שינוי הרכב הוועדה לבחירת נציב תלונות השופטים יובא לקריאה שנייה ושלישית במליאה

לפי ההצעה, שיזם ח"כ רוטמן, הבחירה תיערך ברוב של ארבעה מתוך שבעה חברים, והוועדה אישרה פה אחד גם הסתייגות המבטיחה ייצוג נשי • ח"כ רוטמן: "הנציבות הפכה מכלי פיקוח לכלי נוסף בידי נשיא העליון" • סגלוביץ': "החוק נולד בחטא, כחלק מפקודה מסודרת לאצבע בעין למערכת המשפט" • הדיון קוצר כדי לאפשר השתתפות בהלוויית עודד ליפשיץ ממייסדי ניר עוז

ועדת החוקה אישרה לקריאות שניה ושלישית את הצ"ח לבחירת נציב תלונות הציבור על שופטים. צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת אישרה היום (שלישי) את הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת נציב תלונות הציבור על שופטים, שיזם יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן. תגיע לקריאות שנייה ושלישית למרות שח"כ גלעד קריב (הדמוקרטים), יו"ר ועדת החוקה לשעבר, הגיש טענת נושא חדש, שתובא להכרעת ועדת הכנסת.

ח"כ שמחה רוטמן, יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט, צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

במהלך הדיון קיבלה הוועדה פה אחד את הסתייגות הייצוג הנשי, שהגישו סיעות יש עתיד והעבודה. לפי ההסתייגות שאושרה, אחד השרים בוועדה הבוחרת חייב להיות אישה, וככל ששני השרים המכהנים יהיו גברים, הממשלה תקבע שרה שתחליף אחד מהם. בנוסף, הוועדה קיבלה את הנוסח לפיו מבין שני הנציגים שבוחרים שופטי בית המשפט העליון ונשיאי בתי המשפט המחוזיים - אחד יהיה אישה.

ח"כ קריב תקף בחריפות את הצעת החוק בדיון וטען כי "הצעת החוק היא צעד משמעותי בהשתלטות הממשלה על מערכת המשפט וביכולת שלה להלך אימים על השופטים". לדבריו, "הסירוב של ח"כ רוטמן לכל הצעת פשרה מוכיח שהממשלה והקואליציה אינן מעוניינות בהסכמות רחבות. להפך, מדובר בניצול ציני של תשומת הלב הציבורית לחטופים כדי לחדש במלוא העוצמה את המהפיכה המשטרית".

ח"כ קריב בוועדת חוקה חוק ומשפט, צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

בהמשך דבריו, הסביר ח"כ קריב את החלטתו להגיש טענת נושא חדש: "יש לנו תלונות קשות מאוד על הפרוצדורה שבה החוק התקדם, כשנפלו פגמים מהותיים בהליך החקיקה. דוגמה אחת היא חוסר היכולת לקבל חוו"ד של הדרגים המקצועיים בממשלה". הוא הוסיף כי "אחד הדברים שיש לשים אליהם לב במיוחד הוא שנוסח ההצעה המקורית שלך והנוסח הסופי לא מתכתבים. היה פה ניסיון לקצר הליכי חקיקה למקום לא ראוי ולכן נעלה טענת נושא חדש על החוק כולו".

מנגד, טען יו"ר הוועדה ח"כ רוטמן כי אין מדובר בנושא חדש: "אם זה נושא חדש, אז החוק הקיים הוא נושא חדש. בקריאה הראשונה הייתה ועדה לבחירת נציב עם כל מיני נציגויות ואיזונים". לדבריו, "מבחינת ההליך – עומק הדיון, הירידה לפרטים, זמן דיוני, בין הראשונה לשניה והשלישית, לא זה ולא זה נושא חדש, כי החוק עוסק בבחירת הנציב".

ח"כ סגלוביץ' בוועדת חוקה חוק ומשפט, צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

רוטמן הוסיף כי "מאחר והוגשה הטענה לנושא חדש לא נוכל להצביע על החוק עד שוועדת הכנסת תכריע", ובכך אישר את דחיית ההצבעה במליאה עד לאחר הכרעת ועדת הכנסת בטענה שהועלתה.

הצעת החוק, שיזם ח"כ רוטמן, נועדה לשנות את הרכב הוועדה לבחירת נציב תלונות הציבור על שופטים. הוועדה תמשיך להכין את הצעת החוק (תיקון מס' 6) (בחירת הנציב), התשפ"ד–2024, לקריאות שנייה ושלישית, אך ההצבעה הסופית תידחה כאמור עד להכרעה בטענת הנושא החדש.

.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר