הקבינט המדיני-ביטחוני אישר היום (שישי) את עסקת החטופים מול חמאס, לאחר דיון של מספר שעות בלשכת ראש הממשלה בירושלים. ההצבעה בקבינט, השלב הראשון בתהליך אישור העסקה, התקיימה למרות התנגדותם של השרה אורית סטרוק והשר איתמר בן גביר. בשעה זאת, הממשלה דנה כעת בעסקה לקראת הצבעה על אישורו.
במהלך הדיון הרמטכ"ל חזר על דבריו בקבינט ולפיהם צירי פילדלפי ונצרים נשארים בשלב הזה בידינו, ובפילדלפי יש גם תגבור בשל החשש כי בהפסקת האש ינסו להבריח. ראש השב"כ אישר שרוב מחבלי חמאס ששוחררו בעסקת שליט חזרו לטרור.
במקביל לישיבת הממשלה, פורסמה רשימת 95 המחבלים שישוחררו בשלב הראשון של העסקה באתר הממשלה. רוב המחבלים שישוחררו חשודים בעבירות כמו הסתה לטרור וחשד להצתה, אך ביניהם כאלה שהורשעו גם ברצח, ירי והחזקת אמל"ח.
במקביל דנו בקבינט בהוספת חיזוק הביטחון ביו"ש למטרות המלחמה. ההחלטה הזאת באה על רקע הפיגועים הקטלניים באזור והתגברות הטרור בצפון השומרון.
מלשכת ראש הממשלה נמסר: לאחר בחינת מכלול ההיבטים המדיניים, הביטחוניים וההומניטריים; ומתוך הבנה כי העסקה המוצעת תומכת בהשגת מטרות המלחמה, ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי (הקבינט המדיני-ביטחוני) המליצה לממשלה לאשר את המתווה המוצע.
השרים איתמר בן גביר, בצלאל סמוטריץ' ודודי אמסלם התנגדו למתווה הקבינט.
רה"מ וראש השב"כ הבהירו שדחייתה עד מוצ"ש מייצר יממת דמדומים העשוי להביא לעוד עיכובים מצד חמאס, ולסיכון נוסף לחיי חטופים. אישור הממשלה מקבע ומייצב את התמונה ואת המחוייבות לשחרור החטופים.
השרים גולדקנופף, מלכיאלי, ארבל ובוסו השאירו פתקים "בעד" מבעוד מועד, לפני שתכנס השבת: "כל המציל נפש אחת, כאילו הציל עולם ומלואו".
במסגרת העסקה צפויים להשתחרר חטופים כבר ביום ראשון הקרוב. שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שהתנגד תחילה לעסקה, צפוי לתמוך בה לאחר שדרישותיו התקבלו בחלקן, כולל התחייבות לחזרה למלחמה במקרה של הפרת ההסכם.
העברת החטופים בעסקה הזו לידי ישראל תתבצע באופן שונה מהעסקה הראשונה. ל"ישראל היום" נודע כי החטופים יועברו בתוך עזה לידי הצלב האדום ומהם לידי חיילי צה"ל. בעסקה הראשונה החילופים קרו במעברים אך הפעם צה"ל נמצא ברחבי הרצועה מה שאמור להקל על העברת החטופים לידי ישראל.
עם סיום ישיבת הקבינט, תפורסם רשימת האסירים הביטחוניים המיועדים לשחרור באתר הרשות השופטת, במטרה לאפשר הגשת עתירות והתנגדויות. בניגוד למקובל של 48 שעות, הפעם צפוי להינתן זמן קצר יותר להגשת עתירות, בדומה ל-19 השעות שניתנו בעסקה הקודמת בנובמבר 2023.
במקביל, שר הפנים משה ארבל דרש לקיים משאל טלפוני של הממשלה עוד היום, כדי לאפשר למשפחות החטופים לקבל ודאות לפני כניסת השבת. בקרבת היועצת המשפטית לממשלה הבהירו כי שום שיקול משפטי לא יעכב את שחרור החטופים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו