היועמ"שית לבג"ץ: אין להתערב בהחלטת רה״מ לפטר את גלנט

בתגובה לעתירה שהוגשה נגד פיטורי גלנט מסרה המדינה כי החלטת נתניהו נבעה ממשבר אמון מתמשך ומהתנגשויות בעמדות בין רה"מ לשר הביטחון בנוגע לנושאים ביטחוניים ומדיניים, אשר מנעו מהממשלה לתפקד כראוי • יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא: "היועמ"שית מעבירה מסר מטריד לנבחרי הציבור.לא יתכן שהיא תיתן לכך יד"

נתניהו ובהרב מיארה. צילום: אורן בן חקון והרצי שפירא

המדינה מסרה היום (חמישי) את תגובתה לבקשות לצו ביניים בנוגע להחלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו להעביר את שר הביטחון יואב גלנט מתפקידו, ולמנות את השר ישראל כ”ץ כממלא מקומו.

לאחר פיטוריי גלנט: הפגנות בירושלים | יוני ריקנר

בתגובה שהוגשה מטעם הפרקליטות, טוענת המדינה שאין עילה משפטית המצדיקה את התערבות בית המשפט בהחלטת נתניהו, זאת בהתאם לפסיקות קודמות, בהן נקבעה סמכותו הרחבה של ראש הממשלה לשנות את הרכב הממשלה לצורך קידום יכולת הממשלה לתפקד כראוי.

המדינה הסבירה כי החלטת נתניהו לפטר את גלנט נבעה ממשבר אמון מתמשך ומהתנגשויות בעמדות בין ראש הממשלה לשר הביטחון בנוגע לנושאים ביטחוניים ומדיניים בליבת פעילות הממשלה, אשר מנעו מהממשלה לתפקד כראוי. בתגובה הודגש כי במסגרת פסיקות בג”ץ בעבר, נקבע כי לראש הממשלה שיקול דעת רחב בהעברת שרים מתפקידם במקרים בהם הדבר נדרש לשם שמירה על תפקוד ממשלה תקין ומימוש יעדי המדינה.

גלנט ונתניהו על רקע ציר פילדלפי. "חילוקי דעות מהותיים", צילום: .

בתגובה, ביקשה המדינה לדחות את הבקשות לצו ביניים, וטענה כי מאזן הנוחות נוטה בבירור נגד מתן הצו. זאת מאחר ועיכוב ההחלטה עלול לפגוע ביציבות הממשלה ולהשאיר את מערכת הביטחון ללא מנהיגות ראויה, מה שמדגיש את הצורך במינוי מיידי של שר ביטחון חדש בנסיבות הביטחוניות הקיימות.

ההחלטה על מינויו של כ”ץ לתפקיד שר הביטחון הותנתה בקבלת אישור הכנסת, הצפויה להתכנס בהקדם לאישור המינוי.

בתוך כך גם היועמ"שית בהרב-מיארה הוציאה היום הודעה לבג"ץ כי "אין להתערב בהחלטת רה"מ לפטר את גלנט. 

יו"ר התנועה לאיכות השלטון עו"ד ד"ר אליעד שרגא, צילום: אורן בן חקון

יו"ר התנועה, עו"ד ד"ר אליעד שרגא, אמר בנושא: "היועמ"שית מעבירה מסר מטריד לנבחרי הציבור. לא ייתכן שנושא משרה בכיר ימצא עצמו מודח בשל נאמנותו לשלטון החוק וניסיונו ליישם את הנחיות היועצת המשפטית, והיא תיתן לכך יד. במקום להגן על שר שפעל לקיום החוק והפסיקה, היועצת בוחרת להגן על החלטה שמטרתה לקדם את המשך ההשתמטות משירות צבאי בניגוד לפסיקת בג"ץ. אנו קוראים ליועצת המשפטית לממשלה לשקול מחדש את עמדתה ולהגן על שלטון החוק, במיוחד כשמדובר בהחלטה שמסכנת את ביטחון המדינה בעיצומה של מלחמה".

לוחמי צה"ל בפעילות מבצעית., צילום: דובר צה"ל

בעתירה שהוגשה יחד עם "פורום חמת מגן לישראל" ו"משמר הדמוקרטיה" נטען כי ההחלטה על פיטורי גלנט בעיצומה של המלחמה נובעת משיקולים זרים שמטרתם לקדם את חוק הפטור מגיוס ולשמר את הקואליציה. "החלפת שר ביטחון מנוסה בעל 35 שנות שירות צבאי בשר ללא רקע ביטחוני משמעותי, בשעה שמדינת ישראל ניצבת תחת איום רב-זירתי חסר תקדים, מהווה פגיעה חמורה בביטחון המדינה".

לדברי העותרים ישנם פגמים משפטיים בהחלטה, ביניהם: חשש לפגיעה ביכולת הממשלה לתפקד כראוי כרשות המבצעת. שיקולים זרים ופוליטיים, בניגוד לפסיקה בנושא, עלולים לפגוע קשות באמון הציבור במערכת הביטחון ובהגשמת יעדי המדיניות.

חרדים סמוך ללשכת הגיוס, צילום: אורן בן חקון

עוד הוסיפו כי יש ניגוד עניינים חריף של ראש הממשלה הנראה כמעדיף את הישרדותו הפוליטית על פני צורכי הביטחון, ומהווה איום משמעותי על תפקוד הממשלה כראוי. נושא זה מחייב בחינה מעמיקה על מנת להבטיח יכולת תפקוד אחראית ושקופה לטובת האזרחים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר