ראש הממשלה, נפתלי בנט, נועד היום (שני) עם נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, בשארם א-שייח׳. בפגישתם דנו המנהיגים בשורה ארוכה של סוגיות, ובכללן בדרכים להעמקת ולחיזוק שיתופי הפעולה בין המדינות, בדגש על הרחבת היקף הסחר ההדדיים, וכן בשורה ארוכה של סוגיות אזוריות ובינלאומיות. המצרים, שמתקשים למגר את נוכחות דאע"ש בסיני, מבקשים לפתוח את סעיפי הפירוז בנוגע לחצי האי ולשנות את הסכמי השלום על מנת להכניס כוחות צבא גדולים לסיני.
ראש הממשלה בנט הודה לנשיא א-סיסי על תפקידה החשוב של מצרים באזור, וציין, כי בחלוף למעלה מארבעה עשורים הסכם השלום בין המדינות מוסיף לשמש אבן יסוד בביטחון המזרח התיכון וביציבותו.
גורם מדיני שמעורה בפרטי הפגישה מסר ל"ישראל היום" כי ראש הממשלה ונשיא מצרים א-סיסי דנו במספר סוגיות מרכזיות. השניים שוחחו על סוגיית הגרעין האיראני ותוקפנותה האזורית של איראן, טורקיה (בהקשר למלחמה בלוב) והמשבר בין מצרים לאתיופיה.
כמו כן, שני המנהיגים שוחחו גם על סוגיית הרגעת המצב בעזה ומניעת התעצמות חמאס באמצעות הידוק הפיקוח במעבר רפיח, על סוגיית השבויים והנעדרים ועל התמודדות עם גורמי הטרור העולמי באזור.
בכל הקשור ליחסים בין ישראל למצרים, מסר הגורם כי הוחלט על הרחבה משמעותית של היקפי הסחר בין ישראל למצרים, הרחבת היקפי התיירות בין המדינות.
שלא כפי בפגישת בנט ומלך ירדן עבדאללה, לפני כחודשיים, הצדדים פרסמו תמונות וסרטוני וידאו מהפגישה, בהם גם נראה דגל ישראל מאחורי גבו של סיסי – צעד שבעבר המצרים נמנעו ממנו. בנט וסיסי דנו בשורה ארוכה של נושאים התלויים ועומדים בין שתי המדינות וכן בנושאים אזוריים רבים. בשלב זה לא ברור באלו תחומים הושגו סיכומים.
גורם מדיני מסר כי א-סיסי ובנט הציגו את עמדותיהם בסוגיית הגרעין האיראני ותוקפנותה האזורית של איראן. ההערכה היא שבנט הציג את התנגדות ישראל לחזרה של המעצמות להסכם הגרעין עם איראן ואת האסטרטגיה החדשה שלו כלפי טהרן. הם עסקו גם התמודדות הנדרשת עם גורמי הטרור העולמי באזור, בין היתר על רקע נסיגת ארה"ב מאפגניסטן.
עוד הועלה גם האינטרס של שתי המדינות להביא להרגעת המצב בעזה ומניעת התעצמות של חמאס. בנט הציג בהקשר זה את עמדת ישראל, שגם גובתה על ידי ארה"ב, בדבר הצורך להדק את הפיקוח במעבר רפיח. בנט גם הציג את דרישת ישראל להביא להתקדמות בסוגיית השבויים והנעדרים הישראליים שחמאס מחזיק, בניגוד לחוק הבינלאומי. בד בבד, המנהיגים דנו גם בהרחבה משמעותית של היקפי הסחר והתיירות בין ישראל למצרים.
בה בעת, השניים דיברו גם על מאמציה של טורקיה להרחיב את השפעתה בלוב, שכנתה המערבית של מצרים. במצרים רואים בתורכיה יריבה ומודאגים ממגמת ההתפשטות שלה לתוך לוב. סוגיה נוספת שנדונה בין השניים היא המשבר בין מצרים לאתיופיה על ייבוש מקורות הנילוס בידי אתיופיה. ההערכה היא שהמצרים ביקשו מישראל, שלה קשרים באדיס אבבה, לפעול מול האתיופים שלא לפגוע בהזרמת המים.
שני המנהיגים דיברו בפגישה בשפה הרשמית – בנט בעברית וסיסי בערבית וסיכמו על "המשך העמקת שיתוף הפעולה והשיח בין המדינות בכלל המישורים, על פי לשכת ראש הממשלה. בנט גם "הדגיש את התפקיד המשמעותי שמצרים ממלאת בשמירה על היציבות הביטחונית ברצועת עזה".
לפני המראתו אמש בחזרה לישראל אמר בנט כי "הפגישה הייתה חשובה מאוד וטובה מאוד. יצרנו תשתית לקשר עמוק להמשך הדרך. ישראל הולכת ונפתחת למדינות האזור, והבסיס להכרה ארוכת השנים הזו היא השלום בין ישראל למצרים. לכן, בשני הצדדים אנחנו חייבים להשקיע בחיזוק הקשר הזה, ואת זה עשינו היום".
עם המראתו חזרה ארצה, ראש הממשלה בנט אמר: "סיימתי עכשיו ביקור ראשון אצל נשיא מצרים. הפגישה הייתה חשובה מאוד וטובה מאוד. במהלך הפגישה, בראש ובראשונה, יצרנו תשתית לקשר עמוק להמשך הדרך. דנו בשורה של סוגיות בתחום המדיני, בתחום הביטחוני, בתחום הכלכלי, ובדרכים להעמיק את הקשר ולחזק את האינטרסים של המדינות שלנו. ישראל הולכת ונפתחת למדינות האזור, והבסיס להכרה ארוכת השנים הזו היא השלום בין ישראל למצרים. לכן, בשני הצדדים אנחנו חייבים להשקיע בחיזוק הקשר הזה, ואת זה עשינו היום".
לדברי גורם בכיר במערכת הביטחון המצרית, הזמנתו של בנט לקהיר אמנם נועדה לצורך היכרות בין שני ראשי המדינות וחיזוק הקשרים הבילטראליים בין קהיר לירושלים, אולם הפגישה בין א-סיסי לבנט צפויה להתמקד בבקשת המצרים להכניס כוחות צבא גדולים לשטחים המפורזים בצפון סיני. זאת כדי לאפשר לצבא המצרי לפעול ביתר שאת למיגור ארגוני האסלאם הקיצוני ופעילי הטרור בצפון-מזרח סיני.
מדובר בביקור הראשון זה כעשור של ראש ממשלה ישראלי במצרים שייערך באופן גלוי. את ההזמנה לביקור בקהיר העביר לבנט ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל, במהלך פגישה שנערכה בין השניים לפני כשלושה שבועות בירושלים.
במקביל, ברשת החדשות "אל-ערבייה" דיווחו כי מצרים תפעל לקידום עסקת אסירים, מתוך ציפייה לפריצת דרך בשבועות הקרובים. המצרים גם ביקשו להפסיק את התקיפות הישראליות בעזה במקביל לפעילותם להפסקת שיגורי הרקטות. כמו כן, בקהיר ביקשו למתן את הפעולות נגד האסירים הביטחוניים בבתי הכלא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו