סוף עצוב: אחרי 42 שנים בקיבוץ חניתה - המפעל שמעסיק 150 עובדים עובר בגלל המלחמה

המלחמה מורידה מסך על תעשיית העדשות בקיבוץ הצפוני • המפעל שנמצא בבעלות משותפת של הקיבוץ יועתק לצמיתות לאזור התעשייה בר-לב בכרמיאל • יו"ר ועד הנהלת קיבוץ חניתה: "התעשייה המקומית היא חלק מהצביון של היישובים, הם ידעכו אם העסקים והמפעלים יצאו משם"

צמוד ומסוכן. מגדל תצפית בלבנון כפי שהוא נראה מקיבוץ חניתה. צילום: אייל מרגולין ג'יני

לאחר 42 שנות עבודה רצופה, מפעל העדשות של קיבוץ חניתה יפסיק לפעול במקום ויוקם מחדש באזור התעשייה בר-לב סמוך לכרמיאל.  

נזקי המלחמה בצפון

המפעל, שמעסיק 150 עובדים, ובהם חברי קיבוץ, הודיע שלא יחזור לחניתה גם לאחר המלחמה. זאת, לאחר שמיד עם פרוץ המלחמה, מחודש אוקטובר הופסק הייצור במפעל ש-90% מתפוקת הייצור שלו מופנית לייצוא לחו"ל. המפעל מתמחה בעדשות השתלה, בעיקר בתחום הקטרקט ועובד מול לקוחות רבים בעולם.

הצפון מטווח ללא הרף. אחת מזירות הנפילה בקריית שמונה (ארכיון), צילום: דוברות כב"ה צפון

בחודש אוקטובר האחרון, לאחר שהוחלט על פינוי הקיבוץ, הפסיק המפעל את עבודתו ובהנהלה הוחלט להמשיך את הייצור באמצעות הקמת מפעל חדש באזור התעשייה בבר-לב. בימים אלו, כאמור, מוקם המפעל סמוך לכרמיאל שתהפוך למקום הקבע החדש שלו.

הרמטכ"ל עם לוחמים במילואים בגבול הצפון, צילום: דובר צה"ל

בתחילת חודש מארס, הגיע לדיון בכנסת נדב קמינר, יו"ר ועד הנהלת קיבוץ חניתה, שם סיפר כי מפעל העדשות בו הקיבוץ מחזיק בבעלות חלקית החליט בעקבות המלחמה לעבור לאזור תעשייה אחר. המעבר לדבריו, יגרום להפסד של מיליון שקלים בשנה לקיבוץ ולאובדן תעסוקה עבור תושביו ותושבי האזור.

"בעקבות המלחמה החליטו עוד עסקים לעזוב. הענף המסחרי מכניס כסף לקיבוץ. אם הממשלה תשלם כסף בדיעבד על אובדן הכנסות, אולי כדאי לעודד מפעלים להישאר", אמר קמינר. הוא הוסיף עוד, כי "ישנם מפעלים שרוצים להמשיך לעבוד ואין להם מענקים". בנוסף אמר, שעובדים מוצאים עבודה ביישובים שאליהם פונו, והסיכוי שיחזרו לעבוד במפעל הקודם קלוש. "התעשייה המקומית היא חלק מהצביון של הישובים בצפון. הישובים ידעכו אם העסקים והמפעלים יצאו מהיישובים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר