הנסיך הסעודי זועם: "התוכנית של טראמפ היא פנטזיה מטורפת"

בעקבות התמיכה בבית הלבן בפינוי פליטים פלשתינים מעזה, הנסיך תורכי אל-פייסל תקף: "מדובר בקבלה מוחלטת של העמדה הישראלית בממשל האמריקני" • "הייתי מצפה לצעדים של מדינות ערב ואירופה באו"ם. בגלל הווטו האמריקני לא יעברו החלטות, אבל לפחות זה יראה שהעולם מתנגד"

טורכי אל-פייסל. צילום: רויטרס

ראש המודיעין הסעודי לשעבר, תורכי אל-פייסל, התראיין בערב רביעי לרשת CNN על תוכנית טראמפ ואמר כי היא "בלתי ניתנת לעיכול. זאת פנטזיה לחשוב שטיהור אתני במאה ה-21 ייסלח על ידי הקהילה הבינלאומית".

עינב צנגאוקר, אימו של מתן, מוושינגטון לאחר הצהרת טראמפ ונתניהו

הנסיך בן ה-79 ציין כי מדובר ב"קבלה מוחלטת של העמדה הישראלית בממשל האמריקני. זה לא רק הנשיא, אלא גם סנאטורים, חברי קונגרס וגורמים אחרים שתומכים בכך. זאת עמדה מצערת בתמיכה בישראל". יתרה מזאת הוא האשים כי ישראל ביצעה "רצח עם" בעזה.

בהתייחסות לסוגיית הנורמליזציה עם ישראל, הבכיר הסעודי לשעבר אמר: "לחלוטין לא. משרד החוץ הסעודי פרסם הצהרה שדוחה את מה שנשמע בוושינגטון בימים האחרונים. זאת היתה העמדה של סעודיה מלכתחילה. אפילו לפני 7 באוקטובר. הנסיך מוחמד דיבר עם אחד מערוצי הטלוויזיה בארה"ב. הוא הבהיר אז שהדרך למדינה פלשתינית היא מה שאנחנו רוצים לראות כתוצאה של כל שיחות עם ארה"ב".

לטענתו, "הבעיה בפלשתין היא לא הפלשתינים אלא הכיבוש הישראלי. זה מובן על ידי כולם. לכן יש החלטות של האו"ם. היוזמה הערבית מבוססת על נסיגה משטחי 67', ומציעה לישראל לא רק יחסים דיפלומטיים, אלא את כל הדברים שישראל רצתה - סחר, נורמליזציה ועוד. זאת בתמורה לייסוד של מדינה פלשתינית עם בירתה במזרח ירושלים. כל הדברים האלה היו מדיניות אמריקנית עד לניסוח האחרון שבו טראמפ בחר להשתמש, בטענה שהוא רוצה לשפר את הדברים, כשלמעשה זה רק יחמיר את הסכסוך ויביא לסכסוך ולשפיכות דמים נוספת".

מסיבת העיתונאים של טראמפ-נתניהו, צילום: אי.פי.אי

כשנשאל מה היה אומר לדוד שלו, המלך סלמאן, אם היה בתפקיד שהחזיק בעבר כשגריר סעודיה בארה"ב, השיב: "אני יכול להגיד שאני שמח שאני לא בעמדה הזאת. כי אין מצב שהייתי יכול להסביר אותה. זה בא משום מקום, וזה מבוסס לחלוטין על העמדה הישראלית של טיהור אתני. מר בן גביר דיבר על כך בשנתיים וחצי האחרונות מאז שהוא הצטרף לממשלה. עכשיו הוא מקבל הצדקה על ידי המילים של נשיא ארה"ב. זה בלתי מקובל".

אל-פייסל אמר כי הוא לא חלק מהממשלה ולכן הוא לא יודע מה היא תציע, אבל הוא היה מצפה שיהיו "צעדים קולקטיביים, לא רק של מדינות ערב, אלא גם של העולם המוסלמי לצד מדינות אירופה ומדינות אחרות שמאמינות בפתרון שתי המדינות". לדבריו, צעדים אלה עשויים לכלול פנייה לאו"ם. "לצערי, עם הווטו האמריקני אני לא יכול לצפות שיעברו החלטות כלשהן, אבל לפחות זה יראה שהעולם מתנגד לתוכנית המטורפת הזאת לטיהור אתני שנשיא ארה"ב הציע".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר