המתנות של בן־גוריון: תגליות עבר מרתקות נמצאו במקרה

טנק מיניאטורי ופרק תהילים ממוסגר הם חלק מהדברים שנשלחו לרה"מ הראשון ושנתגלו במחסני האפוטרופוס • ה"זקן" התמוגג: "הראיתי לכולם"

בן גוריון , המכון למורשת בן גוריון
בן גוריון. צילום: המכון למורשת בן גוריון

בזמן שחוק המתנות מעורר סערות בכנסת, ועל רקע המשפט המתנהל בנוגע לקבלת מתנות בהיקפים חריגים אצל פוליטיקאים - מנוער האבק מעל לתגליות היסטוריות נשכחות.
עדות בת עשרות שנים החזירה אותנו לתקופה אחרת, צנועה ויפה, שבה לא הערך הכלכלי כיכב, אלא בעיקר המסר הערכי.

במסגרת סידור וארגון מחסני האפוטרופוס הכללי מצאו עובדי המקום דגם טנק, פרק תהילים ופמוטים שניתנו לראש הממשלה הראשון דוד בן־גוריון במתנה בשנת 1949. העובדים צילמו ושלחו את התמונות לארכיון מורשת בן־גוריון בנגב, שם מנהל הארכיון, רמון זיו־אב,חיפש בנבכי הארכיון את שמות נותני המתנות ומצא את מכתבי התודה ששלח אליהם בן־גוריון.

"המתנות היו מתנות אישיות שהגיעו מאזרחים פשוטים. במסגרת תפקידו כראש ממשלה, בן־גוריון מן הסתם נפגש עם הרבה מאוד בכירים, אבל היה לו גם קשר עם אזרחים רגילים, שקיימו איתו קשרי מכתבים", מספר זיו־אב בשיחה עם "ישראל היום". "למתנות האלה יש היום ערך תרבותי, וכשאני מסתכל על הערך הזה, למשל המתנה של הטנק, אני רואה שמישהו עשה אותו, ולא איזה מפעל, והיה חשוב לראות את מכתב התודה חזרה מבן־גוריון".במכתב עצמו מודה בן־גוריון לשמחה כהן, חייל שזה עתה נלחם במלחמת השחרור.

טנק המתנה. ערך תרבותי, צילום: המכון למורשת בן גוריון


הממשלה תעזור

כשהוא מתמוגג מעיצוב דגם הטנק, וכאות תודה, כותב בן־גוריון לחייל: "הראיתי את ה'טנק' לכל חברי הממשלה והם הביעו רצונם, שהוא גם רצוני, שאם בהשתחררך מהצבא תרצה להשתלם בטכניון - תינתן לך עזרת הממשלה". בן־גוריון אף מבקש גם שיכתוב לו שוב: "ואהיה אסיר תודה אם תודיע לי בכתב מה הן תוכניותיך להבא - להישאר בצבא או ללמוד". מנהל הארכיון מצביע על גדולתו של בן־גוריון, באומרו, "הוא הצליח לשים את זה בהקשר רחב וחברתי יותר, שזה משהו מאוד יפה ומיוחד".

המתכב שכתב בן גוריון כאות תודה על המתנה לחייל, צילום: המכון למורשת בן גוריון

אנשי האפוטרופוס הכללי הגיעו לפני כמה שבועות למכון, ושם מסרו את המתנות אשר יישארו ברשותו למשמר הצריף ולתצוגה, ובכך למעשה יגשימו בפועל את חוק בן־גוריון. המעוניינים מוזמנים להתעדכן באמצעות הרשתות החברתיות כדי לדעת היכן ומתי אפשר יהיה לבקר ולהתרשם מהתצוגה.

מנכ"ל המכון למורשת בן־גוריון, איתן דוניץ, מוסיף: "שמחנו למצוא את החפצים הנסתרים מאחורי המכתבים שנשמרו בארכיון כל השנים הללו. אף ש'הזקן' איננו כבר 50 שנה, אנחנו תמיד שמחים לתגליות חדשות הקשורות במורשתו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר