מחבקים את ניצולי "נובה": כפר הגמילה "רטורנו" מתגייס למען השורדים

בכפר הוקם מערך טיפול נפשי לצעירים שחווים מצוקה בעקבות 7 באוקטובר • ויש גם שיתוף פעולה עם מתחם הספא היוקרתי "היער הסודי" שבקפריסין, שהפך גם הוא למרכז שיקום

קבוצה בטיפול. "סיפורים כואבים עד אימה" , אורן בן חקון
קבוצה בטיפול. "סיפורים כואבים עד אימה". צילום: אורן בן חקון

זמן קצר לאחר מתקפת 7 באוקטובר, ובסיוע קרן מיראז' ישראל, הוקם בכפר הגמילה הפסטורלי "רטורנו" שבאזור בית שמש מערך לטיפול נפשי וחירומי, שמסייע לצעירים שחווים מצוקה בעקבות אירועי השבת השחורה. המערך פועל לאיתור צעירים במצוקה ברחבי הארץ, בדגש על ניצולים ממסיבת הטבע "נובה" שהתקיימה ברעים. הפרויקט נקרא "חיבוק ברזל".

הרב איתן אקשטיין, מייסד מרכז רטורנו, שמאז הקמתו בסוף שנות ה־90 נותן מענה טיפולי למקרים של התמכרויות, טראומה, חרדה והלם קרב, מספר: "כששמעתי את הסיפור של 'נובה' ואת מה שהתרחש שם, הבנתי מייד שיש לנו 3,500 נורות אדומות דולקות מעל הראש.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 4:18
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 4:18
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    כחודש לאחר הטבח: עצרת לזכרם של קורבנות מסיבת הטבע "נובה" // שמואל בוכריס

    "רוב מי שהיה שם מכיר מישהו, או נמצא בעולם, או משתמש קצת או הרבה בסמים. כל מי שניצל מהטבח חווה מצוקה נוראית, ואין ספק שיש קשר ישיר בין מי שעבר מצוקה לבין מה שגורם לו להרגיש טוב. והחשש שלנו שמי שהשתמש מדי פעם בקנאביס יעבור כעת לשימוש קבוע, מהבוקר עד הלילה, כדי להרגיש טוב ולשכוח. הבנו שיש בעיה והחלטנו לצאת לדרך".

    המענה שמציע המרכז פורסם ברשתות החברתיות והועבר מפה לאוזן. לאט־לאט החלו להגיע מטופלים - כאלה שחוו מצוקות בעקבות אירועי 7 באוקטובר, מפונים מהעוטף, ניצולים מהמסיבה, חברים של נרצחים ועוד.

    לפני כחודש התקשר אל הרב אקשטיין יוני כהנא, הבעלים של "היער הסודי" - מתחם ספא יוקרתי בקפריסין. הוא סיפר לו שהוא הקים במתחם מרכז טיפול רגשי ונפשי במיוחד לניצולי "נובה", והתייעץ איתו באשר לדרך הטיפול הנכונה באנשים, שרבים מהם פונים לסמים כדי לברוח מהזיכרונות שלא מרפים. אל המתחם נשלח צוות של מטפלים מרטורנו, שמסייע לניצולים יחד עם גופים נוספים.

    Video Player is loading.
    Current Time 0:00
    Duration 2:55
    Loaded: 0%
    Stream Type LIVE
    Remaining Time 2:55
     
    1x
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions off, selected
      • default, selected

      כאוס: תיעוד ממסיבת ה"נובה" סמוך לקיבוץ רעים

      בימים ראשון עד חמישי השהייה במקום היא ללא עלות. את הטיסות מסבסד כהנא, ובמהלך השהייה מקבלים המשתתפים מגוון טיפולים, סדנאות, מעגלי הקשבה, הופעות, קבוצות תמיכה ועוד.

      בכל שבוע מגיעים עשרות ניצולים ופוגשים שם אנשים כמוהם, שחוו את אותן הזוועות. הם מתחברים, מדברים ומשתפים, חלקם מצליחים לחזור לישון שוב. כשהם חוזרים לארץ הם מופנים, אם הם זקוקים לכך, להמשך טיפול ברטורנו, שם מתקיים שלוש פעמים בשבוע מערך טיפולי באמצעות סדנאות אמנות, פסיכותרפיה, עבודה עם בעלי חיים ועוד. עד כה הגיעו ליער הסודי מאות ניצולים, חלקם המשיכו את הטיפול גם ברטורנו.

      יהודה הוא עובד סוציאלי ברטורנו, שבימים אלה שוהה ביער הסודי. הוא מסביר לנו על התהליך: "אנחנו מנהלים איתם שיחות כל הזמן, מהבוקר עד הערב. הם נפתחים ומדברים על הכאבים, איזה סם הם לוקחים ואם זה עוזר להם או לא.

      מתחם פסטיבל נובה שנערך בגבול עזה, צילום: אורן כהן

      "אני שומע פה סיפורים כואבים עד אימה, וזה לא פשוט. כולם מדברים על מה שקרה להם. זו שהיתה במיגונית וחברים שלה נרצחו לידה, אלה שהיו במסיבה ואנשים נהרגו לידם. זה השיח, ואנחנו מדברים על איך אפשר להתמודד עם זה ומה הטראומה עושה לנו".

      גם טליה, מנהלת ברטורנו שהגיעה ליער הסודי, אומרת: "יש פה הרבה אנשים שאיבדו את האהובים שלהם בין הידיים. יש כאלה שלא קולטים עדיין שהם עברו טראומה, ויש גם כאלה שלא יודעים איך ממשיכים הלאה והם בכאב עצום. יש פה רגעים של בכי עמוק ושוטף, התקפי חרדה לצד שמחה ושירה. בתוך המצב הזה אנחנו מתנהלים, ונותנים להם מעטפת".

      ניקול הוד, מנכ"לית קרן מיראז' ישראל, התומכת בפרויקט, אומרת: "השותפות עם רטורנו היא לתפיסתנו הצלת חיים ובנייה מחדש, שכן צעירים רבים נפגעו בגוף ובנפש, ויישאו עימם טראומות קשות שצעירים במקומות אחרים בעולם אף פעם לא יחוו".

      הטיפול ברטורנו ניתן בחינם. לקבלת סיוע ניתן לחייג 9056*

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר