית מצד שוטרים לא נפתחה חקירה.
  • בשב"ס: רק 24% מעברייני המין המרצים מאסר שולבו בתוכנית טיפול ייעודית – המשכה של מגמת ירידה משמעותית בשנים האחרונות.
  • יחידת הסיוע המשפטי: 365 נפגעות ונפגעים קיבלו ייצוג בהליכים משפטיים בעקבות חוקים שיזם, קידם וניסח איגוד מרכזי הסיוע.
  • עד לרגע הורדת הדוח לדפוס לא הגיעו נתונים מצה"ל אודות הטיפול באלימות מינית.

"תמונת מצב עגומה"

אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית: "הנתונים שאנו מביאות בדוח זה משקפים לצערנו תמונת מצב עגומה על הטיפול הלקוי של מערכת אכיפת החוק באלימות מינית. אחוזי סגירה של מעל ל-80% מתיקי עבירות המין מעידים על אוזלת יד שיטתית ומתמשכת של המערכת".

"העובדה שפחות מרבע מעברייני המין שכבר הורשעו זוכים לתוכנית שיקום ייעודית, מול אחוזי עברייני המין החוזרים, לא נתפסת. הבחירה המקוממת של מח"ש לא לחקור 88% מהתלונות על הטרדה מינית מצד שוטרים מעידה שיש סיבה לחשש גם מהמתרחש בתוך המערכת עצמה. תמונת המצב הזאת משקפת חוליים רבים, ואנו מחויבות לתיקונם".

אורית סוליציאנו, צילום: תמר סלומון, צילום: תמר

אנו מסכמות שנת פעילות שכמותה לא יכולנו לדמיין, ובה מצאנו עצמנו בחזית העיסוק בפגיעות מיניות במלחמה. אך לאורך כל הזמן הזה, המשיכו מרכזי הסיוע להעמיד את הנפגעות והנפגעים בראש סדר העדיפויות. זו הייתה וזו עדיין תקופה קשה מנשוא, שבה הפניות ביטאו מצוקה גוברת, מול תחושה של היעדר לגיטימציה לפנות לעזרה לאור ההתרחבות המתמשכת של מעגל הטראומה. עם הזמן, עשרות אלפי פניות התקבלו במרכזי הסיוע, ואנו מוקירות תודה על האמון של כל אחת ואחד שבחרו לפנות אלינו".

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, ח"כ פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי): "הנתונים הקשים מעידים כי מגפת התקיפות המיניות היא עדיין אחת הרעות החולות שעומדת בפנינו כחברה. התקיפות המיניות לא פוסחות על אף אחת ועל אף אחד - גברים ונשים, ילדים ובגירים, צעירות ומבוגרות. חשוב להדגיש כי הרוב המכריע של התקיפות נעשות על ידי אדם מוכר לנפגעת - מה שמדגיש את הצורך בטיפול עמוק ורב מערכתי בתופעה".

"הנתון המראה כי 59% מהפניות עסקו בפגיעה בקטינות ובקטינים חייב להיות תמרור אזהרה בוהק למשטרה ולפרקליטות. כאשר מרבית התיקים שנפתחים לא מגיעים לכדי כתב אישום הפוגעים ממשיכים לפשוע והנפגעות חושבות פעמיים אם להתלונן. המצב חייב להשתנות".

31% מהפניות נוגעות לפגיעה מינית בנוער

חלוקה על פי מגדר וגיל: 87% מכלל הפניות דיווחו על פגיעות בנשים, ו-13% עסקו בפגיעה בגברים. 28% מהפניות עסקו בפגיעה עד גיל 12. 31% מהפניות עסקו בפגיעה בנוער (13 עד 18).

חלוקה ע"פ סוג הפגיעה (מבין כלל הפניות, בכל הגילים): הכרות עם הפוגע: 92% מהתקיפות נעשו על ידי אדם מוכר לנפגע/ת. 35% נפגעו על-ידי בני משפחה, ועוד 13% נפגעו בידי בני זוג (בעבר או בהווה).

ב-70% מהפניות על פגיעה בילדים/ות הפוגע הוא בן משפחה, צילום: GettyImages

מתוך הפניות על פגיעה בילדים/ות (עד גיל 12): 69% מהפגיעות התרחשו בבית הנפגע/ת, הפוגע או מגורים משותפים. 13% מהפגיעות התרחשו במערכת החינוך. ב-70% מהפניות על פגיעה בילדים/ות הפוגע הוא בן משפחה. רק ב-3% מהפניות הפוגע היה אדם זר.

נתונים ממשטרת ישראל: בשנת 2023 נפתחו 6,405 תיקי עבירות מין והטרדה מינית. 80% מהתיקים נפתחו על פגיעה בנשים, נערות או ילדות, ו-20% על פגיעה בגברים, נערים או ילדים. בשלוש השנים האחרונות אפשר לזהות מגמה מתונה של עלייה בתלונות מגברים שנפגעו.

מחצית מן התיקים נפתחו על פגיעה בקטין/ה. 20% ילד/ה עד גיל 12, ו-30% - נער/ה בגיל 13 עד 18. רק 11% מהתלונות הוגשו על ידי נפגע/ת לא יהודי/ה – נתון המבטא ייצוג-חסר משמעותי ביחס למשקלה של החברה הערבית באוכלוסייה.

ב-16% מהתיקים החשוד הוא קטין. רק 11% מהתלונות עסקו בפגיעה במשפחה. זאת, לעומת 35% מהפניות למרכזי הסיוע. 34% מהתלונות עסקו בפגיעה מצד זר - יותר מפי 4 ביחס לפניות למרכזי הסיוע.

בשנת 2023 נפתחו בפרקליטות 4,823 תיקים על עבירות מין והטרדה מינית, צילום: יוסי זליגר

נתוני הפרקליטות: בשנת 2023 נפתחו בפרקליטות 4,823 תיקים על עבירות מין והטרדה מינית. למרות שמספר התיקים שנפתח עולה רק ב-47 על מספר התיקים שנפתח בשנת 2022, ישנה עלייה של 15% במספר החשודים נגדם נפתחו התיקים – 5,944 בשנת 2023, לעומת 5,153 בשנת 2022. ב-713 תיקים היו שני נפגעי/ות עבירה או יותר; ב-23 מהתיקים היו יותר מ-10 נפגעות עבירה. ב-617 מהתיקים היו שני חשודים או יותר.

81% מתיקי עבירות המין וההטרדה המינית נסגרו ללא כתב אישום. רק ב-16% מהתיקים הוגש כתב אישום (2% הנוספים הסתיימו בהסדר מותנה). ב-58% מהתיקים בהם הוגש כתב אישום שונה סעיף העבירה הראשי בתיק – לרוב לסעיף מקל יותר.

תיקים שנגנזו: 3,175 תיקי עבירות מין נגנזו ללא הגשת כתב אישום. 352 מהתיקים שנגנזו כללו 2 נפגעי/ות עבירה או יותר. מספר הנפגעים/ות הגבוה ביותר בתיק שנגנז הוא 11. ב-155 מהתיקים שנסגרו היו שני חשודים או יותר. 69% מתיקי עבירות המין נסגרו בשל חוסר בראיות. לפחות 43 תיקים נגנזו בשל התיישנות – לעומת 20 תיקים שנגנזו בשל התיישנות ב-2022.

נתוני מח"ש: 133 תלונות על עבירות מין והטרדה מינית שביצעו שוטרים התקבלו במח"ש ב-2023. ב-66% מהתלונות שמוגשות למח"ש כלל לא נפתחת חקירה. 24% מהתיקים נסגרים אחרי בדיקה מקדימה ללא חקירה, ו-43% נסגרים ללא בדיקה וללא חקירה. אף שרוב התיקים (58%) נפתחו בגין הטרדה מינית, מח"ש כמעט ואינה חוקרת אותם, ו-88% מהם נסגרו ללא חקירה. אף כתב אישום לא הוגש בגין עבירה זו. 91% מתיקי מח"ש נסגרים ללא כתב אישום – 135 תיקים שנסגרו, לעומת 14 תיקים בלבד בהם הוגש כתב אישום.

אסירים. שיעור האסירים המשולבים בתוכניות שיקום הולך ויורד, צילום: משה שי

שיקום: רק 28% מהאסירים השפוטים על עבירות מין שולבו בתוכנית שיקומית ייעודית. שיעור האסירים המשולבים בתוכניות אלו הולך ויורד משנה לשנה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר