היועמ"שית על החוק לשינוי בחירת נשיא העליון: "פגיעה בערכים דמוקרטים משטריים"

היועצת המשפטית לממשלה טוענת שהצעתה של ח"כ גוטליב תפגע בעצמאות הרשות השופטת ובאמון הציבור • השר לביטחון לאומי בן גביר תקף: "לא ירחק היום בו היא תקבע מי יכהן בממשלה" • לאחר הודעת היועמ"שית, הצעת החוק תדחה בשבועיים

טלי גוטליב, גלי ברהב-מיארה. צילום: אורן בן חקון

עימות נוסף: היועצת המשפטית לממשלה הגישה היום (ראשון) חוות דעת המתנגדת להצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב, שמטרתה לשנות את מנגנון בחירת הנשיא לבית המשפט העליון. בחוות הדעת ציינה היועמ"שית כי ההצעה כוללת שינויים שעלולים לערער את האיזונים והבלמים בין הרשויות ולפגוע באופן משמעותי בערכים דמוקרטיים ומשטריים.

לאחר הודעת היועמ"שית, הצעת החוק תדחה בשבועיים.

טלי גוטליב בוועידת המחר של "ישראל היום", צילום: גדעון מרקוביץ

לטענתה, ההצעה מקנה לממשלה כוח בלתי מאוזן בבחירת שופטים, באופן שעלול לפגוע בעצמאות הרשות השופטת. עוד הדגישה כי עצמאות זו מהווה אבן יסוד במשטר דמוקרטי, וכל שינוי בהרכב הוועדה למינוי שופטים מחייב בחינה זהירה.

בסיום חוות הדעת הזהירה היועמ"שית כי יישום ההצעה במתכונתה הנוכחית עלול לפגוע באמון הציבור במערכת המשפט וביכולתה לתפקד כגוף עצמאי. היא קראה לחברי הכנסת לשקול מחדש את ההשלכות הרחבות של המהלך.

היועמ"שית כתבה בחוות הדעת כי הצעת החוק, במתכונתה הנוכחית, מהווה פוטנציאל לפגיעה חמורה בעצמאות השיפוטית, המוגדרת כאחד מעקרונות היסוד של הדמוקרטיה הישראלית. עוד נכתב כי ריכוז הכוח בבחירת השופטים בידי הממשלה עלול ליצור מצב בו מראית העין של אי-תלות מערכת המשפט תיפגע באופן קשה, מה שעלול להוביל לשחיקה ניכרת באמון הציבור.

בחוות הדעת הוזכרה גם התחייבות ישראלית בינלאומית לשמירה על ערכי שלטון החוק ודמוקרטיה, כאשר הדגישה היועמ"שית שהצעת החוק עלולה להיתפס כסטייה מהתחייבויות אלו. "יש לתת משקל רב להשלכות של הצעת החוק על האופן שבו נתפסת מערכת המשפט הישראלית בזירה הבינלאומית", כתבה.

איתמר בן גביר (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר: "איזו הפתעה! היועמ״שית מפרסמת עוד חוו״ד נגד הממשלה והכנסת. שנות התרפסות ארוכות של הימין לחונטה המשפטית הביאו אותנו למצב הביש. תמשיכו להתמהמה מלפטר את היועמ״שית, ולא ירחק היום בו היא תקבע מי יכהן בממשלה".

שר התקשורת שלמה קרעי: "הצעת החוק של ח”כ טלי גוטליב להעברת מינוי נשיא העליון לכנסת היא שיא הדמוקרטיה. היועמ”שית ובג”צ מאתרגים זה את זו, מחסלים כל יוזמה של דרג נבחר, ומבקשים לשמר שלטון פקידותי מנותק. יש לי חדשות בשבילך: את בעיצומו של הליך הדחה ולכן כל עמדה שלך נגועה בניגוד עניינים. את גם לא קובעת ולא חשובה. ההצעה תעבור בעזרת ה’ בוועדת השרים — עם או בלי התמיכה שלך. הביתה. עכשיו|.

שר התקשורת שלמה קרעי, צילום: אורן בן חקון

תגובתה של היועמ"שית מצטרפת, כאמור, לעימות נוסף שהתרחש היום, ולמרות התנגדותה החריפה, ראש הממשלה בנימין נתניהו מינה את עו"ד רואי כחלון לתפקיד ממלא-מקום נציב שירות המדינה

עו"ד רואי כחלון, צילום: שלי פדן

כזכור, ב"ישראל היום" פורסם בחודש שעבר כי ראש הממשלה מתכוון למנות את עו"ד כחלון גם אם גלי בהרב-מיארה תתנגד, כפי שאכן קרה. "אמות המידה שקבעתם למינוי מ"מ הנציב לא מבוססות על החוק ואינן מחייבות", כתב לאחר מכן נתניהו ליועמ"שית במכתב שנחשף ב"ישראל היום"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר