בשבוע הבא מתוכננת הכנסת לאשר בקריאות שנייה ושלישית את חוק ועדות הקבלה שנועד להרחיב את היישובים בגליל. שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות, אורית סטרוק, גייסה חוות דעת של מומחים, כולל אחת שחתומה על ידי מנכ"לית של הממשלה הקודמת.
הרחבת היישובים היהודיים בגליל מגיעה לישורת האחרונה: חוק ועדות הקבלה (תיקון לפקודת האגודות השיתופיות) צפוי לעבור בימים הקרובים בכנסת, אך יוזמיו כבר צופים בדאגה פני בג"ץ. החוק שנועד להכשיר את הדרך להרחבת יישובים קהילתיים בפריפריה ועם זאת לשמור על האופי הייחודי שלהם באמצעות ועדות קבלה, הוא יוזמה של השרה סטרוק וחתומים עליו חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה ובראשם ח"כ שרן השכל מהמחנה הממלכתי. המטרה המוצהרת של החוק היא ייהוד הגליל, ולאורך הדיונים האחרונים בוועדה למיזמים לאומיים שבכנסת הגיעו מומחי ביטחון, התיישבות וקהילה כדי להסביר את הצורך בהרחבת היישובים כתשתית לכולם.
בתחילת השבוע צפוי להיקבע הנוסח הסופי של החוק בהידברות בין הייעוץ המשפטי לממשלה ליוזמי החוק, והוא יכלול שינויים גם במספר המשפחות וגם באזור תחולת החוק. הצעת החוק עליה הוחל דין רציפות מהכנסת הקודמת, מבקשת להחיל שני תיקונים עיקריים ולקבוע כי יישוב קהילתי לא יהיה באזורי הנגב והגליל בלבד, אלא גם בעמק עירון, בדרום הר חברון, בחבל עדולם, בחבל לכיש וכן באזור יהודה ושומרון (קשיים משפטיים עשויים להוביל את יו"ש החוצה ורק צו מקביל יקבע את תחולתו). בנוסף, מוצע להרחיב את התנאים לוועדת הקבלה ביישובים אלה מ־400 בתי אב ל־1,000 מגרשים.
גם באופוזיציה תומכים
החשש מבג"ץ שבפעם הקודמת התנגד לערעור על החוק על חודו של קול, עובר דרך קשיים שמערים כעת הייעוץ המשפטי לממשלה בטענה להעדפת השוויון על פני קהילתיות, אולם הנתונים שהוצגו בפני הוועדה מראים כי מאז אותו ערעור מרכזי 97.5% מהמועמדים התקבלו ליישובים שחפצו להשתבץ בהם ורק מיעוט שבמיעוט נדחו. "התיקון לחוק זוכה לתמיכה רחבה גם באופוזיציה, משום שכל מי שההתיישבות קרובה לליבו מבין שהחוסן הקהילתי הוא המפתח לשגשוגה, ופגיעה בחוסן הזה תוביל, חלילה, לקריסתה", אמרה ל"ישראל היום" השרה סטרוק.
גם ח"כ שרן השכל הביעה אמונה כי לאחר שהחוק יעבור לבסוף בכנסת הוא יעבור גם את משוכת בג"ץ. "אנחנו מקיימים דיונים מעמיקים על החוק ואין בעיה שיהיה ארגון שינסה לעתור נגד. בסוף זה עובר בתמיכה מאוד רחבה בכנסת של אופוזיציה וקואליציה ואנחנו מוצאים את האיזונים הנדרשים ולכן לדעתי זה יעמוד במבחן בג"ץ".
יו"ר הוועדה, ח"כ אוהד טל, אמר ל"ישראל היום": "ישנם חילוקי דעות על נוסח החוק. זאת ברקע שימת דגש כי לא תהיה אפליה שאינה במקומה, ומהצד השני על חיזוק ההתיישבות בנגב ובגליל ושימור החוסן הקהילתי. עניין יו"ש עדיין נמצא בדיונים וטרם התקבלה החלטה בנושא. לעניין המכסה, החוק עוסק בכ־1,000 משפחות. ייתכן שהתהליך הזה ייעשה בהדרגה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו