20 ילדים נותרו יתומים מהורים ו-96 נוספים התייתמו מאחד מהוריהם בטבח ה-7 באוקטובר, כך עולה מנתוני משרד הרווחה שהוצגו היום (שלישי) בדיון מיוחד על הטיפול ביתומי המלחמה של ועדת העבודה והרווחה של הכנסת.
"מדינת ישראל לא התמודדה עם מצב כזה מיום הקמתה, לא במספרים וגם לא במהות. לא צריך להסביר את חשיבות הרגישות בכל הנוגע לטיפול באותם ילדים", אמר יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה). "כוועדה, בכוונתנו ללוות את הגורמים האחראים על כך, ולסייע ולעמוד לרשותם בכל צורך שיבוא לפתחם".
לפי נתוני משרד הרווחה, המשכללים את נתוני פיקוד העורף, משרד החינוך והביטוח הלאומי, שהוצגו בדיון, 20 ילדים מתחת לגיל 18 מגיעים מ-12 משפחות שונות, שנותרו ללא אחד מהוריהם (כולל כאלו שהוריהם נחטפו או מוגדרים נעדרים). 96 ילדים נוספים מ-47 משפחות התייתמו מהורה אחד, ו-18 צעירים בגילי 25-18 איבדו את שני הוריהם במתקפה.
"התפיסה וההעדפה היא שמי שיטפל בילדים שאיבדו את שני הוריהם הם קודם כל בני משפחה, וזה המצב כרגע", אמרה בדיון רקפת עצמון, הממונה על נושא היתומים במשרד הרווחה. "מתוך 12 המשפחות האלה, הרוב כבר הגיעו להסכמה משפטית מי יטפל בילדים, אך עדיין קיימת מחלוקת לגבי מספר מצומצם של ילדים. שירותי הרווחה מנסים לסייע להגיע להסכמה, ואם לא יצליחו בכך נצטרך להכריע במסגרת סמכותנו בחוק. אצל כל הילדים מתחת לגיל 18 כבר היה עובד סוציאלי. אנחנו בקשר איתם, בוחנים את הצרכים שלהם ובודקים איך אפשר להסדיר ולסייע, וחלק כבר התחילו מערך טיפולי. כדי לא להציף את המשפחות, שחלקן הגדול עברו בעצמן טראומה, הוחלט שיהיה לכל משפחה גורם מתכלל אחד שילווה אותה, יסייע ויקשר אותה לכל גורמי המקצוע".
בתגובה לנתונים, יונתן בוגט ממכון סאמיט, המלווה משפחות אומנה בדרום הארץ, אמר כי יש צורך בכך שהילדים יוכרו במהירות האפשרות כילדי אומנה באופן רשמי, על מנת שיתאפשר להעניק להם את המענים הנדרשים עבורם. "יש לנו את המעטפת והמשאבים לכך, ואנחנו מחכים רק לאישור. גורם הזמן הוא קריטי לילדים שעוברים שוב טראומה, בייחוד אלה מהם שעדיין עוברים בין בתים וזקוקים מאוד ליציבות", אמר.
עצמון הדגישה בתגובה כי משרד הרווחה מנסה להגיע להסדרה רשמית של האומנה בהקדם, אך הדגישה גם כי ישנה מורכבות בנושא: "אנחנו בטיפול ובקשר עם כל המשפחות, שחלקן עברו משבעה לשבעה, מלוות פצועים ועוד. חלקן ביקשו שנמתין עם ההסדרה ואנחנו מנסים להיענות ולעשות איזון בין הצרכים השונים. צריך להיות מהירים אבל גם זהירים מאוד כדי לוודא שכל ילד יהיה בסופו של דבר במקום טוב ובטוח עבורו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו