על רקע הדיווח כי ישראל ויתרה על השליטה במעבר רפיח - שינוהל ע"י הרשות הפלשתינית, תחת פיקוח האו"ם - גורמי ביטחון מזהירים מסכנה מרובעת באובדן שליטה ישראלית ברצועה: הכנסת אמל"ח, כניסת פעילי טרור מסיני לעזה, הברחת חטופים אל מחוץ לרצועה, בריחה החוצה של מנהיגים שיהפכו ל"סמלי גבורה".
בניגוד לתפיסה הביטחונית לפיה מעבר רפיח היה מוקד הברחות האמל"ח בין מצרים לעזה לפני ה-7 באוקטובר - ישראל ויתרה על נוכחות ישראלית במעבר במסגרת הסכם הפסקת האש, כך מתברר כעת מדיווחים.
הלחץ המצרי שהופעל לאורך כל הדיונים על כך שישראל לא תהיה שותפה בהפעלת המעבר שהחל עוד בתקופת ממשל ביידן, הצליח דווקא תחת הלחצים של נשיא ארה"ב טראמפ להגיע להסכם ובכך ויתרה ישראל על שליטה בציר ההברחות המרכזי של חמאס.
עורק הכניסה בין מצרים לרצועה
לפי דיווחים זרים, ההסכמות האחרונות התקבלו בנושא בפגישה בין ראש המוסד דדי ברנע וראש השב"כ רונן בר לבין ראש המודיעין המצרי ביום שני האחרון במצרים. כאשר שאלנו בנושא את בכירי הדרג המדיני לפני החתימה על ההסכם - התחמקו הבכירים וטענו כי השליטה במעבר טרם נחתמה.
כעת, מתברר כי ישראל ויתרה רשמית על המעבר והאפשרות לשלוט בעורק הכניסה בין מצרים לרצועה. זאת למרות האזהרות הביטחוניות ביחס לציר החשוב שהיה במוקד המחלוקת עוד בשיחות על ההסכם בחודש יולי. אז נתניהו התעקש על נוכחות בציר פילדלפי וממילא במעבר רפיח, מה שהפך לוויתורים רשמיים השבוע.
לשכת ראש הממשלה הגיבה: "לפי ההסכם, כוחות צה״ל עוטפים את המעבר ואין עובר בו ללא בקרה, פיקוח ואישור מראש של צה״ל והשב״כ. הניהול הטכני בתוך המעבר נעשה על-ידי עזתים שאינם חמאס, המאובחנים על-ידי השב״כ, ושמנהלים מתחילת המלחמה שירותים אזרחיים ברצועה כגון חשמל, מים וביוב. הפיקוח על עבודתם נעשה על-ידי הכח הבין-לאומי EUBAM.
"המעורבות המעשית היחידה של הרשות הפלשתינית היא חותמת הרשות על הדרכונים, שלפי ההסדר הבין-לאומי הקיים רק היא מאפשרת יציאה של עזתים מהרצועה לכניסה או לקליטה במדינות אחרות. סידור זה נכון לשלב א׳ במתווה וייבחן בהמשך".
תגובת חבר ועדת חוץ וביטחון, עמית הלוי, בתגובה לפרסום: "צריך לומר את האמת, צה"ל נסוג באופן מלא ממעבר רפיח. להלן העובדות: עזתים הכפופים לחמאס ינהלו מהשבוע את מעבר רפיח. אלו אכן אותם אנשים שמנהלים מתחילת המלחמה את השירותים האזרחיים של מכונת רצח העם ושמה חמאס. אלו האנשים שהיו אמורים להיות מסוגלים על פי החלטת הקבינט ב-7 באוקטובר.
"העובדה שהם רשומים כבר שנים כמשויכים כביכול לרש"פ, היא מיצג שווא. אין ברצועת עזה עובדים במערכת השלטונית שאינם חמאס וספק אם יש בכלל 'עזתים שאינם חמאס'. בנוסף, פיקוח של כח בין לאומי בפרט מהאיחוד האירופי, הינו חסר כל ערך ממשי. ואם יש ממילא פיקוח מראש של כוחות צהל והשב"כ, אז מדוע נדרש פיקוח של האיחוד האירופי".
"השורה התחתונה היא ברורה ומסוכנת: ויתור ונסיגה מהגבול הבינלאומי שלנו. זוהי פגיעה אנושה בריבונות שלנו ולא פחות חמור מכך פגיעה חמורה בביטחון הלאומי. זאת נוכח רכבת האמל"ח שתתחדש במעבר רפיח, במקום הרכבת משדרות לת"א"
יו"ר תנועת הביטחוניסטים אמיר אביבי אמר ל"ישראל היום" כי "החזקה במעבר רפיח ונוכחות בפילדלפי זה תנאי בסיסי למניעת התעצמות חמאס והברחת חטופים מחוץ לעזה כל ויתור שם מסכן את ביטחון ישראל. נכנס ממעבר רפיח אין סוף אמצעי לחימה ואם אנחנו לא אלה ששולטים ובודקים את המשאיות האלה יש פה סכנות ברורות. עד עכשיו ישראל בדקה כל דבר שנכנס דרך כרם שלום. לא ברור מה האינטרס שלנו לאפשר מעבר חופשי. הוויתורים האלה יובילו בסבירות גבוהה לחזרה למלחמה כי איזו סיבה תהיה לחמאס לוותר על השלטון שלו בהמשך?"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו