משרד המשפטים האמריקני הטיל השבוע פצצה בעולם הטכנולוגיה כשהגיש בקשה רשמית לבית המשפט הפדרלי בדרישה לחייב את ענקית הטכנולוגיה גוגל למכור את דפדפן האינטרנט שלה Chrome.
הבקשה שהוגשה במשותף על ידי משרד המשפטים ומספר מדינות בארה"ב, מגיעה בעקבות פסיקה תקדימית קודמת שניתנה באוגוסט השנה לפיה החברה הפרה את חוקי ההגבלים העסקים באמצעות מנוע החיפוש שלה.
״המגרש אינו מאוזן בגלל התנהלות גוגל, ואיכות השירות שלה משקפת יתרונות שהושגו באופן בלתי חוקי", טוענים עורכי הדין הממשלתיים בבקשה שהוגשה.
בנוסף למכירת Chrome דורש משרד המשפטים האמריקני לאסור על גוגל להתקשר בחוזים עם חברות כמו אפל וסמסונג – חוזים שהופכים את מנוע החיפוש שלה לברירת מחדל במכשירים חכמים ודפדפנים רבים.
על פי נתוני Statcounter גוגל שולטת כיום בכ-90% משוק החיפוש העולמי.
אם תתקבל הבקשה, ההשלכות צפויות להיות מרחיקות לכת: שינוי מהותי באופן שבו מיליוני אמריקנים מחפשים מידע באינטרנט, הפרעה משמעותית לאינטגרציה בין המוצרים והשירותים של גוגל, ואולי אף איום על שליטתה במערכת ההפעלה אנדרואיד בעתיד.
התיק מעלה שאלות מהותיות גם לגבי עתיד הבינה המלאכותית. סאטיה נדלה, מנכ"ל מיקרוסופט, הזהיר בעדותו מפני "סיוט" עתידי בתחום הבינה המלאכותית אם יותר לגוגל להמשיך להשתמש במיליארדי שאילתות החיפוש היומיות שלה כדי לאמן את מודלי הבינה המלאכותית שלה.
גוגל צפויה להגיש התנגדות עד ה-20 בדצמבר, כאשר דיון מכריע צפוי להתקיים באפריל 2025. בינתיים, החברה ממשיכה להתמודד עם תביעות נוספות בתחום ההגבלים העסקיים, כולל תיק נפרד העוסק בשליטתה בשוק הפרסום הדיגיטלי.
מדובר בצעד שעשוי להוביל לעונשים המשמעותיים ביותר שהוטלו על חברת טכנולוגיה מאז פרשת מיקרוסופט בשנות ה-90. למעשה, מדובר באירוניה היסטורית, כיוון שאותו תיק נגד מיקרוסופט הוא שפינה את הדרך לעלייתה המטאורית של גוגל מלכתחילה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו