השלבים הבאים בדרך לאישור העסקה. עם אישור החתימה הסופי על ההסכם וההודעה לפנות בוקר (שישי) למשפחות החטופים, תחל ממשלת ישראל להניע את התהליך הפרוצדורלי האחרון.
במקביל, הלילה חלה התקדמות משמעותית בגזרת שר האוצר בצלאל סמוטריץ שהביע התנגדות לעסקה. חלק ניכר מדרישותיו התקבלו, למרות שנותרו פרטים אחרונים לסגור. יו"ר הציונות הדתית דרש עוד שהדברים שנאמרו לו בחדרי חדרים מול ראש הממשלה יבואו לידי ביטוי בישיבת הקבינט. נכון לעכשיוף מסתמן שסמוטריץ' ישאר בממשלה לפחות בשלב הראשון. התנאי שעוד עומד הוא שבמידה וישראל לא תשוב להילחם בחמאס הוא יתפטר.
הקבינט המדיני-ביטחוני יתכנס בשעה 10:15 כדי לעבור על פרטי ההסכם ויקבל לידיו את המתווה הסופי ולוח הזמנים לביצוע עסקת השחרור. לאחר הסקירה והעיון בפרטי ההסכם שרי הקבינט צפויים להצביע האם הם מאשרים או מתנגדים לביצועה של העסקה. לאחר הדיון בקבינט יובא ההסכם המאושר לממשלה שתצביע גם היא.
עם סיום ההצבעה יועברו שמות האסירים והמחבלים המיועדים לשחרור לשירות בתי הסוהר והרשימה תפורסם באתר הרשות השופטת לעיון הציבור ולצורך הגשת עתירות והתנגדויות - שכן מדובר ברוצחים ואסירים שדינם נגזר לעשרות שנים בכלא הישראלי.
רק לשם השוואה, בעסקה הקודמת (נובמבר 2023) ניתנו לציבור 19 שעות בלבד להגיש עתירות כנגד שחרורם של המחבלים.
הזמן שיינתן לאפשר עתירה לבג״ץ נגד העסקה
בתום ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני אשר צפויה להתכנס בשעה 10:15, תתכנס הממשלה על מנת לאשר את העסקה. במסגרת החלטת הממשלה תיקבע סופית רשימת האסירים הביטחוניים שישוחררו במסגרת העסקה, ושמותיהם יפורסמו באתר משרד המשפטים.
בעבר הסתמכו על פסיקת בג״ץ ונתנו 48 שעות לעותרים להגיש עתירה נגד ביצוע עסקאות הקשורות לשחרור אסירים ביטחוניים. אולם, במסגרת העסקה מול חמאס בנובמבר 2023, ניתנו 19 שעות בפועל וזאת כדי לא לעכב את שחרור החטופים. גורם משפטי מעריך כי גם בעסקה הקרובה הכיוון הוא לצמצם את זמן ההגשה כדי לא לעכב את ביצוע העסקה והשבת החטופים.
העתירות שהוגשו לבג"ץ במסגרת העסקה הקודמת, ביקשו לבטל את החלטת הממשלה או לשנות את תנאי העסקה, בין היתר בטענה כי שחרור המחבלים מסכן את שלום הציבור ויעודד חטיפות נוספות.
לאורך השנים בג"ץ מעולם לא התערב בהחלטות הקשורות לשחרור אסירים ביטחוניים ודחה את העתירות. בהחלטותיו נימק בג״ץ, כי בעניינים המדיניים ביטחוניים לממשלה שיקול דעת רחב ביותר, ובהתאם הביקורת השיפוטית שמורה לנסיבות חריגות בלבד.
"הסוגיה הקשה שעותרת הניחה לפתחנו נטועה, כל-כולה, בלב-לבם של שיקולי מלחמה-ושלום ומדיניות-חוץ אשר מסורים להחלטת ממשלה. במילים אחרות: מדובר בסוגיה מדינית מובהקת שבית משפט זה אינו ראוי להידרש לה", כך קבע השופט שטיין בעתירה האחרונה שהוגשה נגד העסקה בנובמבר 2023 עם חמאס, אשר במסגרתה שוחררו 104 החטופים. בהתאם, גם העתירות שצפויות להיות מוגשות במסגרת העסקה הנוכחית, צפויות להידחות.
בשעות הקטנות של הלילה - ההודעה המשמחת הגיעה
הלילה, בין חמישי לשישי, לאחר ימים מורטי עצבים, בהם מדינת ישראל נמצאת בהמתנה דרוכה, הודיעה לשכת נתניהו כי העסקה להחזרת החטופים והפסקת האש נחתמה באופן רשמי.
"ראש הממשלה בנימין נתניהו עודכן על-ידי צוות המשא-ומתן כי הושגו הסכמות על עסקה לשחרור חטופים", נמסר מלשכת רה"מ. "משפחות החטופים עודכנו לפני זמן קצר על השגת ההסכמות על-ידי מנהלת החטופים, הנעדרים והשבים במשרד ראש הממשלה. עוד הנחה ראש הממשלה את מתאם השבויים והנעדרים לתאם את ההיערכות לקליטת החטופים עם שובם ארצה. מדינת ישראל מחויבת להשגת כל מטרות המלחמה ובהן השבת כל חטופינו - החיים והחללים כאחד".
באשכול מתרגשים ונערכים
מיכל עוזיהו ראשת המועצה האזורית אשכול ש-41 מתושביה מוחזקים בשבי, אמרה בתגובה ראשונה לאישור העסקה: "אלו ימים מורטי עצבים המטלטלים את כולנו. ראשית, חשוב לנו לחזק את כל הנוגעים במשא ומתן שפעלו על מנת להוציא את העסקה לפועל. מדובר בהחלטה גורלית וחשובה, אשר לקחנו בחשבון שיהיו לה מחירים. משחר ההיסטוריה, זוהי רוח העם שלנו, אין מחיר לחיים! ואנו דורשים את החזרתם של כלל החטופים ומחכים לכולם".
עוזיהו הוסיפה על ההיערכות לחזרת החטופים הצפויה: "אנו נערכים באופן מקיף בימים האחרונים בכלל המערכים במועצה, לרבות מערכי החוסן והחינוך, על מנת לאפשר תמיכה מלאה לחטופים שישובו אלינו, בני משפחותיהם והקהילות היישוביות. בהזדמנות זו נמשיך לחזק את חיילי ומפקדי צה״ל שפועלים בנחישות על מנת להבטיח את בטחוננו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו