בקריאת תיגר על חמאס, נציגי כמה משפחות ומכובדים ברצועת עזה הודיעו היום (ראשון) על הקמת ועדות עממיות שתפקידן יהיה לפקח על מחירי הסחורות שנמכרות, בעיקר באזור רפיח שבו נמצאים יותר ממיליון עקורים פלשתינים, כמחצית מאוכלוסיית עזה.
המוני עזתים מתפנים מחאן יונס וקוראים: "העם רוצה להפיל את חמאס" (ארכיון) \\ דובר צה"ל
הדבר נועד להילחם במחירים המאמירים של סחורות בשווקים בעזה בעקבות המלחמה. ההודעה מבטאת אכזבה מחמאס, לאחר שאנשיו אמרו כי יפעלו לאכוף את הסדר בשווקים, אך בפועל, התושבים עדיין סובלים מהמחירים הגבוהים ומסוחרים שמנצלים את המצב לתועלתם האישית.
פלשתינים רבים התלוננו באחרונה על עלייה חריגה במחירי מוצרים מסוגים שונים לרבות מזון ומוצרי יסוד. כך למשל, שקית סוכר במשקל של 2.5 ק"ג עולה 180 שקלים. בקבוק שמן סויה שלושה ליטרים נמכר ב- 90 שקלים בעוד שמחירו של שמן זית באותו המשקל הוא פי שניים ומגיע ל- 180 שקלים. קילוגרם קפה אפשר למצוא ב- 350 שקלים, ו- 250 גרם טחינה שומשום תעלה 35 שקלים.
שקית קילוגרם עדשים נמכרת ב- 20 שקלים. כך גם קילוגרם אורז (מצרי), בעוד שאורז בסמטי יעלה יותר, כ- 30 שקלים. מחירי הירקות נעים בין 6 ל- 55 שקלים לקילו. העלייה במחירים חלה על מגוון מוצרים נוספים. 220 שקלים עבור חבילת טיטולים, ו- 170 שקלים לחבילת סיגריות. כך לפי טבלות מחירים שפורסמו בכלי תקשורת פלשתיניים. בעזה אומרים כי יוקר המחיה ניכר כמעט בכל תחום, והנטל הכלכלי מורגש ברכישת יריעות בד ופלסטיק ומוטות ברזל להקמת אוהלים.
המחירים אינם אחידים ומשתנים מאזור לאזור. פלשתינית מצפון הרצועה סיפרה כי שק קמח מגיע כיום ל- 500 דולר, לעומת 12 דולר לפני המלחמה. "אין יכולת לקנות במחירים כאלה, לא קמח ולא מוצרי יסוד אחרים", אמרה. "לפני המלחמה אכלנו ארוחת בוקר בחמישה שקלים, היום זה יותר מ- 100 שקל".
מנצלים את המלחמה
אחת הבעיות שעליה מצביעים בעזה היא שסוחרים מנצלים את תופעת המחסור ואת מצב המלחמה כדי לגרוף רווחים על חשבון התושבים, ומרשים לעצמם להעמיד למכירה מוצרים במחירים חריגים וללא פיקוח. נוצר שוק שחור שבו סחורות נמכרות פי שניים ושלושה ויותר מהמחיר הרגיל. כך למשל בעוד שהמחיר הרשמי של קילוגרם עוף שנכנס לרצועה באמצעות משאיות הסיוע עומד על 23 שקלים, בשוק השחור הוא יימכר ב- 60 שקלים. קילו בשר קפוא נמכר ב- 80 שקלים ובשר טרי ב- 120.
בחמאס פרסו בשבועות האחרונים כוחות שיטור גם בלבוש אזרחי כדי "לעצור את התופעה ולבוא חשבון עם סוחרים סוררים", כחלק ממפגני השליטה שהארגון מנסה להציג. עם זאת, בשעה שבחמאס פועלים להשליט סדר אזרחי, הפעילים שלו עצמו ואנשים שמזוהים עמו השתלטו בכמה מקרים, על כמויות של סחורות ומכרו אותן בשווקים במחירים גבוהים מהרגיל כדי ליהנות מההכנסות, כך לפי פרסומים.
חמאס עדיין מושל באזור רפיח, ואנשיו פועלים "לאבטח שיירות סיוע הומניטרי שנכנסות לעזה". בשבועיים האחרונים חוסלו בתקיפות אוויריות ברפיח כמה מפקדים בכירים וחברים במשטרת חמאס שהיו אחראים על מעקב אחר כניסת סחורות וחלוקתן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו