דרמה בביהמ"ש: רגע לפני הכרעת הדין - ענבל אור נעלמה

יזמית הנדל"ן שמואשמת בעבירות על חוק המע"מ לא הגיעה לביהמ"ש ולא נמצאה בביתה • במענה לטלפון אמרה כי "הדיון לא קשור אליה" • במהלך ניהול המשפט שהתנהל בשנים האחרונות, הכחישה אור את האישומים נגדה ועורררה מהומות בדיונים

ענבל אור. צילום: קוקו

לאחר שקיבלה צו הבאה ללא שחרור, היזמית ענבר אור, לא הגיעה לדיון הערכת הדין שלה שהתקיים היום (חמישי) בבית משפט השלום בתל אביב. אור הואשמה בעבירות על חוק המע"מ, פקודת מס הכנסה, עבירות מרמה בנסיבות מחמירות כלפי לקוחות וכלפי מנהל סניף בנק וכן עבירות על חוק הגנת הצרכן בעשרות מיליוני שקלים. 

צפו: ענבל אור מתעמתת עם אחד הנאשמים באולם ביהמ"ש (ארכיון) // אבי כהן

בניסיון לאתר אותה, נציגי המשטרה שהגיעו לדירתה, אך לדבריהם לא היה שם מענה או סימנים להימצאותה בבית. מאוחר יותר היא ענתה לטלפון ובשיחה אמרה שהדיון לא קשור אליה והוסיפה כי אין למדינה סמכות עליה.

לפני כחודש הגיע חוקר לביתה של אור כדי לצוות על הבאתה לדיון שנקבע היום. אור הביעה התנגדות בקבלת ההחלטה, צעקה על החוקר ואף קימטה את נייר ההחלטה והשליכה אותו על רצפת בניין המגורים בו היא מתגוררת.

במהלך המשפט, שנערך במשך השנים האחרונות, אור הכחישה את האישומים, ובין השאר החלה לצעוק ולהקים מהומה במהלך הדיונים וכן עזבה באופן פתאומי החוצה ולא התייצבה לדיונים. אור גם ניסתה לפסול את השופטת דנה אמיר מספר פעמים, ואף טענה שלא היא היתה אמורה להיות נאשמת. במהלך הדיונים, אור החלה לשיר באולם המשפט בזמן הקראת דברים, הורחקה והוחזרה בהוראת השופטת לאחר מכן. בנוסף לכל, אור היתה מאחרת וכאשר לא התייצבה נשלחה ניידת להביאה אך השוטרים לא מצאו אותה.

15 סעיפים של עברות מרמה

כתב האישום המקורי שהוגש כבר בשנת 2019 (ומתוקן הוגש כשנתיים מאוחר יותר), חשף מערכת מורכבת של הונאות מס והטעיית לקוחות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים על ידי אור ושש חברות בשליטתה. על פי כתב האישום, בין השנים 2008-2016 היא הפעילה מערך חברות שכלל את אור סיטי, מרום סיטי, גריני סיטי, אור בקונגרס, מציצים, וחברות נוספות. החברות פעלו בשיטה של ארגון קבוצות רכישה לפרויקטים למגורים, תוך הסתרת עסקאות והתחמקות שיטתית מתשלומי מס ערך מוסף.

עו"ד אורית חיון מייצגת את אחד המפרקים של החברות של ענבל אור, צילום: גדעון מרקוביץ'

אור מואשמת ב-15 סעיפים של עבירות מרמה כלפי לקוחות וכלפי מנהל סניף בנק, כמו גם עבירות מס ועבירות על חוק הגנת הצרכן. יזמית הנדל"ן הואשמה כי דרך חברת "אור סיטי נדל"ן" רימתה את הלקוחות בפרויקטים של קבוצות רכישה והצגת מצגים כוזבים בדבר יכולתה לשלם לבעלי הקרקע, אי דיווח למס הכנסה ועוד. מאות משפחות נפגעו על ידה במהלך השנים ורק חלקם קיבלו את כספם בחזרה.

סך העסקאות שלא דווחו: כ-81.3 מיליון שקלים, מתוכם מע"מ בסך 11.4 מיליון שקלים ועסקאות נוספות בהיקף של כ-9 מיליון שקלים שהמע"מ עבורן 1.25 מיליון שקלים. שיטות ההונאה המרכזיות כללו אי הוצאת חשבוניות על עסקאות נדל"ן, העלמת מידע בדיווחים למע"מ, שימוש במערך חברות מורכב להסתרת העסקאות האמיתיות והטעיית לקוחות באמצעות פרסומים מטעים

השתמשה בכספי החברה לרכישות פרטיות

מקרה חמור במיוחד שמתואר בכתב האישום, אירע בפרויקט "צ'לנוב", שם הורתה אור ללקוחות להעביר כספים לחשבון מרום סיטי במקום לנאמן הפרויקט, תוך הצגת מצגי שווא. כתוצאה מכך התקבלו בחשבון החברה כ-1.93 מיליון שקלים במרמה. בנוסף, האישום חושף כי אור השתמשה בכספי חברת אור סיטי למימון רכישות פרטיות בהיקף של כ-934 אלף שקלים, וניכתה מס תשומות שלא כדין. במקרה אחר, זייפה מסמך בנקאי יחד עם עובדיה כדי להמשיך את פעילות החברה למרות חריגה ממסגרת האשראי.

נציג התביעה בתיק ענבל אור, צילום: גדעון מרקוביץ

לאורך התקופה, נטען בכתב האישום, פרסמה אור סיטי פרסומים מטעים בתקשורת, בהם הציעה דירות במחירים "אטרקטיביים", תוך הסתרת העובדה שמדובר בקבוצות רכישה ולא ברכישה ישירה מחברה יזמית. הנסיבות מחמירות היו בין השאר, היקף כספי משמעותי של העבירות, פעילות שיטתית ומתוחכמת לאורך שנים, שימוש במערך חברות מורכב להסתרת העבירות, פגיעה ברוכשי דירות והטעייתם ואי התייצבות לחקירות ברשות להגנת הצרכן ללא הצדק סביר.

חומרת המעשים הודגשה גם בעובדה שכאשר הסמנכ"ל הכספים של החברה, דרור גלעדי, שהפך כשנתיים לאחר הגשת כתב האישום לעד מדינה נגד אור, התריע בפניה על אי תקינות הוצאת החשבוניות, היא התעלמה מאזהרותיו והורתה להמשיך בשיטה הקיימת.

נציגות התביעה בתיק ענבל אור, צילום: גדעון מרקוביץ

ענבל אור נחשבה במשך שנים למלכת קבוצות הרכישה בישראל, והחזיקה בחברת אור סיטי נדל"ן. היא הצטיירה כסיפור של הצלחה מסחררת, ובמקביל הפכה לסלבריטאית והרבתה להופיע בתקשורת. בשנת 2016 הקבוצה שלה נקלעה להליכי חדלות פירעון ולבסוף פורקה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר