בית המשפט העליון הוציא צו על-תנאי בעתירה בנושא תנאי המזון של אסירים ביטחוניים. בהרכב השופטים דפנה ברק-ארז, חאלד כבוב ויחיאל כשר, הוציא היום בג"ץ צו על-תנאי המורה למשיבים: השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, מ"מ נציב שירות בתי הסוהר והיועמ"שית להסביר מדוע לא יינקטו צעדים להבטחת תנאי תזונה בסיסיים לאסירים ביטחוניים בהתאם לדין.
העתירה הוגשה על ידי האגודה לזכויות האזרח בישראל וארגון "גישה" נגד השר לביטחון לאומי, מ"מ נציב שירות בתי הסוהר והיועצת המשפטית לממשלה. הצו ניתן בעקבות נתונים שהצביעו על ירידה דרסטית במשקל האסירים הביטחוניים.
בהחלטתם קבעו השופטים כי על המשיבים להגיש תצהיר תשובה עד ל-26 בינואר 2025, אשר יכלול התייחסות לתשתית העובדתית הנוגעת למצבם הבריאותי של האסירים ולנתונים הרפואיים הרלוונטיים.
"בג"ץ רוצה להחזיר אותנו לימי הקייטנות"
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר אמר בתגובה להחלטה: "לצערנו בית משפט העליון הפך למגן של אותם נוחבות חלאות אדם, ששחטו, אנסו, שרפו וחטפו באכזריות נאצית את בנינו ובנותנו. שירות בתי הסוהר מקפיד לקיים את הוראות החוק ולתת את המינימום הנדרש ע״פ החוק, גרם לא יותר מזה. אכן במשמרת שלי תם עידן החאפלות, המרמלדות ובשר הכבש. אין יותר מאפיות, ולא קנטינות עם הפקדות כספי טרור. כלא מחבלים לא יהיה שוב מלון. בג"ץ רוצה להחזיר אותנו לימי הקייטנות והכל כלול - ישפוט הציבור בישראל".
שר המשפטים יריב לוין: "בבוקר שופט בית המשפט העליון בדימוס מלצר מאיים לפסול את חברי הכנסת שלא נושאים חן בעיני השופטים. בערב שלושה שופטים בעליון ממשיכים לדאוג לתנאי אסירים. כמובן שלא לתנאי הנגד א׳, אלא לתנאי המחבלים. יש עוד מישהו שחושב שאפשר להמשיך ככה?".
יו״ר ועדת החוקה חה״כ שמחה רוטמן: ״החלטת בג"ץ מהיום, הייתה אמורה להיות טריויאלית. מדינת ישראל צריכה לוודא שמחבלי הנוח'בה יקבלו את המינימום של המינימום שיחזיק אותם בחיים עד שיועמדו לדין וייגזר עליהם עונש המוות הראוי להם. את המינימום, ולא גרם אחד יותר. אם ירדנו מהסטנדרט הזה, טוב שבית המשפט יפקח על זה.
"הבעיה היא, שאין אף אחד במדינה שיכול להבטיח שבית המשפט יסתפק בשמירה על המינימום הזה, ולא יעלה דרישות הזויות על שטח מחיה, ירקות ופירות בחמישה צבעים או דאגה לפרק זמן הולם לטובת התחביבים של המחבלים, כל זאת בזמן שיש לנו חטופים שנמקים במנהרות החמאס. וזו, אם תרצו, הבעיה במערכת המשפט הישראלית.
"הנתק האדיר בין היכל השן של בג"ץ לבין התחושות הבריאות וההגיוניות של עם ישראל הוא הסיבה האמיתית והשורשית לחוסר האמון הבולט במערכת המשפט. ולכן צו על תנאי שהיה אמור להיות טריויאלי, הופך לאירוע שמכניס את כולם לסטרס. חייבים לתקן את זה, ביחד״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו