על רקע המבוי הסתום במו"מ: נתניהו וראשי מערכת הביטחון דנים בהמשך הלחימה בעזה

למרות שבחמאס "ראו בחיוב" את ההצעה המצרית להפסקת אש קטנה במהלך חג סיום הרמדאן, ארגון הטרור הציב דרישות נוספות • לדברי גורם ערבי המעורב בפרטים, דבריו של וויטקוף הם אלו שתרמו להקשחת העמדות

הרמטכ"ל זמיר, שר הביטחון כ"ץ ורה"מ נתניהו , מעיין טואף / לע״מ
הרמטכ"ל זמיר, שר הביטחון כ"ץ ורה"מ נתניהו. צילום: מעיין טואף / לע״מ

בשעה זו נפגשים ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר הביטחון ישראל כ"ץ וראשי מערכת הביטחון כדי לדון בהמשך הלחימה בעזה במסגרת מבצע "עוז וחרב". הדיונים הללו מתבצעים על רקע המבוי הסתים במגעים להגעה להפסקת אש שתאפשר המשך שחרור חטופים בתמורה לכמה שבועות של רגיעה והחזרת הסיוע ההומניטרי.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:25
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:25
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    תיעוד פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה \ דובר צה"ל

    הפורום הזה שהוסמך על ידי הקבינט לנהל את הלחימה ברצועה, אמור לדון בתוכניות להמשך הלחימה ועל פעולות שטרם בוצעו. גורם ישראלי אמר מוקדם יותר: "ננקוט בעזה בפעולות שטרם נראו עד כה".

    לאחר אופטימיות מסוימת בתחילת השבוע, נכנס שוב המו"מ לעסקה לשחרור חטופים ולהפסקת אש, למבוי סתום. חמאס שהודיע כי הוא "רואה בחיוב" את ההצעה המצרית האחרונה לשחרור של 5-6 חטופים חיים בתמורה להפסקת האש ולחידוש הסיוע ההומניטרי, הציב דרישות נוספות. בין היתר דרש נסיגה ישראלית מהשטחים שנכבשו במהלך האחרון וגם את הצבת יעד סיום המלחמה כסעיף ראשי במסגרת המו"מ. נציגיו הבהירו עוד כי הארגון לא יוותר על נשקו בשום שלב. המשמעות היא חזרה לאחור והקשחה של עמדות.

    לעמדה של חמאס תרמו דבריו של השליח האמריקני וויטקוף, צילום: אי.פי

    גורם ערבי המעורב מו"מ אמר ל"ישראל היום" כי לעמדה הזו של חמאס תרמו דבריו של השליח האמריקני וויטקוף בראיון ביום שישי, שבהם הותיר פתח לאפשרות של חמאס להישאר בעזה ולהיות מעורב בפיתרון הפוליטי. וויטקוף אמר דברים הפוכים אחר כך אבל לפי הגורם הערבי להנהגת חמאס זה נתן סוג של תקווה - כי כך הם יוכלו להתעקש עוד ואז יקבלו לפחות חלק מדרישותיהם. בישראל נזהרים מביקורת של ממש על וויטקוף, שבראיון גם טיהר את קטאר ממעורבות במימון הטרור, אבל אפשר לומר כי מסכימים בהחלט עם הביקורת הזו.

    ביום שלישי כשהתברר שחמאס מציב תנאים בלתי אפשריים, מצרים הציגה הצעה מוקטנת להפסקת אש של ארבע ימים, מתחילת השבוע הבא לרגל עיד אל פיטר חג סיום הרמדאן, עם שחרור חטופים וחידוש האספקה. המצרים העלו בהצעה את הצורך לסייע לאוכלוסיה העזתית לפחות בימי החג, ובשיחות דובר גם על האווירה המתפשטת נגד חמאס בציבור בעזה. גם הרשות הפלשתינית הוסיפה קריאות פומביות וחשאיות לחמאס להסכים למתווה המצרי ובשלב הסופי לוותר לחלוטין על השליטה בעזה בשל כשלונו. אבל חמאס דחה גם את ההצעה המצרית ה"קטנה".

    ההרס ברצועת עזה, צילום: אי.אף.פי

    דווקא גורם אמריקני שומר על שמץ אופטימיות. לפיו יש הערכה כי מדובר בעיקשות מוכוונת של חמאס במסגרת אסטרטגיה של ניהול המו"מ ולא בהכרח שלילה מלאה של ההצעות שעל הפרק. עם זאת גם הגורם האמריקני אומר כי נראה שיהיה צורך בהגברת הלחץ הצבאי על ארגון הטרור האיסלמיסטי, ואולי אז תהיה התקדמות.

    הגורם ציין כי האתגר המורכב ביותר הוא מציאת הדרך לשכנע את בכירי חמאס לוותר על ההלחימה הגורמת לחורבן ולהרס של בני עמו, באמצעות הישג ולו חלקי וקטן. "בשלב הזה נראה שהעקשנות הפנאטית של סינוואר מנצחת את היותר פרגמטים בארגון".

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר