דרושה: תמונה מנצחת | סקר "ישראל היום"

לאחר יותר מחצי שנה בדקנו: מהי התמונה שתסמל את חרבות ברזל? • התשובה המובילה: שחרור החטופים • לפי 17% מהנשאלים רק השמדת חמאס תסמל את הניצחון, אך 13% סבורים כי תמונה שכזו לא תיתכן • "למען עתיד ישראל - תמונת ניצחון היא כורח המציאות"

כניסת כוחות צוות הקרב של חטיבה 401 למעבר רפיח בצידו העזתי// דובר צה"ל

צנחנים בכותל במלחמת ששת הימים. הנפת דגל הדיו באילת במלחמת העצמאות. נפילת חומת ברלין ב־1989 וסוף המלחמה הקרה. תמונות שמסמלות אירוע היסטורי בעל משמעות עצומה. אבל בעוד לאירועים אלה היו מטרה וסוף ברורים, אנחנו עדיין לא הצלחנו להשיג תמונת ניצחון מאז זוועות 7 באוקטובר. ובעצם, מהי? "ישראל היום" ביקש לבדוק מה ייחשב בעיני הישראלים לתמונת ניצחון.

סמל ניצחון היסטורי: הנפת דגל הדיו באילת, צילום: מיכה פרי

סקר שנערך לפני שבוע על ידי מכון "מאגר מוחות", בניהולו של פרופ' יצחק כ"ץ, הציג עשר אפשרויות בפני מדגם מייצג של 507 ישראלים בני 18 ומעלה. לרובם (28%) שחרור כל החטופים הוא תמונת הניצחון של מלחמת חרבות ברזל. 17% בחרו בהשמדת חמאס כסמל לניצחון ואילו ל־10% מהנשאלים תמונת ניצחון תהיה כיבוש מלא של רצועת עזה. תשובה כואבת סיפקו 13% מהישראלים: מבחינתם לא תיתכן תמונת ניצחון (ראו פירוט בתרשים).

סקר המלחמה של "ישראל היום", צילום: ללא קרדיט

משתתפי הסקר נשאלו גם לגבי השקפותיהם הפוליטיות. 27% מאלו המגדירים את עצמם כבעלי השקפות פוליטיות ימניות מאוד ו־25% מאלה המגדירים את עצמם בעלי השקפות ימניות ציינו שהם שואפים להשמדת החמאס. לעומתם, 37% שהגדירו עצמם כמרכז ימין, 35% מרכז, 41% מרכז-שמאל, 45% שמאל ו־72% שמאל מאוד, ימסגרו את החזרת החטופים כתמונת הניצחון.

מירב טל ומשפחתה, החזרה הביתה, צילום: ללא קרדיט

ביום שאחרי: דה-חמאסיזציה

"הצורך בתמונת ניצחון הוא כדי להרגיש שלמלחמה הקשה הזו יש סוף", מסבירה ד"ר עידית גוטמן, פסיכולוגית קלינית מאוניברסיטת תל אביב. "אנחנו תמיד מעדיפים סימן גרפי שיסכם בצורה פשטנית את המצב, אבל מאז 7.10 אנחנו במצב של חוסר ודאות. אפילו התחושה שיש לנו יציבות ביטחונית, כלכלית ומדינית התערערה, ולכן אנו חייבים סימן שהסיפור הזה הסתיים, שיש ניצחון''.

אביגיל עידן בת ה-4 לאחר שחרורה, צילום: דוברות מרכז שניידר

ד"ר גוטמן מזכירה שתמונות החטופים ששוחררו בנובמבר 2023 היו אמנם מרגשות וסיפקו תחושת הקלה מסוימת, אך כולנו חשנו שהן לא תמונות ניצחון. "גם בחמאס דאגו לכך, כשהלבישו חלק מהחטופות בבגדים מסורתיים ונופפו לשלום במצג שווא של לבביות. התמונה שצולמה לאחרונה, של אביגיל עידן בת ה־4 עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, היתה יכולה להיות תמונת ניצחון, אבל היא עדיין לא נותנת לנו את הסוף של המלחמה הזו".

אמילי הנד ואביה, החיבוק הראשון, צילום: דובר צה"ל

אחד הקולות הבולטים בקריאות לניצחון אסטרטגי על חמאס מגיע מארגון "תמונת ניצחון". בשיחה עם "ישראל היום" מסבירים מייסדיו, דנאל בן נמר וטל לוריא, כי תמונת ניצחון צריכה לכלול הכרעה צבאית מוחלטת של חמאס ושבירת כוחו הצבאי והשלטוני באופן שימנע את התאוששותו בעתיד.

כוחות צה"ל ברצועה, צילום: דובר צה"ל

במקביל, הם אומרים, "היא חייבת לכלול את הכרעת הרעיון שבבסיס חמאס. נדרש תהליך מקיף של דה־רדיקליזציה, כפי שנעשה בשנים האחרונות בסעודיה ובאיחוד האמירויות. כלומר, דה־חמאסיזציה וחינוך מחדש לאוכלוסייה העזתית ביום שאחרי, שבסופו היא תתנגד לטרור, תתנער מחמאס ותכיר במדינת ישראל. ישראל תצטרך לפקח על התכנים הנלמדים ברצועה, כפי שעשו בעלות הברית בגרמניה הנאצית לאחר מלחמת העולם השנייה. רק כך ניתן יהיה לייצר ביטחון ארוך־טווח לאזרחי ישראל''.

חיסול ממוקד. הפצצת חיל האוויר בלב עזה, צילום: איי.אף.פי.

בן נמר עוסק מאז 7.10 בהסברה ובהעברת מסרים בתקשורת וברשתות החברתיות כדי לקדם, בשיתוף חברים, תמונת ניצחון. לוריא, רס"ן במילואים שגויס בתחילת המלחמה, הצטרף אליו כעבור כחודשיים וחצי. השניים דוחפים גם לקידום נורמליזציה עם מדינות ערב המתונות, בדגש על סעודיה, כחלק מציר מדינות נגד האיום האיראני והאסלאם הקיצוני.

 
סמל ניצחון היסטורי: הצנחנים בכותל, צילום: דוד רובינגר/לע"מ

"הדאגה לחטופים לגיטימית ושחרורם קריטי", הם מדגישים, "אבל חשוב להפנים את הצורך בשינוי מבני ולא לטפל רק בסימפטומים. למען עתיד ישראל, תמונת ניצחון היא כורח המציאות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר