לאורך הביקור בארה"ב מלווה את ראש הממשלה בנימין נתניהו, כמו צל, השר לעניינים אסטרטגים, רון דרמר. בניגוד ללא מעט שרים שבטח היו ממהרים לקחת קרדיט ולשחרר תמונה מפרגנת, הוא מעדיף להישאר בצד, כמעט לא מוכר לציבור. אבל אל תופתעו אם חלק גדול מהצהרותיו המהדהדות של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, הן פרי עבודתו המאומצת.
"דרמר פועל מאידיאולוגיה", משוכנע השר לשעבר וחתן פרס ישראל, נתן שרנסקי. "אני בטוח ששיתוף הפעולה עם נתניהו לא בא כדי לשמר את מעמד ראש הממשלה, או לקדם את הקריירה הפוליטית שלו. זו אידיאולוגיה נקייה". שרנסקי הוא זה ששידך בין נתניהו לדרמר, אבל קודם צריך להבין איך בחור שעשה עליה מארה"ב באמצע שנות התשעים, הפך לכל כך משפיע בנוף המדיני.
מסלול חיים אחר
רון בא מבית פוליטי. הוא נולד בפלורידה ליפה וג'יי דרמר, עורך דין במקצועו, שכיהן כראש עיריית מיאמי ביץ' אחרי שניצח ב-1967 את אליוט, בנו של נשיא ארה"ב לשעבר, פרנקלין רוזוולט. ג'יי נפטר מהתקף לב כשבועיים לפני שרון חגג בר מצווה. 35 שנים לאחר בחירתו של ג'יי, ייכנס דיוויד, אחיו הגדול של רון, לאותה לשכה יוקרתית בה כיהן אביו. שני הנבחרים לבית דרמר רצו על ה"טיקט" הדמוקרטי.
לרון היה מסלול חיים אחר. הוא בוגר תואר בכלכלה וניהול בוורטון, בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת פנסילבניה, שם אגב למד גם נשיא ארה"ב המכהן, דונלד טראמפ.
באמצע שנות התשעים, בזמן שהתעמק בתואר בפילוסופיה, כלכלה ומדעי המדינה באוניברסיטת אוקספורד שבאנגליה, שרנסקי הקים כאן את מפלגת "ישראל בעליה" בתקווה שתיתן בית לעולים החדשים. "היה לנו אפס כסף בתקציב", שרנסקי צוחק. "היינו צריכים עזרה ממתנדבים והמליצו על ד"ר פרנק לונץ, מומחה אמריקני, שאכן נתן עצות טובות וניתח סקרים, אבל אחרי כמה שבועות ביקש שכר. לא היה לנו מהיכן לגייס, אז הוא המליץ על שניים מתלמידיו אדוארד מילר, היום מבכירי איפא"ק - ורון דרמר. שני צעירים אידיאליסטים".
השניים לא רק עבדו אצל שרנסקי, הם גרו אצלו במשך תקופה קצרה עד שיתאקלמו בארץ. תוך זמן קצר, דרמר מצא מקום מגורים וגם החל להתערבב בקהילת העולים מארה"ב. הוא עשה זאת דרך קבוצת הפוטבול המקומית "ביג בלו לייונס" מירושלים, שם שימש כקוורטרבק, התפקיד היוקרתי במגרש.
קליק ממבט ראשון
דרמר לא פיתח קריירה ספורטיבית, אבל על הדשא החליף מספרי טלפון עם החבר'ה. בקבוצתו שיחק אלי גרונר, שיותר מאוחר ישמש כמנכ"ל משרד ראש הממשלה ואצל היריבה כיכב ארי הרו, שמספר שנים לאחר מכן יתמנה כראש הסגל במשרד ראש הממשלה ויהיה עד מדינה בפרשיות בהן נתניהו הסתבך.
דרמר התאקלם בישראל והרשים בייעוץ שנתן למפלגת העולים שבבחירות 96' זכתה בשבעה מנדטים. רק שביולי 2000 שרנסקי, אז שר הפנים, התפטר ממשלתו של אהוד ברק שבסוף אותה שנה הודיע על בחירות חדשות. בנימין נתניהו, שהיה אז מחוץ לחיים הפוליטיים וביקש לסלול מחדש את דרכו לפסגה, התייעץ עם שרנסקי לגבי הקול הרוסי.
"אמרתי לו: 'אתה לא באמת יודע מה קורה ברחוב שלנו. יש לי בחור שמנתח מצוין סקרים ואבקש ממנו להסביר לך'", שרנסקי נזכר. "אחרי הפגישה הראשונה עם דרמר, נתניהו אמר: 'אנחנו לא מסתדרים, יש לו הרבה ביקורת'. עניתי: 'אני ממליץ שתקשיב לו'. אחרי פגישתם השנייה - היה לי ברור שאיבדתי עובד מסור".
זה היה קליק ממבט ראשון בין המנהיג לעולה הצעיר. היו כאלה שאמרו שדרמר הוא תמונת מראה של ראש הממשלה. לבוש תמיד בקפידה, בעל אנגלית מצוחצחת, אחד שיודע לקרוא מספר מהלכים קדימה. רק שלצד ההצלחה המקצועית, דרמר חווה טלטלה אישית. הוא איבד בשנת 2000 את אשתו הראשונה, עדי, בנסיבות טראגיות, אבל לא נשאר בודד לזמן רב, אחרי שהכיר את אשתו השנייה, רודה פגאנו, בארוחת ערב אצל נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק. כיום לזוג יש חמישה ילדים.
באותה העת, דרמר כבר היה צמוד לנתניהו. ב-2004, כשנתניהו כיהן כשר האוצר, נשלח דרמר לשמש כציר כלכלי בוושינגטון, לא לפני שוויתר על אזרחותו האמריקנית. חמש שנים לאחר מכן התייצב כיועצו הפוליטי של ראש הממשלה הנבחר והשניים המשיכו לשתף פעולה מקרוב.
כוחו של מנהיג
"אצל יצחק שמיר היו יועצים שהם לא אנשי המפלגה", מספר ח"כ לשעבר יוסי אחימאיר, שהיה יועצו הפוליטי של שמיר. "אבי פזנר, דייב קמחי, שהיה מנכ"ל משרד החוץ ונחשב לאיש שמאל, אבל לא זכור לי מישהו שהגיע לעמדה כזו בכירה. דרמר מקרה מיוחד ואני מבין את נתניהו, במיוחד כעת כשהוא צריך מישהו שהוא יכול לסמוך עליו ב-100 אחוז. נכון שמצד אחד הוא אולי נכנע לגחמות של שותפיו הקואליציוניים, אבל מצד שני הוא נעזר במי שזיהה כיד ימינו. שים לב שבמערכת אין מי שמערער על העובדה, כוחו של מנהיג".
ב-2013 נתניהו מינה את דרמר כשגריר ישראל בארה"ב כשסביבתו של הנשיא הדמוקרטי, ברק אובמה, עיקמה פרצוף כי ידעה להיכן השגריר החדש מוביל. שנה לפני, דרמר היה זה שארגן את ביקורו בירושלים של מיט רומני, שהתמודד נגד אובמה על הנשיאות מטעם הרפובליקנים. בבית הלבן כעסו אפילו יותר כשדרמר תפר את נאומו המפורסם של ראש הממשלה במרץ 2015 מול מושב משותף של שני בתי הקונגרס בנושא הסכם הגרעין, שהלך והתגבש עם איראן. נאום שהיה בניגוד לדעתו של הנשיא דאז, אובמה.
"לדעתי דרמר היה השגריר הכי טוב שהיה לישראל בארה"ב", אומר מרק צל, יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל. "הוא חכם ויודע לדבר עם האמריקנים בשפתם. אני לא מדבר על אנגלית, אלא על השפה הבירוקרטית-פוליטית. אם הדמוקרטים התלוננו, זה רק בגלל שהם לא היו בעדנו והפכו ליותר ויותר אנטי. רון היה נאמן לראש הממשלה ולמדינה".
הייתה זו בחירתו של טראמפ ב-2016 כנשיא שגרמה לעבודת הנמלים של דרמר להשתלם. הקשרים שיצר חיזקו את הקשר בין ארה"ב לישראל לדרגת "בטון יצוק". עוד ב-2014, יותר משנתיים לפני שטראמפ נבחר, השניים נפגשו בארוחת ערב חגיגית לבוגרי בית הספר למנהל עסקים שדרמר וטראמפ היו תלמידיו. דרמר עלה לבמה וסיפר שנרשם ללימודים רק אחרי שקרא את ספרו של טראמפ והוסיף: "רציתי להיות המתמחה שלך", כשהוא מכוון לתוכנית הריאליטי שהנשיא הגיש בעבר.
לא מנסה לרשת ולא ללכת מאחורי הגב
חצי שנה לפני הבחירות, ב-2016, טראמפ הגיע לנאום בפני השדולה הפרו-ישראלית איפא"ק ודיבר בלהט על היחסים בין ישראל לפלשתינים. הוא אף נכנס חזיתית בתוכנית הגרעין. אמילי ג'יין פוקס, שכתבה את הספר "נולד טראמפ" ציינה שמי שניצח על הנאום האוהד היה דרמר, שהעביר למועמד נקודות בהן מומלץ להתמקד.
הגדולה של דרמר היא שהוא יודע לאן הרוח נושבת. גם בספרו האוטוביוגרפי "ביבי: סיפור חיי" ראש הממשלה סיפר: "גארי גינסברג, דרמר, ידידי ספנסר פרטרידג' ובן דודי נתן מיליקובסקי הפכו לצוות ההתייעצות שלי לפני נאומים באו"ם, ובקונגרס. נוצרה בינינו אחווה נפלאה. בפגישות ההכנה שלנו נהניתי מעזרתם של ארבעת המוחות החריפים הללו, שעזרו לי להשחיז את נאומיי. המפגשים האלה לא היו רק מאמץ אינטלקטואלי. הם גם היו מהנים מאוד".
נתניהו לא סתם אוהב את דרמר. יד ימינו לא מנסה לרשת אותו ולא ללכת מאחורי גבו. למעשה, רק בחודש שעבר, אחרי כשנתיים בכנסת, דרמר עלה לנאומו הראשון במליאה וגם זה אחרי שאילתה שהופנתה אליו.
"הוא מזכיר את אבא אבן", אומר יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל. "דיפלומט למופת, דובר מצוין, אבל מבחינה פוליטית מפלגתית אבן היה חלש, כי לא היה ציבור מאחוריו. גם לרון אין מנטאליות של חבר מרכז ליכוד. גורלו יהיה קשור לזה של ראש הממשלה".
שרנסקי, שנשאר בקשרי ידידות עם דרמר ובעבר השניים אף הוציאו ביחד ספר מצליח, צוחק. "אין פחד שהוא משחק מאחורי הגב או שיש לו מהלכים פוליטיים, כי הוא לא שם. בשביל להיות ראש ממשלה צריך לפתח יחסים וזה כל כך רחוק ממנו. מה שלדעתי נתניהו אוהב אצלו זו העובדה שהוא נאמן, אבל בטח לא 'יס-מן'".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו