מחיסולי הבכירים ועד ניסיון ההתנקשות בטראמפ: יולי 2024 ייכנס לספרי ההיסטוריה

החודש בו ציינה המדינה 300 ימים למלחמה, היה שזור באירועים מקומיים ועולמיים שהשפעתם בטווח המיידי והארוך עשויה לקבוע את עתיד המערכה • מחיסולם של מוחמד דף, איסמעיל הנייה ופואד שוכר עד לפרסום תחקיר בארי, אסון מג'דל שמס ונאום נתניהו בקונגרס • סיכום החודש הדרמטי

יולי 2024 ייכנס לדפי ההיסטוריה. צילום: גטי אימג'ס, אי.אף.פי, רויטרס, אי.פי, אי.פי.אי

במידה רבה של ביטחון, במבט לאחור, על 31 הימים שחלפו בחודש יולי 2024, אפשר לומר כי מדובר באחד החודשים המכריעים, הדרמטיים והגורליים שידעה ישראל וידע המזרח התיכון מאז פרוץ המלחמה.

לא זאת בלבד, אלא שגם ארה"ב מסמנת בחודש זה מספר אירועים דרמטיים שטרפו את הקלפים במרוץ לנשיאות, כשהנשיא לשעבר, עם שריטה באוזנו שהייתה עלולה להסתיים אחרת מבחינתו ומבחינת העולם, מוצא עצמו מול קמאלה האריס, כשהנשיא ביידן שוקע לאיטו אל הדמדומים. 

3.7: החודש העמוס נפתח עם חיסולו של אבו נעמה נאסר, מפקד יחידת "עזיז" בחזבאללה, שפועלת בדרום לבנון, ב -3 ביולי, על ידי חיל האוויר הישראלי. 

אבו נעמה נאסר, מפקד הגזרה בחיזבאללה שחוסל בצור, צילום: רשתות ערביות

3.7: באותו היום, בישראל, נרצח סמל אלכסנדר יקימנסקי בפיגוע דקירה בקניון חוצות בכרמיאל. קמינסקי הספיק לחסל בכוחותיו האחרונים את המחבל, תושב ערבי ישראלי מנחף.

9.7: נועה וניר ברנס, בני 46 מקיבוץ אורטל, נהרגו מפגיעה ישירה של רקטה ברכבם בעת שנסעו סמוך לבסיס נפח בצפון רמת הגולן.

ניר ונועה ברנס, צילום: באדיבות המשפחה

11.7: צה"ל פרסם את ממצאיו ביחס לתחקיר יום הקרב בבארי ב-7 לאוקטובר. האלוף במיל' מיקי אדלשטיין הציג את הממצאים בפני בני הקיבוץ השוהים במלון בים המלח, שם נחשפו בפניהם שורה של מחדלים בהם העובדה שבמשך שעות לא היה כוח צה"ל שלחם בישוב, וההגנה נסתמכה רק על בסיס פעילות חברי כיתת הכוננות.

13.7: ניסיון חיסול של מוחמד דף. כלי טיס של חיל האוויר תקף מבנה של חמאס במרחב אל-מוואסי ברצועת עזה שבו לפי המודיעין שהה דף, ביחד עם ראפע סלאמה (מח"ט ח'אן יונס). צה"ל אישר כי סלאמה נהרג בתקיפה; לגבי דף לא ידוע האם נהרג. 

13.7: ניסיון ההתנקשות בדונלד טראמפ בעצרת בחירות בעיר באטלר שבפנסילבניה. הנשיא לשעבר נורה על ידי צלף, נפצע קל באוזנו הימנית וחולץ בידי השירות החשאי, לאחר שסיפק לעיני כל העולם עוד רגע אייקוני שיצטרף למורשתו הייחודית כשהניף את אגרופו בין כל המאבטחים שהקיפו אותו וקרא: Fight.

דונלד טראמפ, רגע אחרי שניצל מניסיון החיסול, צילום: AFP

16.7: באישור המשפחות - פורסמו תמונות של 5 תצפיתניות בשבי חמאס: דניאלה גלבוע, נעמה לוי, לירי אלבג, אגם ברגר וקרינה ארייב. 

תיעוד התצפיתניות החטופות בשבי חמאס, צילום: .ללא

19.7: כטב"מ ששוגר מתימן, חדר לישראל, הגיע עד למרכז תל אביב שם התפוצץ במרחק של כ-500 מטרים משגרירות ארה"ב בישראל. מהפיצוץ נהרג יבגני פרדר בן ה-50

20.7: ישראל מוציאה לפועל את מבצע "יד ארוכה" בתגובה לפגיעת הכטב"מ החות'י. חיל האוויר תקף לראשונה מטרות של החות'ים בעיר הנמל אל חודיידה בתימן, וזרע הרס רב, בין השאר במאגרי נפט ותחנות כוח.

נזקי התקיפה בנמל חודיידה, צילום: אי.אף.פי

21.7: לאחר העימות הכושל מול טראמפ, אינספור שגיאות שחשפו את מצבו הקוגניטיבי הירוד ומסע שכנועים מצד בכירי המפלגה הדמוקרטית, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע על פרישה מהמרוץ לנשיאות.

24.7: ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם בפני הקונגרס האמריקני. חלק מחברי המפלגה הדמוקרטית בחרו שלא להגיע לנאום. מנגד נתניהו זכה ליותר מ-50 מחיאות כפיים בעמידה. 

שפיות עיתונאית בימים של תעמולה. נאום נתניהו בקונגרס, צילום: AFP

26.7: ראש הממשלה נועד עם דונלד טראמפ בארה"ב. 

27.7: 12 ילדים נהרגו במג'דל שמס כתוצאה מפגיעת רקטה במשקל 50 ק"ג, ששיגר חיזבאללה ונפלה במגרש הכדורגל בו שיחקו.

29.7: מהומות ופריצה לבסיסי צה"ל שדה תימן ובית ליד, אחרי שחוקרי מצ"ח עצרו תשעה חיילים החשודים בהתעללות מינית במחבל נוח'בה.

פריצה לבסיס שדה תימן. אין רגע דל, צילום: אי.אף.פי

30.7: ההתנקשות בפואד שוּכְּר. המפקד הצבאי של חיזבאללה, ויד ימינו של נאסראללה חוסל בתקיפה אווירית שביצע חיל האוויר הישראלי בביירות שבלבנון. 

31.7: ראש הלשכה המדינית של החמאס ואחד ממנהיגיו הבכירים של הארגון לצד יחיא סינוואר - איסמעיל הנייה מחוסל באיראן, באמצעות טיל ששוגר אל בית הארחה של משמרות המהפכה בטהרן, בה שהה לרגל השבעתו של הנשיא האיראני החדש.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר