אם תפריט המסעדות בישראל משעמם אתכם, הנה מנה חדשה שתתווסף בקרוב לתפריט: חגבים על האש. חוות מסחרית ראשונה מסוגה בעולם לגידול המוני של חגבים למאכל אדם תוקם בחודשים הקרובים במושב באזור הכנרת. מדובר במיזם ישראלי שזכה לכינוי "מיזם סטייק צרצר".
את המיזם פתחו דרור תמיר, חנן אביב ובן פרידמן שמובילים חזון לפיתוח מקור אלטרנטיבי לחלבון מהחי לתזונת בני אדם. לדבריהם מדובר במזון בריא יותר, איכותי יותר וזול יותר, המצמצם את הפגיעה בסביבה. כידוע החגבים הם מאכל כשר למהדרין.
המיזם החדשני יוצג בכנס הישראלי הראשון לחדשנות בעולם המזון FoodTech Nation 2015 שיתקיים בחודש הבא במרכז הכנסים בכפר המכבייה. הכנס ישמש צומת מפגש בין שחקני חוד החנית של מעטפת החדשנות בתעשיית המזון ובהם: חברות הזנק ויזמים, חוקרים מהאקדמיה, משקיעים, חממות, נציגי התעשייה ומומחים העוסקים בתחום. הכנס מאורגן על ידי קבוצת נתיב יועצים ובחסות איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים.
היזמים זיהו את היכולת לגדל ולהפיק חלבון מחרקים כפתרון למחסור המסתמן בעולם לחלבון מהחי. כ–2.5 מיליארד בני אדם ברחבי העולם אוכלים חרקים כחלק מהתזונה הרגילה שלהם. החרק הנאכל ביותר הוא משפחת החגבים, שנאכלים על ידי כמיליארד בני אדם. החגבים בעלי הרכב תזונתי מצוין שכולל 70% חלבון מלא,7% חומצות שומן ויטמינים ומינרלים, ונחשבים ברחבי העולם כמזון תאווה. הבעיה היא שכיום המקור היחיד הוא איסוף בטבע ולכן הם זמינים לעונה קצרה בלבד של ארבעה עד שישה שבועות בשנה. בנוסף, שינויי אקלים ושימוש גובר בחומרי הדברה פוגע באוכלוסייתם בטבע.

כ–2.5 מיליארד בני אדם ברחבי העולם אוכלים חרקים // צילום: דודו גרינשפן
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הפיתרון שהגו השלושה הוא גידול המוני תעשייתי של חגבים שיהפוך אותם לזמינים כל השנה - ובעלות נמוכה. היזמים סיימו פרק ניסיוני שבמהלכו גודלו בהצלחה רבה, שני מיני חגבים בסביבת גידול מלאכותית. כעת הפרויקט כולו על סף השקה של חווה מסחרית ראשונה מסוגה בעולם שתשתרע על שטח של כשני דונמים במושב באזור הכנרת. החווה תייצר למעלה מ-30 מיליון חגבים בשנה.
היזמים הסבירו כי הביקוש לחגבים גבוה במיוחד במדינות ברחבי אפריקה, אסיה, מרכז אמריקה ובמזרח התיכון. בשווקים אלו נאכלים החגבים טריים ושלמים לאחר הסרת כנפיים ורגליים, במספר סגנונות טיגון ובישול. ההרכב התזונתי המעולה מאפשר הפקה של אבקות חלבון שיספקו מקור איכותי וידידותי לסביבה לשוק אבקות החלבון בארה"ב ואירופה. החברה כבר קיבלה מספר פניות ממפיצים וקמעונאים מובילים בארה"ב, קנדה, בריטניה ואוסטרליה למוצרי אבקות חלבון חגבים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו