ועדת החקירה האזרחית לאסון 7 באוקטובר: "היה כישלון מדיני, צבאי ומודיעיני"

ביום הראשון לדיוני הוועדה, העידו בכירים לשעבר ותושבי עוטף עזה על הכשלים שהובילו לטבח • האלוף במיל' יאיר גולן: "הייתה קונספציה מדינית הרסנית שגרסה שחמאס טוב לנו" • קצין מילואים: "בכל התרגילים, הפקודות התחילו במילים: 60 מחבלי נוחבה חדרו, אף אחד לא דיבר על 3000 מחבלים"

האלוף במיל' יאיר גולן, לשעבר סגן הרמטכ"ל בסיכום יום העדויות הראשון של ועדת החקירה האזרחית לאסון 7.10 // צילום: חיים רובינשטיין

ועדת החקירה האזרחית לאסון 7 באוקטובר, בראשות השופט בדימוס גדעון גינת, החלה היום (שלישי) את דיוניה באולם הדיונים המיוחד באקספו תל אביב. בין העדים שהופיעו בפני הוועדה היו האלוף במיל' יאיר גולן, לשעבר סגן הרמטכ"ל, חיים ילין, לשעבר ראש המועצה האזורית אשכול, עמישב גנות, קצין במיל' בפיקוד דרום, תומר ניצן, יליד נתיב העשרה, והילה אביר, נציגת ועד משפחות נרצחי המסיבות.

ועדת החקירה האזרחית לאסון 7 באוקטובר, סיכום יום העדויות הראשון, צילום: ועידת חקירה האזרחית לאסון 7.10

האלוף במיל' יאיר גולן התייחס לכישלון המדיני ואמר: "הייתה פה בראש ובראשונה קונספציה מדינית הרסנית, שגרסה שלמעשה חמאס טוב לנו, רשות פלסטינית רעה לנו. תחת שתי ההנחות האלה של רשות חלשה וחמאס חזק, הוכתבה תפיסת עולם ביטחונית – אפשר לנהל את הסכסוך ואין צורך לפתור את הבעיות".

לגבי הכישלון הצבאי, גולן ציין: "זו הייתה פשיטה מבריקה בו זמנית. הם ידעו שצה"ל יודע להתמודד מקסימום עם 5 נקודות במקביל. הם הבינו שבמקרה של פשיטה רחבה, הם יוכלו ליצור יתרון מספרי ויכריעו את כוחות צה"ל בכל נקודה ונקודה כאשר לא אפשרי להעביר כוחות ממקום למקום".

חיים ילין ביום העדויות הראשון בווועדת החקירה האזרחית לאסון 7 באוקטובר, צילום: ועידת חקירה האזרחית לאסון 7.10

חיים ילין, לשעבר ראש המועצה האזורית אשכול, התייחס להחלטה משנת 2012 להעביר את הנשקים מהבתים לנשקייה: "בדיעבד אנחנו יודעים שהכספות לכל כיתות הכוננות זה עלות של 12 מיליון שקל. אם מישהו היה מקבל החלטה שהנשק בבית בכספת, כל האירוע היה משתנה."

עמישב גנות, קצין במיל' בפיקוד דרום, חשף: "בכל התרגילים, הפקודות התחילו במילים: 60 מחבלי נוחבה חדרו. אף אחד לא דיבר על 3000 מחבלים. בסוף 2018 הותר למחבלים להגיע לגדר ובלבד שהם לא נושאים נשק. המשמעות של זה: מאותו הרגע, לא היה מרחב אבטחה".

תומר ניצן, יליד נתיב העשרה, סיפר על התרעות שהיו לפני האירוע: "שבוע לפני השבעה באוקטובר, ראיתי ירי מטורף בצד השני שנמשך במשך שעות. ההודעה שקיבלנו: הירי תקין, אימונים של החמאס. ניסוח מאוד בעייתי לכשעצמו שמסביר את הכל".

הילה אביר, נציגת ועד משפחות נרצחי המסיבות ואחותו של לוטן ז"ל שנרצח במסיבת הנובה., צילום: ועידת חקירה האזרחית לאסון 7.10

הילה אביר, נציגת ועד משפחות נרצחי המסיבות, שאלה שאלות קשות לגבי התנהלות הכוחות ביום האירוע: "לוטן אחי ז"ל נרצח במיגונית בכניסה לקיבוץ בארי. ע"פ תחקיר צה"ל בבארי, הכוחות יצאו ב-9 בבוקר מהקיבוץ. מדוע הכוחות שיצאו מהקיבוץ לפחות לא הגנו על המיגונית שבחוץ?"

הוועדה צפויה להמשיך בשמיעת עדויות בימים הקרובים, במטרה לחשוף את הכשלים שהובילו לאסון ה-7.10 ולהסיק מסקנות שימנעו הישנות מקרים דומים בעתיד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר