בשנים האחרונות מחוז הדרום סיפק הרבה מאוד סיפורי פשיעה למדורי הפלילים בתקשורת ושפע של תעסוקה למשטרת ישראל ולבתי המשפט: חיסולים, פרוטקשן, רצח "על כבוד המשפחה", סחר בסמים ועוד שלל עבירות פליליות קשות.
הפשיעה המאורגנת בנגב הפכה ללא ספק למכת מדינה של ממש, שדורשת טיפול שורש יסודי. עם זאת, לצד העבירות החמורות האלה, מתבצעות באזור גם הרבה מאוד עבירות "קלות" יותר, שבעגה המשטרתית מכונות ״עבירות פע״ר״ (פשיעה עבריינית) ושמסווגות על ידי המשטרה והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לכמה קטגוריות: פריצות לבתים ולבתי עסק, גניבה מתוך רכב, גניבת רכב, ועוד.
עבירות הפע"ר לא רק מהוות מטרד כלכלי לתושבים ולרשויות, אלא משפיעות באופן משמעותי על תחושת הביטחון האישי של האזרח. למעשה, לא מדובר רק במדד לאיכות חיים, אלא בנתון המשקף את עוצמת חוסנה של הקהילה ושל תושביה.
מאז מתקפת חמאס ב־7 באוקטובר, הביטחון האישי בבית ובמרחב הציבורי בישראל כולה, ובדרום בפרט, נמצא בשפל שלא היה כמותו. עם זאת, עולם הפשע לא עוצר לרגע, וכנופיות מאורגנות ועבריינים יחידים ממשיכים לבצע את זממם על בסיס יומיומי.
מהפכת האכיפה של רהט
סרקנו את נתוני המשטרה הרשמיים כדי לגלות איזו עיר היא הבטוחה ביותר בדרום ואיזו המסוכנת ביותר, תוך התמקדות במספר תיקי החקירה של עבירות פע"ר שנפתחו ב־12 הערים במחוז ב־2023. על פי הנתונים, העיר הדרומית שהכי בטוח לגור בה ב־20 לצד הפשיעה המאורגנת שמשתוללת באזור, גם עבירות רכוש קלות יותר פוגעות מאוד בתחושת הביטחון האישי של התושבים. בדקנו אילו ערים הן בטוחות יותר יחסית, ואילו ערים סובלות במיוחד23 היתה נתיבות, עם 2.09 תיקים שנפתחו בה בממוצע לכל אלף איש.
במקום השני ברשימה, בניגוד גמור לתדמית הציבורית שלה, מדורגת העיר רהט, עם 2.11 תיקים לאלף איש, נתון שמעיד על ההצלחה היחסית של מהפכת האכיפה שעברה על העיר בתקופה האחרונה. שדרות תפסה את המקום השלישי בדירוג, עם 2.3 תיקים בממוצע, ואופקים דורגה רביעית, עם 2.4 תיקים בממוצע. אשדוד סגרה את החמישייה המובילה עם 3.46 תיקי פע"ר שנפתחו בממוצע לאלף איש.
"מעט מדי שוטרים"
ערד (3.6), אשקלון (3.69) וקריית מלאכי (3.8) דורגו במקומות הבאים במורד הרשימה. באילת מספר התיקים שנפתחו עמד על 4.1 בממוצע, ובקריית גת לכל אלף איש נפתחו 4.5 תיקי פע"ר.
בתחתית רשימת הערים הבטוחות ביותר, לפי נתוני המשטרה, נמצאות דימונה, עם 9.33 תיקים בממוצע, ובאר שבע, עם 10.7 תיקי חקירה בממוצע לאלף נפש.
עם כניסתו לתפקיד השר לביטחון לאומי, הבטיח איתמר בן גביר לשים את הפשיעה בדרום "בראש סדר העדיפויות" שלו ולהחזיר את המשילות לאזור. בביקור במחוז הדרומי, שנערך ב־12 בינואר, הוא אמר: ״אני מסתכל לתושבי הדרום בעיניים ומבטיח להם דבר אחד - אני אלחם בשבילם. אני מבטיח לעשות כל מה שאני יכול כדי להביא ביטחון״.
לא מדובר במשימה פשוטה ונדמה שהתקופה הקרובה תהיה קשה במיוחד, בעיקר לנוכח האתגרים הביטחוניים שניצבים בפני ישראל כולה. אמנם, ב־2023 הצליח המחוז הדרומי במשטרה, יחד עם כוחות מג"ב, לשים את ידו על כמה כנופיות פשע, בעיקר במגזר הבדואי (במסגרת מבצע "מסלול בטוח", שכוון למחוללי פשיעה במגזר הערבי), אולם בכירים במשטרה טוענים כי "תחנות המשטרה בדרום חולשות על טריטוריות גדולות למידותיהן ונדרשות לטפל באירועים פליליים, שמשפיעים על איכות החיים של התושבים, עם מעט מדי שוטרים ומשאבים".
מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל כוחותיו המצומצמים ממילא של המחוז נדרשים גם לסייע במשימות עם מאפיינים צבאיים. "2024 היא שנת מבחן למחוז", אומר בכיר במשטרה, "מצד אחד, העיסוק בפשיעה חוזר למוקד, אבל מצד שני, אירועי 7 באוקטובר הוכיחו גם שהשוטרים, שהצילו חיים רבים, נחוצים מאוד בקו הראשון".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו