ימים אחרי החלת החוק: מוקדם יותר היום (שני) שיגר השר לירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש, מכתב חריף לשרי החוץ של בריטניה, צרפת וגרמניה על רקע הצהרתם בנוגע להפסקת פעילות אונר״א בישראל בכלל, ובירושלים בפרט.
ביום שישי האחרון פרסמו השלושה הצהרה משותפת בנוגע ליישום החקיקה שאוסרת על פעילות ארגון אונר״א בשטחי מדינת ישראל. "אנו חוזרים ומדגישים את דאגתנו החמורה וקוראים לממשלת ישראל להבטיח גישה מלאה ונטולת-שיבושים לסיוע הומניטרי ולמתן שירותים בסיסיים לאוכלוסייה אזרחית", אמרו. "לאף ישות או סוכנות אחרת של האו״ם אין את היכולת או את התשתית להחליף את הניסיון של אונר״א", הוסיפו.
בהמשך אמרו השרים כי ״אני תומכים במנדט שהעניק האו״ם לאונר״א על מנת להעניק שירותים חיוניים וסיוע הומניטרי לפליטים פלשתיניים בשטחים הפלשתיניים הכבושים. אונר״א היא הגורם המרכזי שמספק שירותים לפליטים הפלשתיניים בגדה המערבית לרבות מזרח ירושלים, והיא מהווה גורם חיוני במענה למשבר ההומניטרי בעזה״.
כן הוסיפו שלושת השרים כי "חובה לחקור את ההאשמות לגבי מעורבות של צוותי הארגון במעשים המזוויעים ובתמיכה במתקפות השבעה באוקטובר ובאירועים שקרו לאחר מכן״, אולם הסתייגו מאמירות חד-משמעיות ומיד הוסיפו שעל הארגון ״להמשיך להפגין את מחוייבותו לעקרונות הנייטרליות".
בתגובה להצהרה המשותפת, הגיב השר פרוש במכתב חריף ששיגר לשרים. ״אני חש חובה למחות בכל תוקף על ההצהרה, שאינה תואמת את המציאות״, פתח פרוש. ״ממשלת ישראל מכבדת את החוק ודאגתכם מכך שאנו לא עושים כן - אינה מובנת לי כלל״.
במכתבו תיאר פרוש כיצד בירושלים נערכו להפסקת הפעילות של אונר״א בעיר, והפריך את הטענה לפיה אין לה חלופות הולמות. ״האמירה כי יש צורך באונר״א כדי לתת שירותים בסיסיים לאוכלוסייה האזרחית הייתה אולי נכונה חלקית לפני שנים רבות, אך מאז דברים רבים השתנו בירושלים. העובדות הן כי בתקופה שלפני כניסת החוק לתוקף, שירותי אונר״א בירושלים היו מינוריים״.
בהמשך, הציג השר פרוש את הנתונים כפי שעלו במסגרת ההיערכות בירושלים להפסקת פעילות הארגון, כפי שפורסמה לראשונה ב״ישראל היום״. כך למשל, ציין כי ״פחות מאלף תלמידים מתוך עשרות אלפי התלמידים במזרח ירושלים למדו במוסדות הארגון, ומעט מאוד תינוקות מתוך התינוקות במזרח ירושלים מקבלים שירותים במרפאות של אונר״א - המצב הפדגוגי במוסדות נמוך בהרבה ממוסדות החינוך הישראליים, והיצע החיסונים דל בהרבה מבוצע החיסונים של מערכת הבריאות הישראלית״. עוד הוסיף כי ״נוכחות הארגון הייתה מיותרת עוד קודם החקיקה בכנסת, אך ללא ספק לאחר שהתברר חלקו בטבח הנורא נגד העם היהודי בשבעה באוקטובר, מקומו לא עוד בירושלים״.
השורה התחתונה של פרוש במכתב ברורה - ירושלים ערוכה ליציאת הארגון מהעיר, מברכת על כך ועתידה לספק שירותים טובים יותר לתושבי מזרח העיר. "ההשקעה במזרח העיר אינה חדשה ובממשלה ובעירייה עוסקים בכך במשך שנים", ציין בהתייחסו לפעולות הננקטות במזרח העיר. ״כל שטחה המוניציפלי של ירושלים בריבונות ישראלית, ועל כן כלל השירותים העירוניים באזור מטופלים על ידי עיריית ירושלים. אנו מחויבים להציע שירותים ראויים לתושבי מזרח ירושלים בדיוק כפי שאנו מחויבים לכלל תושבי ישראל ללא הבדלי דת או לאום״.
את המכתב בחר השר לחתום בהזמנה, וקרא לשרי החוץ לשלוח נציגים שייפגשו עם האנשים העוסקים ביצירת האלטרנטיבות במזרח העיר בכל הקשור להפסקת הפעילות של אונר״א.
נזכיר כי רק בשבוע שעבר הגיע חבר הכנסת בועז ביסמוט לאסיפה הפרלמנטרית במועצת אירופה כתגובה לדו״ח שחיברה המועצה נגד הפסקת פעילות הארגון בישראל. זאת ועוד, בכנסת הקדישו דיון מיוחד לסוגיה בוועדת החוץ והביטחון, בה כבר מתכננים דיון מעקב נוסף שיתקיים בקרוב ומטרתו לוודא שהחוק אכן יצא לפועל והביא להפסקת הפעילות של מוסדות אונר״א במדינה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו