מעבר לברית הדמים: זה הזמן לחיזוק השותפות עם הקהילה הדרוזית

לאור הפיגוע במג'דל שמס, נדרשת הרחבת שיתוף הפעולה לתחום החברתי-כלכלי • תת-ייצוג דרוזי בדרגות בכירות בשירות הציבורי מחייב תיקון • חיזוק הרשויות המקומיות הדרוזיות ופיתוח מנהיגות אזרחית צעירה - מפתח לקידום הקהילה ושימור מסורת

הרטמכ"ל הלוי במג'דל שמס: "צה"ל יגיב וצה"ל יגיב חזק". צילום: השימוש נעשה בהתאם לסעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

המתקפה הנפשעת שהתרחשה ביישוב הדרוזי מג'דל שמס, שגדעה את חייהם של 12 ילדים וילדות חפים מפשע, אינה רק טרגדיה אישית עבור משפחות הנפגעים אלא גם תזכורת כואבת לשותפות הגורל העמוקה והמתמשכת שלנו עם הקהילה הדרוזית.

מאז קום המדינה, הקהילה הדרוזית נלחמת לצידנו, כתף אל כתף, ותורמת להצלחתה ולביטחונה של מדינת ישראל הרבה מעבר לחלקה היחסי באוכלוסייה. הדרוזים בולטים בשרותם בכוחות הביטחון, בתפקידי מפתח באקדמיה ובתפקידים מקצועיים בשירותי הבריאות אך לצערנו, אנו מוצאים שהם כמעט ולא נוכחים במוקדי קבלת ההחלטות ובעמדות בכירות במגזר הציבורי, בעיקר בשלטון האזורי והארצי, במקומות שבהם מתקבלות החלטות שמשפיעות על חייהם של רבים.

בדוח נציבות שירות המדינה שפורסם במאי 2022 נכתב כי העובדים מהקהילה הדרוזית מהווים 1.6% מהעובדים בשירות הציבורי, שיעור התואם את שיעורם באוכלוסייה. עם זאת, בבחינת ייצוג העובדים הדרוזים לפי דרגות, נמצא כי רק בדרג הכניסה מתקיים יעד הייצוג התואם את שיעורם באוכלוסייה, בעוד שבכל הדרגות האחרות הם נמצאים בתת-ייצוג.

דרוזים מפגינים בחיפה, צילום: הרצי שפירא

לפני ארבע וחצי שנים, כאשר קרן מנומדין התחילה את פעילותה בישראל, נפגשנו עם מנהיגי הקהילה הדרוזית במטרה לקדם מיזמים לטובת הקהילה היקרה הזאת, הבנו שקיים פער בלתי נתפס בין המחויבות של הקהילה הדרוזית למדינה ולצבא לבין הייצוג שלהם בעמדות בכירות במוקדי קבלת החלטות.  שמענו עד כמה חשוב לקהילה הדרוזית להצמיח מנהיגות אזרחית שתפעל לצד המנהיגות הדתית של העדה. עד כמה חיזוק הרשויות המקומיות הדרוזיות הוא קריטי כדי לשמור את הצעירים בקהילה ולעודד אותם להישאר ביישוביהם ולהשפיע על עתידם. רק כך תוכל הקהילה לשמר את מסורתה ותרבותה בדורות הבאים.

כקרן המתמחה בקידום רשויות מקומיות בפריפריה, אנו יודעים שהשירות ברשויות מקומיות מעניק לצעירים הזדמנויות קידום רבות. וכך יצרנו את תוכנית אעלאם. בשיתוף עם מרכז יסודות בעמותת מעשה, בנינו מפת דרכים לאומית להגדלת הייצוג של האוכלוסייה הדרוזית בתפקידי מפתח בשירות הציבורי דרך תוכנית שתפורה למידותיה של הקהילה הדרוזית. בשני המחזורים הראשונים השתתפו 29 צעירים וצעירות דרוזים מוכשרים, כאשר יותר מ- 50% מהם הצליחו להשתלב במסלולי קריירה בשירות הציבורי - חלקם בתוכניות יוקרתיות כגון צוערים לשלטון מקומי.

מחאת הדרוזים נגד חוק הלאום, צילום: גדעון מרקוביץ'

את פעילות המחזור השלישי דייקנו לצעירים וצעירות מוכשרים שכבר עובדים ברשויות המקומיות הדרוזיות. משרד נגב גליל והחוסן הלאומי הבין את החשיבות החברתית והכלכלית שיש לקידום מנהיגות דרוזית צעירה והצטרף למיזם, כולל במימון התוכנית. כך הופכת מפת הדרכים שלנו לתוכנית לאומית, שרק תלך ותתרחב.

זה הזמן לחיזוק השותפות עם הקהילה הדרוזית, צילום: .

במחזור השלישי שהסתיים לאחרונה, השתתפו נציגים ונציגות מ-10 רשויות ומועצות מקומיות דרוזיות, בהן גם מג'דל שמס. אנו מאמינים שהשקעה בכוח אדם ברשויות המקומיות הדרוזיות תחזק את הרשויות, ותאפשר להן לספק לתושביהן שירותים טובים יותר, מיזמים ופעילויות שיביאו לשיפור איכות החיים ולקידום חברתי וכלכלי ארוך טווח. ובאמצעות חיזוק הרשויות המקומיות נביא לחוסן קהילתי כולל.

המתקפה האחרונה מחדדת כמה חשוב להרחיב את שותפות הגורל עם אחינו הדרוזים גם לרמה החברתית-כלכלית. קידום הקהילה הדרוזית היא ההוקרה הראויה על תרומתם למדינה בכל תחומי החיים.

  • הכותב הוא מייסד ונשיא קרן מנומדין, המקדמת תוכניות לאומיות בתחומי חינוך, רווחה וקהילה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר