התובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, כארים חאן, צפוי להיות הגורם הראשון שייפגע מהסנקציות מצד ארה"ב נגד בית הדין, שעליהן הכריז אמש (שישי) הנשיא האמריקני דונלד טראמפ. כך מסרו שני גורמים המעורים בפרטים לסוכנות הידיעות רויטרס.
לדברי הגורמים - בכיר בבית הדין ומקור נוסף שתודרכו על-ידי גורמים בבית הלבן - שמו של חאן הופיע בצו שעליו חתם טראמפ, ושטרם פורסם לציבור.
הסנקציות כוללות הקפאת נכסים אמריקניים של המיועדים ואיסור כניסה לארה"ב. בנוסף, הצו מורה למזכיר האוצר סקוט בסנט, בהתייעצות עם מזכיר המדינה מרקו רוביו, להגיש תוך 60 יום דוח עם שמות האנשים שיש להטיל עליהם סנקציות.
על פי הסכם בין האו"ם לוושינגטון, חאן אמור להיות מסוגל לנסוע באופן קבוע לניו יורק כדי לעדכן את מועצת הביטחון של האו"ם בתיקים שהועברו לבית הדין בהאג. מועצת הביטחון העבירה את המצב בלוב ובחבל דארפור שבסודן ל-ICC.
"אנו מאמינים שכל הגבלה שתוטל על יחידים תיושם באופן עקבי עם מחויבויות המדינה המארחת על פי הסכם מטה האו"ם," אמר סגן דובר האו"ם פרחאן חאק. "המשפט הפלילי הבינלאומי הוא מרכיב חיוני במאבק בחסינות, שלצערנו נפוצה," הוסיף וציין כי "יש לאפשר לבית הדין הפלילי הבינלאומילעבוד בעצמאות מלאה".
מהלכו של טראמפ השבוע - חזרה על פעולה שנקט במהלך כהונתו הראשונה - התרחש במקביל לביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון.
כזכור, בחודש נובמבר הגיש בית הדין בהאג צווי מעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון דאז יואב גלנט, כמו גם למוחמד דף - מפקד הזרוע הצבאית של חמאס שחוסל. בבית הדין טענו כי "קיימת סבירות להאמין שנתניהו וגלנט ביצעו פשעי מלחמה נגד האנושות במלחמה בעזה, הכוללים שימוש לכאורה בהרעבה ככלי מלחמתי, רצח, רדיפה ו'מעשים לא-אנושיים נוספים'".
עם הוצאת הצווים, הגיב מייק וולץ, היום היועץ לביטחון לאומי בממשל טראמפ, על ההחלטה. "ביה"ד הפלילי בהאג הוא גוף חסר אמינות וההאשמות הללו הופרכו על ידי הממשל האמריקני", כתב וולץ ברשת X. "ישראל הגנה באופן חוקי על אזרחיה וגבולותיה מטרוריסטים שדוגלים ברצח עם. צפו לתגובה חזקה להטיה האנטישמית של ביה"ד ושל האו"ם בינואר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו