עם הפנים ליום שבת: לצד המאמצים להשיב את העסקה למסלולה בשיתוף המתווכות ובראשן ארה"ב, בישראל משלימים היערכות למלחמה בהיקף ובעוצמת דומים למה שראינו אחרי 7 באוקטובר.
לתרחישים השונים שמונחים לפתחה של ישראל יש תאריך יעד אחד: יום שבת בשעה 12 בצהריים, היעד שהציב טראמפ לשחרור החטופים או ל"פתיחת הגיהנום" כלשונו של טראמפ - בביצוע ישראלי.
"ישראל היום" עושים סדר במפת התרחישים, שכל אחד מהם עשוי לשנות את המציאות במזרח התיכון ב-180 מעלות ואולי גם לאפשר המשך כמתוכנן, לפחות בינתיים.
וויטקוף: הנשיא היה ברור - שבת, 12 בצהריים. אם לא, יהיו בעיות גדולות // C-SPAN
תרחיש 1: עסקה בניחוח אמריקה
בישראל מעריכים כי תחת הלחץ האמריקני ובעידוד הנשיא טראמפ, בחמאס יתאמצו להחזיר את 9 החטופים החיים שנותרו בשלב הראשון של העסקה כבר בימים הקרובים. זאת בין היתר במטרה למנוע תרחיש של חזרה ללחימה - וכן על מנת להתניע את שיחות המו"מ על השלב השני, שיאפשרו עוד ימי הפוגה והזרמת סיוע.
בעוד נתניהו עצמו נמנע מלנקוב במספר החטופים שישראל מצפה שישוחררו בקרוב כדי שלא לגרום לעסקה לקרוס, גורמים אמריקניים והמתווכות עסוקים בהחזרת העסקה למסלולה ואף יותר מכך.
בעוד בשבת הקרובה היו אמורים להשתחרר שלושה חטופים בלבד, בישראל מאמינים כי בימים הקרובים עשויים להשתחרר כל החיים בשלב הראשון כאות מצד חמאס לחזרה לעסקה ולשיחות.
הדבר תלוי בהשפעת הלחץ האמריקני על חמאס והמתוכות, ובעיקר באמינות האיום הישראלי לחזרה למלחמה "נטולת כפפות", בכוחות מחודשים, כאשר בבית הלבן יושב נשיא שהבטיח גיהינום לעזה ולא סיוע. הנוסחה הזו צפויה להביא בוודאות לפתיחת השיחות על השלב השני של העסקה - זאת בתנאי שחמאס ישחרר את החטופים החיים בהקדם.
תרחיש 2: ממשיכים כרגיל
חמאס חוזר בו מהאולטימטום על אף ההודעה של ישראל לפיה לא תאפשר העברת קראוונים לשטח הרצועה בניגוד להסכם. בתרחיש זה חמאס משחרר בשבת הקרובה שלושה חטופים כפי שתוכנן ומתקדם לפעימה הבאה.
בדרך הזו ישראל לא תוכל לטעון שחמאס מפר את תנאי העסקה, הוא יבטיח את המשך שחרור המחבלים ואת העמסת משאיות הסיוע לתוך הרצועה, שבאמצעותן הוא מנסה להשתקם: גם מבחינת שליטה על האספקה וגביית מחיר כספי מהאוכלוסייה - מה שעשוי לאפשר את השיקום.
בדרך הזו ישראל לא תוכל לטעון כי העסקה לא נמשכת והשיחות על השלב השני יוכלו להתחדש. במקרה הזה ישנו גורם מעכב מתוך הקואליציה בדמות הציונות הדתית שלא מעוניינת בהמשך העסקה - מחיריה, כולל נסיגה מציר פילדלפי כל עוד אין התחייבות אמריקנית לכך שחמאס לא יוותר גורם שלטוני ברצועה במצב זה.
תרחיש שלישי: "הגיהנום"
לישראל יש גיבוי אמריקני מהבית הלבן לפתוח את "שערי הגיהנום של טראמפ" אם החטופים כולם או בחלקם לא שבים עד יום שבת ב-12 בצהריים. בהתאם לכך אישר הקבינט את מחוייבותו לאולטימטום של טראמפ וכן ניתנה האות להיערכות הכוחות לחזרה למלחמה.
גורם ישראלי המעורה בדיוני הקבינט אומר כי במקרה כזה המלחמה תיראה אחרת - ודומה יותר לחודשים הראשונים אחרי 7 באוקטובר. עם רכבת חימושים, ללא מחוייבות לסיוע ההומניטרי, ובעיקר עם גיבוי מוחלט אמריקני במועצת הביטחון של האו"ם.
במהלך דיון הקבינט כאמור הביעו השרים תמיכה מוחלטת בהודעת טראמפ באשר למשוואה על השולחן - החזרת החטופים או חידוש מלחמה כבר בשבת. לדברי הגורם, המלחמה לא תתנהל עוד בשיטת הפשיטות ותיראה שונה לגמרי מהשנה האחרונה, אחרי שגם כוחות צה"ל קיבלו די זמן ריענון במסגרת הפסקת האש.
תרחיש רביעי: כולם או מלחמה
תרחיש כזה לא נתפס בישראל כאקטואלי בשל דרישת חמאס לשמור אצלו קלפי מיקוח בדמות החטופים, זאת עבור לדאוג לעתידו ולשמור את שלטונו. זו גם הסיבה לשיטת השלבים שמייצרת מתח עצום - אך היא הרע במיעוטו בדרך להחזרת החטופים הביתה.
למעט שר האוצר בצלאל סמוטריץ', לא היה איש בקבינט שהביע תמיכה באולטימטום של הנשיא האמריקני כלשונו, מחשש להכשלת העסקה.
בישראל מדגישים כי נעשה כל מאמץ להשיב את מי שאפשר הביתה בלי לפגוע במטרות המלחמה האחרות ובראשן מיטוט חמאס. למרות זאת, מייחסים חשיבות עליונה לרוח החדשה מהבית הלבן ולגיבוי המוחלט שניתן לישראל ועשוי ללחוץ את חמאס לפעול אחרת מכפי שפעל בכל השנה האחרונה במעטפת הגנתית של הממשל הדמוקרטי היוצא.
יש לציין כוכבית נוספת ביחס למשא ומתן על שלב ב'. בישראל מבהירים כי לא יתקיימו שיחות על השלב השני בלי להבטיח שחמאס מעוניין בהשלמת השלב הנוכחי. גורם ישראלי מציין כי בישראל מעוניינים לקבל יותר משלושה חטופים משוחררים בשבת הקרובה, וכי כל שחרור יתבצע עד שעה 12 בצהריים בימי שבת.
אם וכאשר יתחדשו השיחות על שלב ב', בישראל עומדים על כך שסיום המלחמה יכלול רק מצב אחד אפשרי: שחרור כל החטופים וחמאס שלא נותר גורם שלטוני או צבאי שם. עיצוב המנדט הזה יבוצע בקבינט לאחר איתות מחמאס כי הוא מוכן לחזור ליישום ההסכם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו