אם שאלתם את עצמכם מה הקשר שלנו, בני האדם, לחומוס? אז הנה ככל הנראה התשובה. זרעים שהתגלו בחפירות רשות העתיקות מעידים כי האדם הקדמון, שחי בדרום המזרח התיכון לפני כ-10,000 שנה, העדיף קטניות בתפריט שלו - כמו חומוס, פול ועדשים.
מחקר משותף של חוקרי מכון ויצמן ורשות העתיקות, שבדק זרעי פול שנחשפו בשנים האחרונות בחפירות ארכיאולוגיות באתרים מהתקופה הניאוליתית בגליל, שופך אור על הרגלי התזונה של האדם הקדמון, שחי באזור. לדברי הארכיאולוגים, התיארוך המדויק של זרעי הפול בשיטות מתקדמות, הוביל למסקנה כי מצאו את זרעי הפול המבויתים הקדומים ביותר בעולם.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הזרעים, שנמצאו באתרים הפרהיסטוריים, מעידים כי התזונה הורכבה באותה תקופה בעיקר מפול, לצד חומוס, עדשים וסוגי אפונים שונים. את המחקר ערכו הארכיאו-בוטנאית ולנטינה קרקוטה ממכון ויצמן, יחד עם ד"ר אליזבטה בוארטו וד"ר ליאור רגב בשיתוף עם הארכיאולוגים ד"ר קובי ורדי, ד"ר יצחק פז, ד"ר חמודי חלאילה, ד"ר יניר מילבסקי וד"ר עמרי ברזילי מרשות העתיקות.
ריבוי זרעי הפול באתרים הניאוליתים שנחפרו בגליל במהלך השנים האחרונות, מעיד על התמקדות בגידול הפול. תיארוך של הזרעים, שבוצע במרכז קימל במכון ויצמן, העיד על טווח תאריכים הנע בין 10,160 ל-9,890 שנה לפני זמננו. הזרעים, שנמצאו בחפירות במצב טוב, נשמרו בבורות אחסון לאחר שהופרדו מקליפתם. מדידות הזרעים מלמדות על אחידות בגודלם, נתון המעיד על גידול חקלאי מאורגן במסגרתו קצרו את הקטניות שהגיעו להבשלה באותו פרק זמן.

זרעי הפול הקדומים שנמצאו בחפירות. צילום: קובי ורדי, באדיבות רשות העתיקות
לדברי החוקרים, שמירת הזרעים בבורות האחסון מלמדת גם על תכנון החקלאות לאורך זמן, כאשר הזרעים שנשמרו נועדו לא רק למאכל, אלא גם להבטחת גידולים עתידיים לשנים הבאות. החוקרים ציינו כי "זיהוי המקומות הראשונים שבהם בייתו את מיני הצמחים הוא בעל חשיבות עצומה למחקר. למרות חשיבות הדגנים לתזונה עד לימינו אנו, מסתבר כי באזור שבדקנו בייתו לראשונה דווקא את הקטניות העשירות בטעם ובחלבון. בכל האזור התרחשה בתקופה זו תופעה המוכרת כמהפכה החקלאית: ברחבי הלבנט בויתו זנים שונים של בעלי חיים וצמחים. עכשיו ברור כי אזור הגליל של היום היה היצרן העיקרי של קטניות בתקופה הפרהיסטורית. מדובר בתהליך שארך אלפי שנים, שבמסגרתו השתנו תכונות מסוימות במיני הבר, ונוצרו מיני צמחים מבויתים. עד היום, גידול החומוס העיקרי בארץ נעשה באזור הגליל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו