גורם בכיר בחמאס מסר היום (שני) ל-BBC רשימה של 34 חטופים, שלטענת הארגון ישוחררו בשלב הראשון של הסכם אפשרי להפסקת אש.
לפי הדיווח ב-BBC, ברשימה נכללים 10 נשים, 11 גברים ומבוגרים בגילאי 50-85, וכן ילדים שחמאס בעבר טען שנהרגו במתקפה ישראלית - הארגון לא פירט ברשימה על מצבם. ברשימה מופיעים גם חטופים שמצבם הבריאותי קשה. בערוץ הערבי "א-שארק אל-אווסט" פרסמו את רשימת השמות המלאה, אך במטה משפחות החטופים ביקשו שלא להפיץ אותה.
עם זאת, בלשכת רה"מ הבהירו: "רשימת החטופים שפורסמה בתקשורת לא הועברה לישראל על-ידי חמאס, אלא הועברה במקור מישראל למתווכות כבר ביולי 2024. עד כה ישראל לא קיבלה כל אישור או התייחסות מצד חמאס למצבם של החטופים המופיעים ברשימה".
במטה משפחות החטופים הגיבו על פרסום הרשימה הבוקר: "משפחות החטופים מטולטלות ונסערות מ״הרשימה״ שפורסמה הבוקר. אנו קוראים לתקשורת ולציבור לגלות רגישות ואחריות בעניין פרסומים כאלה ואחרים שעוד צפויים להתפרסם עד אשר תיחתם עסקה, וגם במהלכה. בשלה העת להסכם כולל שישיב את כל החטופים - החיים לשיקום, והנרצחים והחללים לקבורה ראויה. לא משאירים אף אחד מאחור!"
מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן התייחס למאמצים הבינלאומיים לסיום הלחימה בעזה, והצהיר כי המטרה היא לסיים את המלחמה בתוך שבועיים, ולהבטיח את שחרור החטופים.
על פי הדיווח ברויטרס, קיים מאמץ מחודש בימים אלו במטרה להגיע להסכם להפסקת אש בין ישראל לחמאס ולהשבת החטופים לפני כניסתו של דונלד טראמפ לתפקיד ב-20 בינואר. גורם רשמי בחמאס אמר לרויטרס שכל הסכם להחזרת חטופים יהיה תלוי בנסיגת ישראל מעזה - מרכיב שלדברי הגורם עומד בעין המחלוקת "מבלי שישראל עושה אף צעד להתקדמות".
בסוף השבוע התחדשו המגעים להפסקת אש בדוחא שבקטאר, אך טרם נרשם פריצת דרך משמעותית. גורם בחמאס, שהתראיין לסוכנות רויטרס בעילום שם, הדגיש כי שחרור החטופים מותנה בנסיגת ישראל מעזה ובהפסקת הלחימה. "הכיבוש ממשיך להיות עיקש בנוגע להסכמות על הפסקת אש ונסיגה", ציין.
בדיונים שנערכו בישראל סביב העסקה בימים האחרונים עלה כי נותרו פערים בארבע סוגיות ליבה, זו הסיבה כי צוות המשא ומתן קיבל מנדט מחודש מראש הממשלה להמשך המגעים בקטאר. השיחות שהתקיימו מאז יום שישי מול המתווכות וחמאס עוד לא הבשילו, לטענת גורם ישראלי בכיר שדוחה את הדיווחים בתקשורת הערבית על פריצת דרך. "המשא ומתן מתקדם כל הזמן ואנחנו בחכמה רבה לא משתפים בכל פרט כי זה מזיק ופוגע במשפחות החטופים. כאשר יגיעו לפתרון ב-3-4 סוגיות קריטיות בדיונים המתקיימים כעת, ההסכם יובא לאישור הקבינט", אמר הגורם ל"ישראל היום".
לדבריו היכולת להגיע להסכם היא קרובה מאוד מחד "אם חמאס יקבל את העמדות הישראליות בנושאים הבלתי פתורים", אך לחלופין הדיונים יכולים גם שלא להתקדם באופן הזה. "לא צריך להמתין לטראמפ", הוא מדגיש, "אנחנו נותנים למשא ומתן להתקדם ומקווים לפריצת דרך". על הפרק: עסקה הומניטרית בשלבים: חיילות, נשים, זקנים וחולים. בעוד משפחות החטופים לוחצות שלא להותיר את יקיריהם מאחור בעסקה חלקית, מודה הבכיר כי כעת עסקה מלאה לא נמצאת על הפרק בשל דרישת חמאס להישאר גורם שלטוני במסגרתה.
"נדרש לעבוד על המשך העסקה כאשר חמאס יסולק מהשלטון", הוא הבהיר. אך תחילה לעסקה שעומדת על הפרק, בישראל סרבו להתייחס ליציאת ראש המוסד לקטאר במהלך היממה הבאה, אך בהנחה שאכן תושג התקדמות בשיחות הוא אכן ימריא בקרוב כדי להשלים את הפרטים הנותרים ולהביא לאישור הקבינט את פרטי העסקה שיסוכמו. "עדיין אין לדעת מה יילד יום", הודה בכיר העוסק בנושא השבויים והנעדרים. המשך הדיונים עם זאת לאורך הימים האחרונים משדר לכל הפחות כי חמאס עודנו מוכן לשאת ולתת מול ישראל כדי להתקדם לעסקה. הסימן היחיד להתקדמות הגיע רק אמש בדיווח ברויטרס על כך שלאחר עיכוב ארוך - חמאס העביר לישראל את רשימת החטופים - 34 במספר - לשחרור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו