"דורשים למנוע מנתניהו להכריע לבדו בעניין המו"מ והפסקת האש": נפתח הדיון בעתירת משפחות החטופים

בג"ץ דן בעתירה שהגישו חלק מהמשפחות, המבקשות מבית המשפט העליון לחייב את הממשלה לדון בעסקת החטופים • עמדת הפרקליטות והיועמ"שית היא כי יש לדחות את העתירה • עו"ד סבוראי, נציגת העותרים: "לא רק שהממשלה לא הייתה מעורבת, אלא בחלק ניכר של הזמן הגורם שטיפל בעניין לא היה גורם מוסמך" • אביו של טל שוהם החטוף בעזה: "לא יכול להיות שנתניהו קובע לבד כל מיני דברים"

עתירת משפחות חטופים בבג"ץ. צילום: אלינור שירקני-קופמן

בג"ץ דן אחר הצהריים (חמישי) בעתירה שהגישו חלק ממשפחות החטופים, המבקשות מבית המשפט העליון לחייב את הממשלה לדון בעסקת החטופים. בפתח הדיון הדגיש ממלא מקום הנשיא, השופט עמית: ״שאלת תוכנה של עסקת חטופים לא עומדת לפתחנו״.

מ״מ הנשיא עמית בקש לקיים דיון במעמד צד אחד בגלל שעולה כאן עניינים סודיים. עו״ד שמייצגת את משפחות החטופים התנגדה לכך, והשופט עמית דחה את בקשתה. בתוך כך, מזכיר המדינה יוסי פוקס הגיע לדיון גם הוא.

"שאלת תוכנה של עסקת חטופים לא עומדת לפתחנו". הדיון של בג"ץ, צילום: אלינור שירקני-קופמן

עו״ד ד"ר מורן סבוראי, נציגת העותרים: "אני עומדת פה בשם 101 חטופים שנמצאים כעת במנהרות חמאס ובשם הערכים הרלוונטים של קדושת חיים וערבות הדדית".

"קראנו את תגובת המדינה ואנחנו יותר מודאגים מקודם. התגובה מאששת את החששות שלנו לגבי המצב העובדתי – הממשלה לא הייתה מעורבת כמה חודשים, מאז נובמבר 2023, בשאלות עסקת החטופים ובשאלות שקשורות בכך שהם גם הלחימה בעזה והחזרתם של השבויים. לא רק שהיא לא הייתה מעורבת אלא בחלק ניכר של הזמן הגורם שטיפל בעניין לא היה הגורם המוסמך. קבינט המלחמה לא הגורם המוסמך על פי חוק".

היא הוסיפה כי "קבינט המדיני ביטחוני, שהוא לכאורה יכול לדון באותם דברים שהממשלה מוסמכת לדון, אך הוא לא דן בעניינים האלה".

דיון שעניינו עתירה להבאת הצעת עסקת השבת חטופים לדיון והחלטה בפני הממשלה, צילום: אלינור שירקני-קופמן

עו"ד סבוראי המשיכה: "גם לפי תגובת המשיבים מדובר בשלושה נושאים שונים: הלחימה, חטופים ואסירים ביטחוניים. לפחות לגבי שניים מהנושאים ברור לחלוטין שראש הממשלה שהוא לא הגורם המוסמך לבדו לקבל החלטות בנושאים הללו".

"אנחנו מדברים על הרמה הגבוהה ביותר של אחריות המדינה כלפי אזרחים - קדושת החיים היא הערך הנעלה ביותר. המדינה אחראית על שלומם של האזרחים והממשלה שהיא הפורום המוסמך הבכיר ביותר בעניין צריך לדון בעניינים האלו. לא יכול להיות שראש הממשלה יחליט לבד. לא מדובר בשאלה פוליטית - אנחנו מבקשים שבית המשפט יכריע על פי עקרונות שלטון החוק מיהו הפורום המוסמך ומהו התהליך שצריך לקרות כדי להכריע בסוגיות אלו".

מ"מ מקום הנשיא, השופט עמית השיב: "תשובת המדינה מעוררת שאלות – השאלה המרכזית היא מי הגורם המוסמך לקבוע את התנאים לנהל מו"מ לעסקת חטופים האם זה ראש הממשלה בלבד?"

עתירת משפחות חטופים בבג"ץ, צילום: אלינור שירקני-קופמן

עו"ד דניאל מארקס, מטעם פרקליטות המדינה: "בנושא שבויים ונעדרים, האחריות מסורתית נתונה בידי ראש הממשלה בשל הרגישות הציבורית והביטחונית הכוללת. כאשר אין הסדר אחר בנושאים מסוג זה, ראש הממשלה מוסמך להחליט על פורום ההתייעצות ואופן גיבוש ההחלטות, תוך התחשבות בכללי המשפט המנהלי ובאופי ההחלטות".

"הציפייה היא שהתהליך יתנהל באופן מסודר, על בסיס תשתית עובדתית שהוצגה בפני כל הגורמים הרלוונטיים ובשיתופם המלא. חשוב להדגיש כי האחריות והניהול נמצאים בידי ראש הממשלה".

"מאז שקבינט המלחמה, שהוסמך לבצע את החלטות הקבינט ולהביא אותן לאישור, חדל מלהתכנס, פורום הערכת המצב החל להתכנס בתדירות גבוהה יותר לדיון בהערכות מצב ובפרטי המלחמה בנושאי שבויים ונעדרים. מעצם תפקידו, ראש הממשלה מנחה את צוות המשא ומתן, ולעיתים עושה זאת שלא במסגרת פורום הערכת המצב. זהו המצב העובדתי המשקף את העיקרון שהנושא נמצא תחת אחריותו".

בקריאה להשבת החטופים: מפגינים חוסמים את דרך בגין בתל אביב, צילום: קוקו

ד"ר מיטל פינטו, מומחית למשפט ציבורי מהמכללה האקדמית צפת והקריה האקדמית אונו, יו"ר משותפת של פורום המרצות והמרצים למשפטים למען הדמוקרטיה. אחת העותרות בעתירה (היחידה ברשימת העותרים שאין לה קרוב או קרובת משפחה שחטוף/ה בעזה): "העתירה אינה עוסקת בתוכן עסקת החטופים, אלא בפרוצדורה הנדרשת לקבלת החלטות בנושא, כפי שנקבעה בחוק יסוד הממשלה ובפסיקה. פרוצדורה זו יושמה בהצלחה בעסקת נובמבר 2023 ובעסקאות קודמות משנות ה-90 וה-2000".

"מאז נובמבר 2023, הממשלה חרגה מהפרוצדורה הנדרשת. לדוגמה, בישיבת הקבינט באוגוסט לא הוצגה תשתית עובדתית מספקת: חברי הקבינט לא שמעו את הרמטכ"ל והגורמים הביטחוניים, כמעט ולא שמעו את שר הביטחון דאז, ולא הוצגו בפניהם חלופות שונות. במקום זאת, ראש הממשלה הציג את ההחלטה כבחירה בין הישארות או נסיגה מציר פילדלפי".

"תגובת המדינה, הטוענת כי העתירה אינה אקטואלית בהיעדר עסקה קונקרטית, מחטיאה את מהות העתירה העוסקת בתהליך קבלת ההחלטות. הסירוב להציג את סטנוגרמת הישיבה לבית המשפט, והעיכובים הרבים בהגשת תגובת המדינה, מעידים על מחלוקת בין ראש הממשלה לשר הביטחון דאז לגבי תוכן הישיבה".

המונים בהפגנות למען החטופים (ארכיון), צילום: אי.אף.פי

לדבריה, "העתירה מבקשת להבטיח את אחריותיות הממשלה כלפי הציבור בנושא עסקאות החטופים, תוך שמירה על זכות הציבור והמשפחות לדעת שההחלטות מתקבלות בהתאם לחוק ולפסיקה, גם אם המידע הביטחוני הספציפי נשאר חסוי".

משפחות החטופים דיברו בדיון: ״מדובר בדיני נפשות, זה לא דיון רגיל על משהו שולי. הם בבג״ץ שומרי הסף והם חייבים לזכור את זה ולא לאפשר למדינה להתדרדר לתהום. שופטי בג״ץ לא מעיזים להיות שומרי הסף".

עוד אמרו: ״השיקול הוא פוליטי ולא ביטחוני. בפועל נאמר לנו הכל, האדם שלא נמצא פה לסנגר על ראש הממשלה שכבר הצהיר שראש הממשלה מסכל את העסקאות. ראש הממשלה מוודא שאנשים שיכולים להכריע לא ישמעו, הוא החליט בעצמו שאין עסקה מספיק רלוונטית".

מחאה למען החטופים במוצאי שמחת תורה בכיכר דיזינגוף, צילום: קוקו

המשפחות הוסיפו כי הם לא ביקשו שראש הממשלה לא יכריע, אלא ביקשו לוודא שנתניהו לא יהיה היחיד שיכריע לבדו. ״ראש ממשלה במצב של שרידות פוליטית לא יקדם עסקה״.

מ״מ מקום הנשיא, השופט עמית, לאחר הדיון במעמד צד אחד: "פרפרזה שנוכל להגיד - הנחיות שניתנו על ידי רה״מ לצוות השבויים והנעדרים ניתנו במסגרת מקרים שלובנו על ידי אותו הפורום ניתנו במסגרת דין ודברים בפורום הרלוונטי בפני פורום המלחמה/צוות הערכת המצב".

עו"ד סבוראי הגיבה: "אני מבולבלת. זה לא מה שעולה מתגובת המדינה, לא ברור לי אי אפשר להציג משהו אחד במעמד צד אחד ומשהו אחר במעמד שני הצדדים. קבינט המלחמה אינו יכול היה לקבל סמכויות מהקבינט המדיני ביטחוני. מה שעולה מתשובת המדינה הכתובה זה שיש מציאות עובדתית שבה ראש הממשלה מקבל החלטות לבד לאורך חודשים ארוכים".

עסקת חטופים (ארכיון), צילום: אי.פי

היא הוסיפה: "הרעיון של דיון בפני פורום מוסמך הוא לא רק להביא החלטה. דיון צריך להתקיים בין אם המוסד הרלוונטי הוא הממשלה או הקבינט המדיני ביטחוני, צריך היה לקיים דיון. אני לא חושבת שנושא הסודיות יכול להכריע את הכף ובטח שלא יכול לקבוע שפורום בלתי מוסמך יקבל החלטות כל כך דרמטיות שהן ברומו של עולם״.

"יש פרוצדורה לאכיפת סודיות גם בקבינט וגם בממשלה, אני חושבת שחברי הממשלה יכולים לעמוד בה. נציגת המדינה ציינה שהיו מחלוקות - לא במקרה הם הצליחו לגבש תגובה רק כאשר שר הביטחון היוצא יצא״. לדבריה, ״עולה מתגובת המשיבים ששר הביטחון היוצא מודר מכמה ישיבות״.

״גם אם לא תתקבל הבקשה שלנו שתובא עסקה בפני הממשלה, אנחנו חוזרים על הבקשה שהתנאים לעסקה ייקבעו בפני הממשלה ולא בפני פורום שלא מוסמך. ככל שלא יתקבלו טענותינו האחרות אנחנו מבקשים שהתיק יישאר פתוח ושבית המשפט ישמע עדכונים על הנושא״.

גלעד קורנגולד אבא של טל שוהם מדבר בפני המותב, צילום: אלינור שירקני-קופמן

גלעד קורנגולד, אביו של טל שוהם החטוף בעזה, דיבר בדיון: ״ראש הממשלה מקבל החלטות לבד. אני רוצה להבהיר לכולם משהו נורא שקרה אתמול, אלוף ניצן אלון, שהוא אחד היחידים שלא נגוע ב-7 באוקטובר, אדם שבמשך שנה וקצת ניהל את כל נושא השו״נ עלה והבהיר שמצב החטופים כל כך ויש סכנה".

"הוא אמר שההישגים של צה״ל מייצרים הזדמנות לעסקה, ומיד ראש הממשלה יצא, הוא היחיד שיכול להגיד את האמת והוא אומר את האמת. צה״ל לא יודע איפה החטופים ולאט לאט לא ידעו בכלל כלום, אנחנו לא מצליחים להבין למה ראש הממשלה ושאר השרים לא קמים ואומרים בוא נעשה מעשה״.

דורשים למנוע מרה"מ נתניהו להכריע לבדו

עמדת הפרקליטות והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה היא כי יש לדחות את העתירה, הן משום שמדובר בסמכות המסורה לראש הממשלה, ולא לממשלה, והן משום שמדובר בסמכות שמסורה לקבינט המדיני-בטחוני.

בקריאה להשבת החטופים: מפגינים חוסמים את דרך בגין בתל אביב, צילום: קוקו

העותרים, שקרוביהם נחטפו לעזה לפני 405 ימים, דורשים משופטי בג״ץ למנוע מראש הממשלה נתניהו להכריע לבדו בעניין עסקת חטופים עם חמאס. לטענתם ״מאז פורק קבינט המלחמה, החלטות בנוגע לניהול מלחמת חרבות ברזל בכל החזיתות, ובכלל זה החלטה בנוגע לקבלה, לדחייה או להצבת תנאים ביחס להצעות קונקרטיות במשא ומתן שמתנהל במטרה להביא לעסקה לשחרור החטופים, נעשות בלעדית על-ידי ראש הממשלה״.

כאמור, העתירה דורשת לחייב את ראש הממשלה וממשלת ישראל להביא לדיון במליאת הממשלה את ההחלטות הנוגעות לניהול המשא ומתן לשחרור החטופים ולהפסקת האש.

העותרים טוענים כי ראש הממשלה מקבל החלטות קריטיות לבדו, תוך עקיפת סמכות הממשלה והקבינט המדיני-ביטחוני, ובכך פוגע בעקרונות הדמוקרטיים ובניהול התקין של עבודת הממשלה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר