נתניהו רמז לזה: השיחות בוושינגטון הן הרבה מעבר למה שקורה בעזה

לא כמו שהיה עד עכשיו: המשא ומתן יתקיים במעין "שיחות דילוגים" בהובלת נציגי ממשל טראמפ בין ישראל למתווכות • ראשי הצוות הישראלי: רון דרמר ודדי ברנע • עד כה חמאס סרב לקבל כל מתווה שגורס סיום מלחמה וסיום שלטונו ברצועה

טראמפ, נתניהו ובן סלמאן על רקע חורבות עזה. צילום: רויטרס, AP, EPA

המשא ומתן על השלב השני בהסכם הפסקת האש בעזה ושחרור החטופים יתחיל מחר (שני) בוושינגטון בפגישה שתתקיים בין ראש הממשלה נתניהו לשליח טראמפ למזרח התיכון סטיב וויטקוף.

נתניהו לפני המראתו לוושינגטון: "אפשר להרחיב את מעגל השלום" // צילום: אורן בלנקשטיין

כפי שנקבע בהסכם הראשון שנחתם המשא ומתן על השלב השני יתחיל ביום ה-16 לעסקה, מחר, וכעת נראה כי מדובר בהרבה יותר מעוד דיונים על שלב בהסכם זמני.

נראה כי ישראל בדרך להסכם מדיני רחב שרגליו בעזה וראשו בסעודיה. נתניהו רמז על כך רגע לפני המראתו (צפו בסרטון למעלה) כשדיבר על הרחבת מעגל השלום, אך למעשה הכוונת השיחות מהבית הלבן דרך ציר רון דרמר שתתחיל בפגישה שיקיים נתניהו עצמו מחר - מלמדת כי הסכם מדיני משמעותי מונח על השולחן.

דונלד טראמפ עם מוחמד בן סלמאן, צילום: AFP

אז איך יתנהל המשא ומתן על השלב השני? כאמור מחר נתניהו יתניע את השיחות בוושינגטון ואילו השר רון דרמר יהיה מעין מתאם על לנושא מול וויטקוף והממשל האמריקני בהמשך. מי שינהלו את השיחות בפועל יהיה צוות המשא ומתן בראשות ראש המוסד דדי ברנע שיישלח לשיחות מול המתווכות רק בהמשך להנחיות שיגיעו מהבית הלבן.

השיחות על השלב השני לא יתנהלו כמו שהיה עד כה במעין שולחן עגול בהשתתפות ארה"ב, מצרים, קטאר וישראל אלא בניהול של הבית הלבן את האירוע כולו. בהמשך השבוע צפוי ויטקוף ליצור קשר דומה עם ראש ממשלת קטאר ובכירים מצרים ולאחר מכן יקיים ככל הנראה פגישה נוספת עם נתניהו בה יתואמו מועדי נסיעות המשלחת הישראלית לשיחות.

רה"מ נתניהו וסטיב וויטקוף, צילום: מעיין טואף/לע"מ

הדגש בשיחות יהיה מדיני עם רגליים ביטחוניות בכל הקשור להסדרי הביטחון בעזה שכוללים את סיום שלטון חמאס ברצועה. המשא ומתן יתקיים במעין "שיחות דילוגים" בהובלת נציגי ממשל טראמפ כאמור בין ישראל למתווכות לאחר הדיונים שיתקיימו השבוע בוושינגטון.

יש לציין כי בישראל נשמע כי לנתניהו יש תמיכה רחבה בממשלה לכניסה למשא ומתן על השלב השני בעסקה שכולל גם הסדרי קבע. גם מי שנאמו בדבר הצורך במלחמה בכל מחיר, נשמעו בסוף השבוע עם עמדה מרוככת יותר שתאפשר לממשל טראמפ להציג נוסחה לסיום המלחמה בלי חזרה למלחמה.

חזרת תושבי עזה לצפון הרצועה, צילום: אי.אף.פי

כאשר גם בארה"ב וגם בישראל מסתכלים לעבר סעודיה בשלב הבא, יש לציין כי לא ניתן יהיה לחתום על השלב השני והחזרת יתר החטופים מבלי התחייבות לסיום שלטון חמאס ברצועה שתכלול למעשה הסכמה של נציגי חמאס לכך. עד כה חמאס סרב לקבל כל מתווה שגורס סיום מלחמה וסיום שלטונו ועל כן כפה את המשך המלחמה על ישראל, כעת השיחות ייפתחו מחדש בהנחייה אחרת מהבית הלבן ואולי גם נכונות מחודשת מצד ממשלת ישראל לסיום המלחמה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר