דיינת בבית הדין למשמורת בביקורת נוקבת על רשות האוכלוסין וההגירה: "אין טיפול בהסתננות החוזרת דרך נתב״ג"

בדיון שעסק באזרח גיאורגיה שהסתנן לישראל בפעם הרביעית מאז שנת 2002 אמרה רוחמה דיין: "יש חשש כבד באשר לתקינות מערך ביקורת הגבולות בישראל" • "מסתננים שנכנסים פעם אחר פעם למדינה לא סובלים מאף סנקציה", אומר מנהל המרכז למדיניות הגירה בישראל

ביקורת הגבולות בנתב"ג (למצולמים אין קשר לכתבה). צילום: ללא קרדיט

דיינת בבית הדין למשמורת מתריעה כי תופעת הסתננות של זרים לישראל דרך נמל התעופה בן גוריון מעוררת חשש כבד באשר לתקינות מערך ביקורת הגבולות בישראל.

בפסק דין חריף של הדיינת רוחמה סיני היא מבקרת בחריפות את רשות האוכלוסין וההגירה וטוענת כי על אף שהרשות מודעת לתופעה ולממדיה ״אין טיפול שורש בבעיית ההסתננות החוזרת לישראל דרך נתב״ג״, והטיפול הנוכחי ״לא מרתיע מסתננים".

תפקידו של בית דין לביקורת משמורת של שוהים שלא כדין, הוא לקיים ביקורת שיפוטית על החלטות הממונה על ביקורת הגבולות במשרד הפנים להוציא צווים להחזקת שוהים שלא כדין במשמורת.

נתב"ג (ארכיון). המסתנן ניצל את נקודות התורפה בביקורת הגבולות, צילום: אילן גטניו

בדיון שנערך בשבוע שעבר בבית הדין לביקורת משמורת בגבעון, נחשף סיפורו יוצא הדופן של גוצה ורדושלווילי, אזרח גיאורגיה, שהסתנן לישראל בפעם הרביעית מאז שנת 2002.

המסתנן, שנעצר בפעולה יזומה של רשות האוכלוסין וההגירה, סיפר כי פעל לבד בכל פעם תוך שהוא מנצל את נקודות התורפה במערך ביקורת הגבולות של נתב"ג.

לדבריו, הגיע לישראל במטרה לעבוד ותכנן לחזור למדינתו תוך כמה חודשים. ורדושלווילי, נשוי ואב לשלושה, הודה כי הוא מבין שהוא שוהה בישראל שלא כדין.

נוסעים בנתב"ג (למצולמים אין קשר לכתבה). הטיפול הנוכחי ״לא מרתיע מסתננים", צילום: יוסי זליגר

דיינת בית הדין, רוחמה סיני, ביקרה בהחלטתה להמשיך ולהחזיקו במשמרות, את תפקוד מערך ביקורת הגבולות. בנוסף, ובאופן חריג, דרשה סיני להעביר את פסק הדין לידיעת מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה.

סיני הוסיפה: "המקרה מצטרף למקרים רבים המגיעים לפתחו של בית הדין המעוררים חשש כבד באשר לתקינות מערך ביקורת הגבולות בישראל. זאת, במיוחד כאשר נמצא שהמוחזק נכנס פעם אחר פעם לישראל ללא קושי, זאת לאחר שכבר הורחק ממנה כמה פעמים. על פניו, מתרשם בית הדין, כי הטיפול בתופעה זו על ידי רשות האוכלוסין וההגירה, אשר בהכרח מודעת לקיומה של התופעה ולממדיה, אינו משביע רצון ומסתכם בהרחקת הזרים, אשר נתפסו במקרה ולעיתים לאחר ששהו בישראל שנים שלא כדין, מבלי להידרש לטיפול בשורש הבעיה ומבלי לנקוט במקרים המתאים בהליכים פליליים כנגד המסתננים, כמקרה דנן - בו הרחקת המוחזק אינה מרתיעה אותו".

הפגנה נגד מסתננים בדרום תל אביב (ארכיון). "כישלון מתמשך בטיפול בתופעת ההסתננות", צילום: גדעון מרקוביץ'

בדיון שהתקיים בוועדת הכנסת לענייני עובדים זרים בראשות ח"כ אלי רביבו, נחשף כי בשנת 2023 נתפסו בנתב"ג 1,643 בני אדם שניסו להסתנן לארץ מבלי לעבור דרך ביקורת הגבולות. כן הסתבר כי מסתנן שנכנס לישראל ונתפס אמנם מגורש, אך לא מוטלת עליו שום סנקציה - והוא אפילו לא משלם על הטיסה חזור לארצו.

יונתן יעקבוביץ, מייסד המרכז למדיניות הגירה בישראל, אמר בתגובה: "המקרה של ורדושלווילי, שהעיד כי הוא הסתנן כבר ארבע פעמים, וכי הוא לא נעזר באף אחד כיוון שהוא כבר יודע איך לעשות זאת בקלות רבה, משקף את הכישלון המתמשך בטיפול בתופעת ההסתננות, שרק הולכת וגוברת, ואת הצורך הדחוף בטיפול מערכתי. למרבה הצער, מסתננים שנכנסים פעם אחר פעם למדינה, לא סובלים מאף סנקציה ובהיעדר אכיפה כלפיהם, החוק הופך לאות מתה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר