הפרטים שיפורסמו כאן נחשפים לראשונה ומספרים סיפור דרמטי, שבעיני חלק מאנשי צוות המו"מ על עסקת החטופים נחשב הפספוס המשמעותי בשנה וחצי האחרונות.
זה קרה באחד מרגעי ההחלטה הדרמטיים בסוף העסקה הראשונה, אי־אז בסוף נובמבר 2023. כבר פורסם בעבר כי במסגרת המו"מ על הפעימה השמינית, שלא יצאה לדרך בסוף, ישראל התעקשה על שחרור של עשר נשים, ולא הסכימה לקבל את טענת חמאס כי הם לא יודעים היכן הן נמצאות - מה שלימים, בעסקה האחרונה של 2025, התברר כשקר מוחלט.
עוד פורסם כי בימים רביעי וחמישי, היומיים האחרונים לפני חידוש הלחימה לאחר העסקה הראשונה, התקיימו בקבינט המצומצם דיונים בשאלה אם לוותר על קבלת הנשים ולעבור לקבל חטופים נוספים מקטגוריה אחרת.
לא לוותר על הנשים
רה"מ נתניהו, הרמטכ"ל, גלנט, גנץ, דרעי, דרמר, רונן בר וראש המוסד - כולם הסכימו שאם ישראל תסכים לקבל את טענתו של חמאס, המשמעות היא ויתור על הנשים שנשארו בשבי, ולמעשה השלמה עם העובדה שחמאס לא מוצא אותן ושלא ברור מה יעלה בגורלן. זאת, בעוד היה מודיעין מוצק וברור על שבע נשים חיות, מלבד התצפיתניות.
היחיד שהתנגד אז לחזרה ללחימה היה ח"כ גדי איזנקוט, שהתעקש בזמן אמת שיש להסכים לעבור לקבל קטגוריה אחרת של חטופים, כמו גברים מבוגרים, בטענה שאפשר להגיד לחמאס שאנחנו יודעים בוודאות שהנשים בחיים, ולא להשלים עם טענתו - ובמקביל להוציא אחרים, כל עוד אפשר להמשיך את דינמיקת המו"מ.
הוויכוח בין שתי הגישות נעוץ בעובדה שניצן אלון ומפקדת השו"ן החזיקו במידע אודות החטופות. הקו של כל חברי הקבינט המצומצם היה כי דווקא לנוכח העובדה הזו, צריך להראות לסינוואר שישראל עקבית ולא מוכנה למשחקים. איזנקוט סבר הפוך. דווקא משום שאנחנו יודעים על החטופות, אפשר לאיים על סינוואר כי אם יפגע בהן "דמו בראשו", ולא לקבל את הטענה כי הוא לא יודע את מקום הימצאן.
כעת אנחנו חושפים לראשונה כי לאחר אי־הגעה להסכמות על הנשים, רגע לפני כניסת הפסקת האש לתוקפה שעות בודדות לפני קריסת הפסקת האש ביום שישי, 1 בדצמבר, חמאס הציע לישראל לקבל את ירדן ביבס חי, ועימו שלושה חללים - אישה וילדים. ההבנה היתה שמדובר במשפחת ביבס.
לצידם, שני חטופים מהמגזר הבדואי, יוסף וחמזה אלזיידנה שנחטפו חיים ב־7 באוקטובר וחולצו חללים שנה לאחר מכן, ואת אחד החטופים מעל גיל 50. כל זאת, בתמורה לשחרור יותר מ־200 מחבלים מהכלא הישראלי. ישראל סירבה. קצת לפני 6:00 בבוקר חמאס ירה רקטות, ובשעה 7:00 הפסקת האש קרסה וישראל חידשה את הלחימה.
את ההצעה הזו של חמאס מכירים בכירים בצוות המו"מ, והיא מתפרסמת כאן לראשונה. לפי מקורות, מי שקיבל אותה לידיו היה המועמד לראשות שב"כ איל ציר כהן, מדרג העבודה שבין חברי צוות המו"מ ששהו בקטאר באותם ימים של העסקה.
מקורות בצוות המו"מ טוענים כי ההתרשמות היתה שמדובר בהצעה לא מספיק רצינית מצד חמאס. היא עלתה כמה ימים קודם ועלתה שוב לפני כניסת הפסקת האש לתוקפה. שחרור 200 מחבלים היה מחיר דרמטי ביחס לאותה תקופה, שכן ישראל שחררה 240 מחבלים בסך הכל תמורת כל 80 הישראלים שקיבלה בשבע הפעימות של כל אותה עסקה.
הוחלט: לא להתפשר
בדיונים של ימי רביעי וחמישי, כולם בקבינט המלחמה החליטו שהם לא מוכנים להתפשר על הדרישה לשחרור עשר נשים בפעימה השמינית. את הקו הזה הוביל שר הביטחון לשעבר גלנט, בגיבוי כל צוות המו"מ וקבינט המלחמה, למעט איזנקוט.
ביום שישי לפנות בוקר, כמה שעות לפני הפסקת האש, כשהתקבלו הצעות מחמאס שאחת מהן פורסמה כעת כאן, נתניהו, גלנט וראשי מערכת הביטחון החליטו לחדש את האש, ורק אישרו זאת סופית.
עופרי ביבס בגילוי המצבה: "הלב צורח מכאב, חוסר היגיון וחוסר צדק"
על רקע המבוי הסתום במו"מ: נתניהו וראשי מערכת הביטחון דנים בהמשך הלחימה בעזה
פרסומת | הכרטיס הזול שיכול לעלות לכם ביוקר
פסימיות במגעים להפסקת אש; גורם ישראלי: בקרוב נאשר תקיפות בעזה שכמותן "טרם נראו"
עימותים ליד הכנסת; עינב צנגאוקר: "אותנו לא מעניינת הפוליטיקה"
עד היום איזנקוט וגורמים נוספים מצוות המו"מ בטוחים שמדובר בהחמצה של פעימה שמינית, שהיתה יכולה להמשיך אחר כך לקטגוריות נוספות של חטופים ולהמשיך את דינמיקת המו"מ בעסקה הראשונה.
איזנקוט, כאמור, היה בדעת מיעוט. בדיונים האחרונים, כששקלו אם לעשות הצבעה על החזרה ללחימה, בשלב מסוים נתניהו אמר לאיזנקוט: "גדי, אתה לבד". ברקע ההחלטה, אז כמו היום, סמוטריץ' ובן גביר לחצו לחדש את הלחימה.
איזנקוט וגורמים נוספים שעסקו ועוסקים במו"מ להשבת חטופים מביטים על הנעשה כיום, וחוששים כי טרגדיית סוף עסקת 2023 עשויה להתחדש כעת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו