משרד המשפטים מציג: התוכנית שתשים סוף לעושק קשישים

תופעה מטרידה: קשישים מאבדים את חסכונות חייהם בעסקאות מפוקפקות • הפתרון של המדינה: ייצוג משפטי חינם לכל מי שנפל קורבן • "נשים סוף לתופעת עושק הקשישים"

הפעלת לחצים על קשישים בשיחות טלפון. צילום: Getty Images

משרד המשפטים יוצא בתכנית חדשה להגנה על אזרחים ותיקים מפני ניצול כלכלי. על פי תזכיר חוק שיפורסם היום להערות הציבור על ידי סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין, קשישים שנפלו קורבן לעושק יזכו לליווי משפטי מלא - ללא עלות וללא מבחני הכנסה.

ניצול קשישים חסרי ישע, צילום: getty images

המהלך מגיע על רקע ריבוי מקרים של ניצול כלכלי כלפי קשישים ואזרחים ותיקים בישראל. בשנים האחרונות נחשפו מקרים רבים של קשישים המתקשים פעמים רבות להתמודד עם ניסיונות שיווק אגרסיבי, וכתוצאה מכך מוצאים עצמם קשורים בעסקאות נצלניות אשר אין להם צורך בהן ושכמעט לא ניתן להשתחרר מהן. עסקאות אלה נעשות פעמים רבות תוך ניצול מצבו של האזרח הוותיק- גילו, מצבו הקוגניטיבי, מצבו הבריאותי, קשיי השפה, חוסר הבנת העסקה וחולשתו הכללית.

"המציאות מלמדת כי אזרחים ותיקים מתקשים וחוששים להיכנס להליך של הגשת תלונה או תביעה," מסביר מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד. "לעיתים הם אף יעדיפו לוותר על הניסיון להשיב את כספם, בין אם בשל קשיי שפה או הבנה, ובין בשל החשש מהתמודדות עם הבירוקרטיה.

מהסיוע המשפטי במשרד המשפטים נמסר כי כבר היום מטפלים בפניות מצד אזרחים ותיקים שנפלו קורבן לניצול כלכלי, בהם קשישים שרכשו קופונים שאין ביכולתם לעשות בהם שימוש, כאלו שרכשו טיולים באלפי שקלים, קשישים שהעבירו נכסים בשווי מאות אלפי שקלים לאנשים שאינם מכירים, ואנשי מקצוע שגבו תשלומים גבוהים מבלי לספק את השירותים המובטחים.

 יריב לוין. "החוק הוא המשך חיזוק מערך הסיוע המשפטי", צילום: אורן בן חקון

"החוק הוא המשך חיזוק מערך הסיוע המשפטי," מדגיש השר לוין. "הענקת סיוע משפטי לאזרחים ותיקים ולקשישים זהו חוק חברתי ממדרגה ראשונה, שמצטרף לשורת צעדים חברתיים, בין היתר בעניין סיוע משפטי חינם לניצולי שואה. המחויבות שלנו לאזרחים הוותיקים ולניצולי השואה באה לידי ביטוי גם ביוזמה החשובה הזו."

על פי תזכיר החוק שמגובש בימים אלו על ידי אנשי ייעוץ וחקיקה (משפט ציבורי חוקתי) של משרד המשפטים, כל אדם שמלאו לו 65 שנים יוכל להיעזר בסיוע המשפטי בהליכים בהם נטען כי עסקה שביצע נעשתה תוך ניצול גילו, חולשתו, מצבו הקוגניטיבי, מצבו הבריאותי או קשיי השפה שלו.

במשרד המשפטים מקווים כי הסרת החסם הכלכלי תעודד יותר קשישים לעמוד על זכויותיהם ולדרוש את כספם בחזרה. החוק צפוי להיכנס לתוקף לאחר תקופת הערות הציבור והשלמת הליכי החקיקה בכנסת

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר