שרשרת האמירות והצעדים של נשיא ארצות הברית טראמפ, כלפי איראן בימים האחרונים, מבלבלת במיוחד. השורה התחתונה שלו נאמרה במסיבת העיתונאים עם בנימין נתניהו - ולמחרת בבוקר בהודעה. ארצות הברית בהנהגת טראמפ הורידה את האופציה הצבאית מהשולחן, והכניסה אותה למגירה. גם ראש הממשלה נתניהו, שנאבק בגרעין האיראני כבר שלושה עשורים, נאלץ להתיישר ולתמוך - גם אם מסתייג קמעה - במהלך דיפלומטי שימנע איראן גרעינית.
יש בכך נסיגה מהדרך הצבאית המאיימת על איראן וגם וזה בעייתי הרבה יותר, ויתור ולו זמני על היעד האסטרטגי העליון של הפלת המשטר האיסלאמיסטי באיראן. תמונת המצב לפני כן מראה כי איראן חבולה ומוכה, הפרוקסי העיקרי של חיזבאללה מנוטרל ויידרשו שנים לשיקומו - הפעם בתנאים קשים יותר בלבנון.
חמאס כמעט נמחק ברצועת עזה. וגם על אדמת איראן, מתקפות חיל האוויר הישראלי שיתקו את רוב מערכת ההגנה האווירית שלה. מעמדה הבינלאומי גם באירופה בשפל חסר תקדים, בגלל הסיוע שהיא מעניקה לרוסיה במלחמה באוקראינה. וכעת טראמפ מושיט לה חבל הצלה, ואולי ממסמס את ההישגים המזהירים של ישראל שהושגו בעמל רב.
שובה של מדיניות "הלחץ המקסימלי"
טראמפ חתם על צו נשיאותי האמור להחזיר את מדיניות "הלחץ המקסימלי", עם יישום ואכיפה של העיצומים על יצוא הנפט ומוצריו ויבוא רשימה ארוכה של מוצרים, רובם קשורים לתעשיות הביטחוניות שלה. אחר כך הזהיר כי אם איראן תנסה להתנקש בו - "היא תושמד". באותה הצהרה הודיע על כוונתו לשוחח עם נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, והזהיר כי "טהרן קרובה מדי לנשק גרעיני".
ב"ניו יורק טיימס" דווח השבוע כי מידע מודיעיני חדש בנוגע לתוכנית הגרעין של איראן מעלה, כי צוות מדענים סודי בטהרן בוחן אפשרויות פיתוח חדשות. הערכת המודיעין הזהירה שמהנדסים ומדענים איראנים מחפשים למעשה "קיצור דרך" שיאפשר להם להפוך את מאגר הדלק הגרעיני ההולך וגדל - לנשק בר ביצוע תוך חודשים ספורים.
טראמפ ונתניהו היו תמימי דעים באמירות כי לאיראן לא יהיה נשק גרעיני, שניהם חזרו על כך יותר מפעם אחת. אבל מי שציפה כי זה יקרה באמצעות מתקפה ישראלית אמריקנית מתואמת או ישראלית בגיבוי אמריקני, התאכזב. טראמפ כאמור הודיע שבכוונתו לדבר עם נשיא איראן ובבוקר לאחר הפגישה עם נתניהו.
בפוסט שפרסם דחה את הדיווחים על תכנון תקיפה אמריקנית-ישראלית משותפת באיראן כ"מוגזמים מאוד" - ובלשונו הססגונית, כתב עוד כי צריך "לחגוג במזרח התיכון" לאחר חתימה על הסכם עם איראן.
שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, הגיב לדברי טראמפ באומרו כי "אם מה שמפריע לארה"ב זה השגת נשק גרעיני, אפשר לפתור את זה". בריאיון לסוכנות הידיעות תסנים, המקורבת למשטר, הדגיש עראקצ'י את מחויבות ארצו לאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני ואת האיסור שהטיל המנהיג העליון חמינאי על פיתוח נשק גרעיני. עם זאת, הזהיר כי מדיניות "הלחץ המקסימלי" האמריקנית נידונה לכישלון.
המשבר הכלכלי של איראן מחמיר
אלא שבכלל לא בטוח שהוא צודק, שכן כבר עכשיו, המשבר הכלכלי של איראן מחמיר מאוד למרות הגידול ברווחי הנפט. יצוא הנפט של איראן צמח בשנת 2024 לשיא של 587 מיליון חביות נפט והכנסה של כ - 40 מיליארד דולר לאוצר המדינה.
את השיא הזה יכולה איראן לרשום לזכות ממשל ביידן, שעם כניסתו לתפקד לפני 4 שנים, מסמס את האכיפה על יצוא הנפט ואיפשר לממשל ב טהראן להגדילו ולממן בכך בין השאר את פעילות הטרור שלו ושל הארגונים האחרים, חיזבאללה החות'ים חמאס ועוד. רק בשלושת החודשים האחרונים של השנה חלה ירידה מסוימת בשל צעדי אכיפה נגד חברות שיט השותפות ל"צי הצללים" של המיכליות המובילות את הנפט ליעדן העיקרי – סין.
המטרה של הלחץ המקסימלי להוריד את היצוא האיראני להיקפים שלפני הסכם הגרעין שנחתם לפני עשור, ולרבע מההכנסה כיום. זה אמור להפיל את המשטר על הברכיים לאור הנתונים הכלכליים. הריאל האיראני בשפל של 850 אלף ריאל לדולר אחד. מחצית מעובדי המדינה לא קיבלו משכורות כבר שלושה חודשים, האינפלציה משתוללת ובכל יום מתקיימות הפגנות בכל רחבי המדינה.
מדיניות טראמפ תספיק להפסקת תכנית הגרעין?
אולי, אבל הסכם כזה יהיה חייב לכלול הרבה יותר, לרבות הפסקת מימון טרור. התקווה בישראל היא שאיראן המחוברת לרוסיה, תהיה הסרבנית ואז אולי ניגש לאקט האמיתי – הפלת משטר האייתולות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו