ההתכתבויות של פלדשטיין והזעם של קטאר: עושים סדר בפרשת "קטארגייט"

פרשת "קטארגייט" לא עוצרת: לידי "ישראל היום" הגיעו התכתבויות של אלי פלדשטיין דוברו של ראש הממשלה, בהן העביר לכאורה מסרים לעיתונים ישראליים במסווה של "גורם מדיני" או "גורם צבאי" • בין השאר כותב לכאורה פלדשטיין כי קטאר פועלת ברצועה ממניעים הומניטריים ומאפשרת לאמריקנים להשתמש בבסיסיה • אמש האמירות הוציאה תגובה ראשונה לפרשה וגינתה בחריפות את הטענה כי היא "ביצעה תשלומים כספיים כדי לחתור תחת המאמצים של מצרים"

פרשת קטארגייט , יהושוע יוסף, אורן בן חקון, רויטרס
פרשת קטארגייט. צילום: יהושוע יוסף, אורן בן חקון, רויטרס

פרשת "קטארגייט" ממשיכה להתסתעף גם ביממה האחרונה, עם תגובה רשמית של קטאר לפרשה, וחשיפת ההתכתבויות של אלי פלדשטיין ב"ישראל היום". 

כפי שנחשף אמש, במסגרת חקירת הפרשה, החוקרים בוחנים התכתבויות של פלדשטיין, דוברו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, בפרט התכתבויות עם כתבים ישראלים, להם העביר על פי החשד מסרים פרו־קטאריים והציג אותם כדברים מטעם ״גורם מדיני" או ״גורם ביטחוני״, כאשר בפועל מדובר היה במסרים שנועדו לשפר את תדמיתה של קטאר.

ההתכתבויות של אלי פלדשטיין, צילום: .

לידי "ישראל היום" הגיעו כמה מההתכתבויות שעל פי החשד שלח פלדשטיין. בחודש אפריל האחרון כתב לכאורה פלדשטיין לעיתונאים כי "גורמים ישראליים שמעורבים במשא ומתן ושמדברים עם הקאטרים, שומעים מהם כי ישראל רצתה למנוע אסון הומניטרי. היא ביקשה את הכסף כדי למנוע אסון (בעזה) והקאטרים נענו".

בהזדמנות אחרת נחשד שכתב לגבי אירוח בכירי חמאס בקטאר כי הדבר נעשה "לבקשת ארה״ב וישראל, שביקשו מהם להחזיק אותם. האופציה האחרת היא טהרן וביירות - וזה גרוע", נכתב.

בחודש מאי מתקבל אצל הכתבים מסר אחר שהגיע לכאורה מפלדשטיין: "בשיחות שהתקיימו בסוף השבוע בין גורמים בכירים אמריקנים לגורמים בכירים מישראל עלה גם הנושא סביב הביקורת על קטאר שמימנה לכאורה אוניברסיטאות פרו־פלשתיניות בארה"ב, וכן על האפשרות כי הנהגת חמאס תגורש מקטאר. האמריקנים אמרו בשיחה כי מדינת המפרץ היחידה שאפשרה ומאפשרת לנו להשתמש בבסיסי חיל האוויר שלהם להגן מפני משמרות המהפכה היא קטאר".

נמצא גם כי בפעמים אחרות התמקד פלדשטיין בהדגשת חשיבות התיווך הקטארי בעסקת החטופים, תוך השמצת מצרים כמתווכת. על פי החשד נשלח לכתבים הנוסח הבא: "בכירים הישראלים יבקשו מאיפא"ק לפעול בקונגרס נגד מצרים ולהפעיל עליהם לחץ - שהיא זו שאחראית לחימוש ולמימון חמאס והרוויחה הון מזה… במקום לתקוף את קטאר על פעילות הומניטרית שהיתה לבקשת ארה"ב וישראל ובתיאום עימן".

אלי פלדשטיין בבית המשפט, צילום: ארכיון

קטאר בתגובה ראשונה

המשרד לתקשורת בינלאומית בקטאר פרסם אמש תגובה רשמית ראשונה של האמירות בעקבות פרשת "קטארגייט". בהודעה נמסר כי "מדינת קטאר מגנה בחריפות את ההצהרות שפרסמו כמה עיתונאים וכלי תקשורת, בטענה שהיא ביצעה תשלומים כספיים כדי לחתור תחת המאמצים של מצרים או כל אחת מהמתווכות המעורבות במגעים בין חמאס לישראל".
באמירות הדגישו כי הם נותרו מחויבים לתפקידם ההומניטארי והדיפלומטי כמתווכים בין הצדדים כדי לסיים את המלחמה בעזה תוך שיתוף פעולה עם מצרים. בקטאר גם שיבחו את התפקיד של מצרים במאמצי התיווך, וטענו כי שתי המדינות מנהלות תיאום ושיתוף פעולה בנושא.

בתוך כך, אתמול נודע כי איש עסקים נוסף נחקר באזהרה ביום רביעי האחרון בפרשת "קטארגייט" בחשד למגע עם סוכן חוץ. מדובר באיש עסקים שעובד עם מדינות המפרץ. במשטרה אמרו כי הם מתכוונים לזמן אנשי עסקים ועיתונאים נוספים למתן עדות פתוחה או לחקירה באזהרה. עורך דינו מסר בשמו כי "מדובר באזרח שומר חוק שלא עבר כל עבירה ואין לו קשר לחשדות הנחקרות בפרשה".

עד כה נחקרו בפרשה באזהרה יונתן אוריך, אלי פלדשטיין, איש העסקים גיל בירגר, ועורך "ג'רוזלם פוסט" צביקה קליין – שאמש הגיב בשמו לפרשה בפעם הראשונה. בחקירותיו, טען אוריך כי הוא לא מכיר את פוטליק ולא מכיר את בירגר וכי הכל שקרים.

צביקה קליין, צילום: ישראל ברדוגו

"נעצרתי. הושמתי במעצר בית. הפכתי באחת מנאמן ציבור – לחשוד. לא יכולתי לדמיין את זה אפילו בסיוטים הכי גרועים שלי", כתב קליין.

"לקחו ממני את הטלפון בלי צו, בלי הסבר. נחקרתי כ־12 שעות, לבד, ללא קשר עם אשתי ששהתה בחו"ל, בלי אפשרות לדבר עם ילדיי במשך שעות ארוכות. התנאים היו קשים. רק אחרי כמה ימים של שתיקה, החלו קולות מחאה בציבור. קולגות, עיתונאים, עורכים, אנשי תקשורת, שאלו איך ייתכן שבמדינת ישראל עיתונאי נחקר ומושם במעצר על עבודתו העיתונאית. אתמול, לשמחתי, שוחררתי לחלוטין – ללא כל מגבלות. טענותיי - שאני מנוע מלפרסם כל עוד החקירה מתקיימת - הם אלה ששכנעו את החוקרים לשחרר אותי. עוד יבוא היום שבו אפשר יהיה לספר את הסיפור המלא", חתם קליין את דבריו.

"עובדים על הדוח"

בית משפט השלום בראשון לציון האריך אמש ביממה את מעצרם של אוריך ופלדשטיין לאחר שהתקיים עימות סוער ביניהם שלשום במשטרה. השניים, אשר עבדו יחד ולא נפגשו מאז שפלדשטיין נעצר במסגרת פרשת הדלפת המסמכים המסווגים לבילד הגרמני, בכו במהלך העימות ומסרו גרסאות סותרות למשטרה.

יונתן אוריך, צילום: אורן בן חקון

השופט מתח ביקורת על היחידה החוקרת על כך שבמהלך החקירה מייחסים חשד לאוריך ולפלדשטיין שפגעו בביטחון המדינה, אך נכון לעכשיו לא התקבל ביחידה החוקרת דוח שב"כ כמקובל בחשדות שנוגעות לעבירות ביטחוניות.

החוקרים הודו שלא קיים דוח וציינו כי "זה בהכנה". בנוסף התבצע עימות גם בין פלדשטיין לבירגר. כזכור, על פי החשד, בירגר היה זה ששילם לפלדשטיין את השכר מטעמו של ג'יי פוטליק אשר עובד עם ממשלת קטאר. פלדשטיין לא עבר סיווג ביטחוני לעבודה בלשכת נתניהו, ובך דאגו לו לתשלום זמני, כך לפי גרסתו.

להב 433, צילום: יהונתן שאול

פרקטיקה חריגה

אמש זומנו ליחידה החוקרת את הפרשה שלושה כתבים מדיניים למתן עדות פתוחה, סולימאן מסוודה, ניר דבורי וכתבת "ישראל היום" שירית אביטן־כהן.

במסגרתה נבדק כיצד והאם הועברו מסרים מקטאר באמצעות כלי התקשורת. יצוין כי לאור החיסיון העיתונאי, זימון עיתונאים לחדר חקירות הוא פרקטיקה חריגה מאוד אשר נדרש לה אישור של ראש אגף חקירות וכן של היועמ"שית ופרקליט המדינה.

הדבר נעשה כדי למנוע מצב שבו המשטרה חוקרת עיתונאים כדי להרתיע אותם מלבצע את עבודתם. על כן, המשטרה קיבלה אישורים מיוחדים לזמן את העיתונאים והצהירה כי בימים הקרובים היא תזמן עיתונאים נוספים.

גלי בהרב מיארה, צילום: .

"העיתונאים לא חשודים"

בעקבות הביקורת הציבורית, היועצת המשפטית לממשלה הוציאה הודעה חריגה מטעמה. "מערכת אכיפת החוק רואה חשיבות עליונה בהבטחת חופש העיתונות. לכן מדיניות האכיפה, שאין כל שינוי בה, היא לצמצם ככל הניתן מצבים של גביית עדויות מעיתונאים. בכל מקרה גביית עדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות", נכתב.

עוד הוסיפה גלי בהרב־מיארה כי "העיתונאים שזומנו וצפויים למסור עדות בפרשה אינם חשודים ולא נשאלים על מקורותיהם. העיתונאי שנחקר באזהרה במסגרת הפרשה זומן במקור למתן עדות פתוחה ולא כחשוד. במסגרת עדותו התגבש חשד משמעותי שהעיתונאי היה יחד עם יועצי ראש הממשלה כחלק מהמנגנון של קבלת טובות ההנאה מקטאר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר