סוכנויות סיוע אמריקניות בעזה עבדו מול משרד "חברתי" בשליטת חמאס, שבראשו עומד ראזי חמד – בכיר בארגון הטרור וממקורביו של יחיא סינוואר, כך נחשף בדו"ח חדש של NGO MONITOR. לפי הדו"ח, המשרד (כלומר, חמאס) סיפק רשימות של פלשתינים בעזה, שייהנו מהסיוע תוך תיאום עם הסוכנויות האמריקניות.
בשנת 2019 חמד מונה לראש המשרד לפיתוח חברתי והציג את עצמו כך גם בוועידה בחו"ל, שהתקיימה ביולי 2024. מדובר באחד מבין שבעה חברים בלשכה המדינית בעזה, שיצאו מהרצועה לפני המלחמה. אחרי מתקפת 7 באוקטובר, הוא התראיין לערוץ לבנוני בנובמבר 2023 ואיים שחמאס יבצע מעשי טבח דומים בעתיד. בהמשך, חמד השתלב בצוות המשא ומתן להסכם הפסקת האש בעזה ושחרור החטופים. במהלך המלחמה, חמד נחשב לנציגו של סינוואר לפני שחוסל באזור רפיח.
על פי הדו"ח של NGO MONITOR, מאז שחמאס השתלט על עזה ב-2007 נעשה שימוש בשיטות שונות כדי להסיט סיוע בינלאומי למטרותיו. באמצעות ניצול הכספים, חמאס לכל הפחות היה יכול להפנות משאבים לפיתוח יכולות צבאיות, ואף להשתמש בכספים עצמם.
"נראה שחמאס העביר רשימות של מוטבים לארגונים לא-ממשלתיים, שביצעו פרויקטים של סיוע כספי ובנייה", נכתב בדו"ח, "לפחות שני ארגונים אמריקניים ש-USAID מעביר להם מימון - Mercy Corps ו-ANERA (סוכנות הסיוע האמריקנית לפליטים במזרח הקרוב) - שיתפו פעולה עם משרד ממשלתי בעזה, שבראשו עמד בכיר חמאס, שהוגדר על ידי מחלקת האוצר האמריקנית כאחראי בעבר על חלק ממנגנון ההברחות של חמאס (ראזי חמד)".
בהקשר זה, נציין כי לאחרונה הוכרז בממשל טראמפ על פירוק USAID ופיטור כל העובדים שלה. איש העסקים והמיליארדר אילון מאסק, שמונה לעמוד בראש "המחלקה ליעילות הממשל", הודיע כי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מסכים לפרק את הסוכנות, שאחראית על תוכניות סיוע בשווי של יותר מ-70 מיליארד דולר מדי שנה מסביב לעולם.
שתי העמותות - Mercy Corps ו-ANERA - רשומות בארה"ב וזכו למימון מהממשל האמריקני לצורך אספקת סיוע הומניטרי בעזה בשנים שקדמו למתקפת 7 באוקטובר. רבים מהפרויקטים שלהן מבוססים על תיאום הדוק עם המשרד "לפיתוח חברתי" בעזה הנתון לשליטת חמאס. במסגרת זו, נעשה שימוש ברשימות של יחידים ומשקי בית, שסופקו על ידי משרד זה לזיהוי מוטבים עבור פרויקטים של סיוע כספי ותוכניות בנייה.
לפי מסמך של USAID מאפריל 2023, העמותה Mercy Corps, הובילה פרויקט של חלוקת "מזומן רב תכליתי" בעזה. כך, למשל, הסוכנות הפדרלית הקצתה תשעה מיליון דולר למימון ייעודי של USAID עבור פרויקט MPCA בשנת הכספים 2022. נתון זה תואם לנתוני מרכז המעקב הפיננסי של האו"ם ((FTS, שמראים כי תשעה מיליון דולר הוקצו ל-Corps Mercy עבור תוכנית סיוע במזומן בעזה ב-2022.
תיאור הפרויקט על ידי האו"ם מדגיש את ההסתמכות Mercy Corps על נתוני המשרד לפיתוח חברתי, שבשליטת חמאס: "באמצעות סיוע כספי ללא תנאים, הפרויקט יזהה ויבחר את משקי הבית הפגיעים ביותר... מרשימות ההמתנה של המשרד לפיתוח חברתי לפונים, שאינם מקבלים שירות במסגרת רשת הביטחון החברתית".
עוד נכתב כי " Mercy Corps והשותפים המקומיים שלו ...יזהו, יעריכו ויאמתו את משקי הבית שנבחרו לקבלת סיוע כספי מזומן, יעקבו אחר הפעילות, ויבטיחו תיאום מלא עם המשרד לפיתוח חברתי ועם כל הגורמים הרלוונטיים". לפי אתר רשמי העוקב אחר הוצאות פדרליות gov.usaspending - סוכנות USAID הקצתה 36.7 מיליון דולר לפרויקטים של Corps Mercy בגדה המערבית ובעזה" מאז 2021, נוסף על פרויקט ה-9 מיליון דולר ב-2022.
עמותת ANERA היא גם שותפה ותיקה של USAID בעזה וגם הייתה מעורבת בפרויקטים בשיתוף עם המשרד לפיתוח חברתי. לפי הדו"ח, ארגון זה קיבל 12.5 מיליון דולר לשנים 2024 עד 2029 עבור סיוע רפואי. בין השנים 2013 עד 2022, USAID סיפק לעמותה בסך הכל 79.2 מיליון דולר לתוכנית "פיתוח תשתיות קהילתיות פלשתיניות". גם ארגון זה ניהל קשר הדוק עם המשרד של חמאס תוך תיאום לגבי רשימת המוטבים.
בדו"ח של NGO MONITOR מוזכרים גם בכירים אחרים במשרד לפיתוח חברתי בעזה שנהגו לשבח פיגועים. כך, למשל, מוחמד אל-עראעיר ששימש בתור מנכ"ל מחלקת הרווח שיבח פיגוע ביוני 2023 שבו נרצחו ארבעה אזרחים ישראלים. עוד מצוין כי אפילו ברשות הפלשתינית הזהירו כי "כל התקשרות עם מה שמכונה המשרד לפיתוח חברתי בעזה הוא למעשה שיתוף פעולה עם חמאס".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו