נציגת האיחוד האירופי הצהירה: יש לעצור את נתניהו אם יגיע לביקור

קאיה קאלאס הכריזה בראיון לעיתונאי שוויצרי: "האיחוד מחויב לאמנת רומא" • הצהרתה מצטרפת למדינות כמו בלגיה וספרד שהודיעו כי יכבדו את צו המעצר, בעוד צרפת והונגריה מתנגדות • המתיחות מגיעה ערב דיון קריטי על הסכמי המסגרת בין ישראל לאיחוד • בישראל אופטימיים: מאוזנת יותר מקודמה בתפקיד

קאיה קאלאס. צילום: רויטרס

קאיה קאלאס, הנציגה העליונה למדיניות החוץ והביטחון באיחוד האירופי, הצהירה כי יש לעצור את ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו אם הוא יגיע לבקר באיחוד האירופי. הדברים נאמרו בראיון לעיתונאי השוויצרי דריוס רושבין.

"על ישראל לעצור מייד את המבצע ברפיח": רגעי ההכרזה בהאג // UN Web TV

רושבין, עיתונאי שוויצרי ממוצא איראני המתגורר בצרפת, שאל בראיון את קאלאס האם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ייעצר במידה ויגיע לאדמת אירופה, וזאת בעקבות צווי המעצר שהוציא נגדו בית הדין הפלילי בהאג. הנציגה העליונה, שתפקידה מקביל לתפקיד שר החוץ של האיחוד האירופי, ענתה שכן. רושבין שאל שאלת המשך ב"אם נתניהו ייעצר גם כן אם ידרוך על אדמת אירופה?", קאלאס ענתה ש"האיחוד מחויב לאמנת רומא", משמע, קאלאס מצהירה כי אירופה מחויבת לכאורה לקיים את צווי המעצר.

מחויבות לאמנת רומא

מדובר בהצהרה שממשיכה את הקו המרכזי של רבות ממדינות אירופה אשר הצהירו שהן "מחויבות לאמנת רומא" ולצווי המעצר שהוציא בית הדין. במקביל, מספר מדינות, ובהן הונגריה וצרפת, כבר הצהירו שלא יעצרו את נתניהו אם יגיע לביקור מדיני אצלן. גם מדינות כמו גרמניה, איטליה וצ'כיה שמרו על עמימות וישנם גורמים במדינות אלה שכבר הביעו ספק אם הצו נגד נתניהו ייאכף, במידה והוא יחליט לבקר בשטחן.

מדינות אחרות כגון בלגיה, ספרד, שבדיה, נורבגיה ואירלנד הודיעו כי יכבדו את צווי המעצר הבינלאומיים של בית הדין הפלילי בהאג ויעצרו את ראש ממשלת ישראל ואת שר הביטחון לשעבר יואב גלנט אם יבקרו בשטחן.

חודש רגיש במיוחד. קאיה קאלאס, צילום: אי.פי.אי

ההצהרה של קאלאס מגיעה בחודש רגיש מבחינת יחסי ישראל והאיחוד האירופי, כאשר בסופו צפויה להתקיים פגישה של מועצת האסוציאציה לדיון על הסכמי המסגרת של האיחוד האירופי וישראל.

כידוע, האיחוד האירופי הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל ובישראל היו רוצים להרחיב את שיתופי הפעולה עם האיחוד, אולם ישנן מדינות כגון ספרד ואירלנד אשר מעוניינות לפתוח מחדש את ההסכמים, להפחית את שיתופי הפעולה, ולהשתמש בהסכם ובמעמד המיוחד שיש לישראל באיחוד האירופי, כמנוף לחץ בעקבות המלחמה בעזה, תוך איום בהפסקה או אי חידוש של הסכמים אסטרטגיים בתחומי המדע, תעופה, תעשייה וכו'.

התנגדות של הציר האנטי ישראלי

כדי לבטל את ההסכם בין המדינות, או כדי לפתוח אותו מחדש, נדרש רוב מוחלט של 27 שרי חוץ של מדינות האיחוד, רוב שלא יכול להתקיים בגלל התנגדות לביטוח ההסכם מצד שורה של מדינות התומכות בישראל, כולל הונגריה, צ'כיה, אוסטריה, גרמניה ועוד. אולם קיים גם קושי לגבש קונצנזוס להרחבת הסכמים או חידוש עתידי של כמה מההסכמים בעקבות ההתנגדות של הציר האנטי ישראלי.

רצועת עזה החרבה, צילום: רויטרס

במהלך מפגש האסוציאציה, שצפוי להתקיים בסמוך למועד סיום שלב א' של הפסקת האש בסוף פברואר, יפגשו קאיה קאלאס ושרי החוץ של מדינות האיחוד עם שר החוץ של ישראל גדעון סער ושורה של בכירים ישראלים נוספים, וזאת במסגרת מפגש שרי החוץ של המועצה האירופית בבריסל. אחד הנושאים המרכזיים שיעלו לדיון יהיה המלחמה בעזה, וזאת לצד שיח על המצב במזרח התיכון, שיתופי פעולה ישראליים-פלשתיניים-ואירופאיים אפשריים, וקידום היחסים הבילטרליים של ישראל והאיחוד האירופי.

הצהרתה של קאלאס, אשר מונתה לתפקידה בסוף השנה הקודמת ומביאה עמה גישה יחסית נייטרלית לישראל, זאת בהשוואה לקודמה בתפקיד ז'וזפ בורל אשר גילה עוינות רבה, עשויה לייצר מתח מסוים לקראת הפגישה שתיערך בסוף החודש. כזכור, לאחר פגישתה של קאלאס עם שר החוץ גדעון סער, ציינו השניים פתיחת "דף חדש" בין ישראל והאיחוד, והדברים יבחנו כבר החודש במהלך פגישת מועצת האסוציאציה.

כחלק מהניסיון האירופי "לאזן" בין ישראל והפלשתינים, החליטו באיחוד האירופי לקיים מפגש מקביל וראשון מסוגו בדרג הדיפלומטי הגבוה ביותר בין בכירי האיחוד לבין בכירים ברשות הפלשתינית, בעיקר כדי לקדם את שיתוף הפעולה בין האיחוד לרש"פ.

קאיה קאלאס וראש הממשלה של הרשות הפלשתינית, צילום: אי.פי.אי

שינוי המדיניות יעמוד למבחן כבר בסוף החודש. קאלאס פחות מעוניינת להתעסק בנושא של המזרח התיכון, אבל גורמים חיצוניים לוחצים אותה כדי להראות שאינה מזניחה את הסוגייה הפלשתינית, בהשוואה לאובססיה שגילה קודמה בתפקיד. את התוצאה נראה ב-25 בפברואר אך נכון לרגע זה יש אופטימיות מהצד הישראלי לגבי אופי הפגישה, בעיקר בגלל היעדרו של בורל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר