בשבוע שעבר הוציא המפכ"ל, רב־ניצב קובי שבתאי, הודעה רשמית הנוגעת למענקים שיקבלו אלפי שוטרים. "העבודה היסודית של השר והמשרד לביטחון לאומי אפשרה מתן מענקים שיסייעו למשטרה", ציין שבתאי כאילו מעולם לא עברו ביניהם נהרות של דם רע שפרצו החוצה לתקשורת כמו זרנוקים מתוך מכת"זית.
לקראת סיום תפקידו כמפכ"ל ה־19 של ישראל תיזכר הקדנציה של שבתאי ככזו שהצליחה לדרדר את תדמית המשטרה והשוטרים לשפל המדרגה. החל מהוועדה לחקר אסון מירון ששלחה לו מכתב אזהרה, דרך כמעט 200 מקרי הרצח בחברה הערבית, סחיטת דמי החסות בצפון ובדרום, ועד לתלונה חסרת תקדים במח"ש שלפיה דקר לכאורה את רגלו של אחד הניצבים.
בזיכרון הציבורי תיחרט גם "שיחת ההדחה" שערך שבתאי למפקד מחוז תל אביב לשעבר, ניצב עמי אשד, שפיקד באותם רגעים על כוחות בשטח בעת הפגנת המחאה. לצד זאת, קשה לשכוח את ההתחנפויות לאיתמר בן גביר בניסיון לקושש שנה רביעית בתפקיד. השילוב של מפכ"ל הנעדר יכולת ניהול ושר פירומן החרד לתדמיתו העלה את רמת הרעילות בין השניים לכזו שיכולה להעלות באש את כל יערות הגשם בדרום אמריקה.
מסמך פנימי חמור
ולא רק זה. 12 מתוך 19 ניצבים פרשו מהמשטרה במהלך כהונתו, יותר ממחציתם בטריקת דלת. אחד מאלו שעדיין משרתים לא בורר את מילותיו. "התקופה של שבתאי מתאפיינת בחוסר מדיניות ובאי־מתן הנחיות ברורות", הוא אומר. "שבתאי היה מ"פ במג"ב ושם הוא נתקע. זו רמת החשיבה שלו. לרוב הניצבים אין אמון בו. יש מי שמכנה אותו 'המפכ"ל הנעלם' כי לא באמת סופרים אותו".
בימים האחרונים הגיע לידי "ישראל היום" מסמך פנימי חמור שחובר על ידי קצינים בכירים, ביניהם כמה ניצבים - צעד שלא נעשה בעבר מול מפכ"ל מכהן. במסמך פירטו הבכירים את הבעיות לכאורה בקדנציה של שבתאי. "תחנות המשטרה הוזנחו", כך צוין בו, "והדבר הוביל לתחושה של מפקדי התחנות כי 'מלִבְנַת יסוד הפכנו לנוער שוליים'. קיימת השפעה ישירה של המצב על המוטיבציה של שוטרי התחנות, הנכונות של קצינים לשרת בתחנות ואף לעמוד בראשן. כפועל יוצא, הארגון חווה עלייה ניכרת במספר המתפטרים וקושי לגייס שוטרים חדשים במקומם".
לאור זאת, הנה סיכום הכהונה, שהחלה בינואר 2021 עם תקווה גדולה ושתסתיים בעוד כשלושה חודשים עם משטרה מותשת וחלשה, עם חוסר משילות שהאמירה לגבהים של גלקסיה רחוקה ועם קצינים שמרגישים כי אין להם מבוגר אחראי.
2021: אסון מירון ו"שומר החומות" -
קובי שבתאי נכנס לתפקידו ב־17 בינואר 2021, לאחר שקודמו, ניצב (בדימוס) מוטי כהן, נותר כממלא מקום מפכ"ל. למרות זאת ניווט כהן את המשטרה בסמכותיות ובמקצועיות דרך שלוש מערכות בחירות, תקופת הקורונה, שלושה סגרים והפגנות שבועיות בבלפור. אחרי המשברים האלו נראה היה שמפכ"ל עם חשיבה יצירתית יצעיד את הארגון קדימה.
אך יצירתיות לא היתה כאן. כחודשיים לאחר כניסתו לתפקיד פרש הניצב הראשון, אמנון אלקלעי, ראש אגף המבצעים לשעבר. הרקע לעזיבה היה ההכנות לקראת הילולת מירון וטענותיו של אלקלעי כי "תהליך קבלת ההחלטות בנושא הינו שגוי".
כעבור חודש, ב־30 באפריל, הפכה ההילולה לאסון האזרחי הגדול ביותר בתולדות ישראל. 45 חוגגים נהרגו, 102 נפצעו. בעדותו בפני הוועדה הממלכתית לחקירת האסון סירב שבתאי לקבל אחריות, אף שלפני ההילולה שהה במירון ובדק את ההכנות, ואף הצטלם מחויך עם השר לביטחון הפנים לשעבר, אמיר אוחנה.
המשטרה נתפסה במערומיה
כחודש לאחר הטרגדיה, ב־20 במאי, פרץ מבצע "שומר החומות", שהוביל להתפרעויות חריגות בערים המעורבות, כמו לוד ועכו. המשטרה נתפסה במערומיה עם פספוס מודיעיני מהדהד וללא שוטרים בשטח, והותירה זירות מדממות ותחושה של פוגרום.
לאחר הביקורות הנוקבות על תפקודו החליט המפכ"ל להתראיין בתקשורת ולסכם חצי שנה של קדנציה. ייתכן שבהיסח הדעת, ואולי במודע, הפגין חוסר קולגיאליות כלפי קודמו בתפקיד כשאמר "קיבלתי משטרה אחרי למעלה משנתיים בלי מפכ"ל בפועל, במצב לא פשוט".
כשבוע עבר - נפתחה פרשייה חדשה שגררה גם היא ביקורת נוקבת על המשטרה ותפקודה, כאשר סוכן הדוגמניות שי אביטל יצא לחו"ל ולא חזר על אף שמספר המתלוננות נגדו הלך וגדל. הוא נעצר רק ב־19 באוגוסט 2022, כעבור יותר משנה.
באותו חודש הודיע על פרישתו גם מפקד מחוז מרכז, משה ברקת, שנחשב לקצין איכותי ומועמד למפכ"לות. הוא טען כי חש מיצוי, אולם מקורביו הבהירו כי נמאס לו מהיחסים העכורים עם שבתאי.
2022: הפורשים ומכתב האזהרה -
שנת 2022 הפתיעה עם מספר חסר תקדים של ניצבים שפרשו. הראשון היה ג'מאל חכרוש, ראש האגף לסיכול פשיעה בחברה הערבית, שאולץ לעזוב לאחר תיעוד שלו מדלג מעל גופה בזירת רצח.
מייד אחריו פרשה מסיבות אישיות ראש אגף תמיכה לוגיסטית, איילת ירוחם. באפריל הצטרף אליהם ראש אגף התנועה, אלון אריה, שקץ במערכת היחסים הקשה עם שבתאי. גם שמעון לביא, מפקד מחוז צפון, עזב מכורח האחריות שנטל על חלקו באסון מירון.
באוגוסט שלחה ועדת מירון מכתבי אזהרה לבכירים, ביניהם לשבתאי. "הוא אישר את תוכנית המבצע אף שידע שמתחם ההר ושהמתחמים המשמשים להדלקות אינם יכולים להכיל בבטחה את כמות המבקרים הצפויה, תוך התעלמות מהסכנות", צוין במכתב. הוועדה הוסיפה כי כאשר עלתה האפשרות להגביל את החוגגים בשל הקורונה, דחה שבתאי את ההצעה.
יכולת לוליינית
ב־8 בדצמבר, עם סיום תפקידו של השר לביטחון הפנים לשעבר עמר בר-לב, הפגין שבתאי יכולת לוליינית ברמה של ארטיום דולגופיאט. לאחר שבר-לב אישר קידום קצינים, בניגוד לדרישתו של בן גביר שעמד להיכנס לתפקידו, נעדר שבתאי מטקס הענקת הדרגות של שוטריו בנימוק שהיו לו בדיקות רפואיות. כעבור כמה שעות הגיע לחגיגת בת־המצווה של בתו של בן גביר.
עוד באותו חודש פרש הניצב החמישי, הסמפכ"ל דוד ביתן, שהגיע לגיל פרישה. "הוא יכול היה למנוע עזיבת ניצבים ולבקש מהם להישאר עוד קצת כדי לייצב את המערכת", אמר אחד הניצבים.
"בכל ישיבה של סגל הפיקוד אמור שבתאי לבקש דין וחשבון ממפקדי המחוזות ולא עושה את זה. אחד מהם אמר לו פעם: 'קובי, תשאל אותנו אילו כלים אנחנו צריכים ומה המצוקות שלנו', אבל הוא לא שואל כלום. הוא לא מנהל את המשטרה. כל מפקד מחוז מנהל את עצמו כראות עיניו".
2023: טעויות בשיקול הדעת -
גם בשנת 2023 פרשו חמישה ניצבים. בחודש ינואר יצא לגמלאות שי קופרמן, ראש אגף טכנולוגיה ותקשוב. במארס התקיימה שיחת ההדחה עם ניצב עמי אשד, אך כעבור יומיים המפכ"ל התחרט.
הניסיון הנואש להתחנף לבן גביר לא צלח, וכעבור חודש התעמתו השניים במהלך דיון על הפשיעה במגזר. בהקלטה נשמע שבתאי מתבטא בצורה שנויה במחלוקת. "אין מה לעשות", אמר, "הם רוצחים אחד את השני, זה הטבע שלהם. זו המנטליות של הערבים".
הקלטה לא מחמיאה נוספת התפרסמה לאחר דיון שהתקיים באפריל בנוכחות בן גביר והמזכיר הביטחוני שלו, ניצב אליהו כזרי, שקיווה לשמש מפקד מחוז.
כזרי: "אתה ממנה קצינים בשיטת חבר מביא חבר. הרסת את המשטרה".
שבתאי: "לא עשית מספיק תפקידי ליבה כדי להיות מפקד מחוז".
כזרי: "לא עשיתי תפקידי ליבה? כל השירות הייתי בשטח. אתה מונע ממניעים אישיים, כל ההחלטות שלך נובעות מחיסול חשבונות. אם אפתח את הפה עליך, המשטרה תרעד. כולנו יודעים איך הגעת לתפקיד הזה".
לאחר העימות פרש כזרי מהמשטרה. אחריו פרשו עוד שלושה קצינים בטונים צורמים: ראש אגף התכנון, דני קריבו; ראש האגף לסיכול פשיעה בחברה הערבית, נתן בוזנה; ואשד, שסירב לקבל את הזובור שנעשה לו.
"המפכ"ל הכושל אי־פעם"
השנה הסתבך שבתאי גם בפרשה שעלולה להפוך אותו למפכ"ל הראשון שנחקר במח"ש. אלקלעי הגיש נגדו תלונה בטענה כי דקר אותו בירכו בעת ישיבת סגל. שבתאי מכחיש וטוען כי האולר החליק מידו כשקילף תפוז לנוכחים.
"שבתאי אוהב סכינים וזה לא חדש", אמר אחד הניצבים. "הוא רצה להדגים את היכולות שלו, ואז הסכין ננעצה ברגל של אלקלעי. גם אם זה בשוגג, זה ילדותי וחסר שיקול דעת. אין פלא שהקצינים מזלזלים בו. בעיניי, הוא המפכ"ל הכושל ביותר שהיה אי־פעם".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו