כך נראית החרפושית שנמצאה // צילום: חפירות דור // כך נראית החרפושית שנמצאה // צילום: חפירות דור

חותם חרפושית של בכיר מצרי נמצא בתל דור

הממצא הנדיר שייך לבכיר בממלכת מצרים בשושלת הפרעונים • הפריט נמצא על ידי צפר חובב • "תגלית חשובה"

חותם חרפושית (דמות של אחד מסוגי חיפושיות הזבל המגולפת באבן, בחֵמָר ובחומרים אחרים) נדיר, השייך לפקיד בכיר בממלכת מצרים בשושלת הפרעונים ה-13 (המאות ה-17-18 לפנה"ס) נמצא בתל דור. החותם נתגלה על ידי צפר חובב בשם אלכסנדר טרנופולסקי, שמסר אותה לצוות הארכיאולוגים החופרים באתר.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

״החרפושית הייתה שייכת לאישיות מאוד בכירה בממלכה, אולי אפילו המשנה למלך, שהיה אחראי על האוצר המלכותי. בעל החרפושית נשא תפקיד שהיה דומה לזה של יוסף בממלכתו של פרעה, אחרי שפירש את חלומותיו״, מספרת פרופ' איילת גלבוע מהחוג לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה, אשר יחד עם פרופ' אילן שרון מהאוניברסיטה העברית עומדת בראש החפירות בדור.

העיר דור, ששכנה על רצועת החוף למרגלות הר הכרמל, שימשה במשך אלפי שנים עיר נמל מרכזית. למעשה, עד לבנייתה של קיסריה בידי הרומאים, העיר הייתה למרכז הסחר החשוב ביותר באזור ועברו דרכה סחורות רבות ואלפי אנשים לאורך תקופות רבות בהיסטוריה. העיר מוזכרת בכתבים מצריים מלפני כ-3,000 שנה, ואף בספרי יהושע, שופטים ומלכים א' בתנ"ך.

עפולה: בוטל מכרז הקרקעות בו זכו ערבים

באתר הארכיאולוגי תל דור, שבו החלו לחפור עוד באמצע המאה הקודמת, ומשנת 2002 מנהלים בו את החפירות פרופ' גלבוע ופרופ' שרון, נחשפו בין היתר יישובים מתקופת הברונזה המאוחרת (התקופה הכנענית, האלף השני לפני הספירה); יישוב פניקי ומרכזי מנהל ישראלי ואשורי (תקופת הברזל); עיר וארמון מן התקופה ההלניסטית שבו היה פסיפס מפואר; ושרידים מונומנטאליים מן התקופה הרומית, בכלל זה צמד מקדשים, שאולי הוקדשו לאל הים פוסידון, ועוד. 

חוף תל דור // צילום: חפירות דור

גלבוע תיארה: ״בחפירות עדיין לא הגענו לשכבת היישוב של המאה ה-17 לפני ספירת הנוצרים, ולכן התגלית הזאת מאוד חשובה". גלבוע הוסיפה ואמרה כי הגשמים בחורף האחרון ככל הנראה גרמו לסחף של האדמה במדרון הדרומי של התל, ותודה לחדות העין של טרנופולסקי, החרפושית נתגלתה והועברה לטיפולנו.

קריאה ראשונית גילתה כי על החרפושית מאבן חרוטים שמו של בעל החותם, תפקידו, וסימני אנח' (צלבים עם לולאה בראשם), המסמלים חיי נצח. 

החותמת על החרפושית // צילום: חפירות דור

תפקידו של בעל החרפושית מתואר במילים כגון "אשר על האוצר", "נושא החותם", ועוד. שמו של בעל החותם טרם פוענח. ״חרפושיות היו חפצים מאוד נפוצים במצרים העתיקה, אולם גודלה יוצא הדופן, איכותה, רום המעלה של בעל החותם, וטבעת הזהב בה היא משובצת הופכים את החרפושית הספציפית הזו לממצא נדיר באזורנו״, הסבירה גלבוע.

ניתן לראותה במוזיאון המזגגה בקיבוץ נחשולים // צילום: חפירות דור

החוקרים סבורים כי ישנם הסברים שתי תשובות אפשריות לשאלה כיצד הגיעה החרפושית לדור. האחת היא שנציג של אותו משנה למלך הגיע לעיר הסחר המרכזית דור, שדרכה עברה אספקה של תבלינים, שרף ועוד מצרכים שנחשבו מאד בעיני המצרים, על מנת לבצע עסקה בשמו, ולכן הגיעו עם חותם המלך. האפשרות השנייה היא שהחרפושית הגיעה לדור בתקופה מאוחרת הרבה יותר, אולי אפילו בתקופה הרומאית, כשבאזור היה ביקוש ל"עתיקות" מן הסוג הזה. 

החרפושית המעניינת מוצגת לצפיה במוזיאון המזגגה בקיבוץ נחשולים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...