כפי שפורסם ב"ישראל היום": שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מציג בשעה זו (ראשון) את המתווה המלא לחזרה ולפיצוי תושבי הצפון, לצד השר זאב אלקין. למעלה משנה ושלושה חודשים מאז פונו מבתיהם תושבי קו העימות – מהמושבים, הקיבוצים והעיר קריית שמונה – המדינה תציג את הסכומים ולוח הזמנים לחזרה הביתה.
סמוטריץ׳: ״מציגים היום את מתווה החזרה הביתה לתושבי הצפון. החשיבות הגדולה היא לייצר את הוודאות, את האופק לתושבי הצפון. רוצה לפתוח בתודה לתושבי הצפון שהפגינו מראשית המלחמה יכולת עמידה, נחישות וגבורה אדירה. אני משוכנע שהם ימשיכו להפגין עוצמה וגבורה גם עכשיו בחזרה הביתה. היכולת לחזור הביתה היא תמונת הניצחון״.
סמוטריץ׳: ״היו מי שהטילו ספק בצורך בשר שלוקח אחריות גם על הדרום וגם על הצפון. השבועות האחרונים מוכיחים כמה זה הכרחי ונכון, אלקין הוא מהשרים היותר חשובים״.
״אנחנו לא מתכוונים להתפשר בעניין הביטחון. הנחתנו על חיזבאללה מכה קשה מאוד, לקחנו בין 70 ל-80 אחוז מיכולתו של חיזבאללה. אני רוצה להתאפק עוד 15 יום עד שאגיד מה אנחנו מתכננים. אנחנו לא נחזור לשנות הכלה, לא ניתן להקים בסיסי טרור על הבתים שלכם ובקילומטרים הבאים. לא יהיה איום״. השר הוסיף: ״נסיים את השנה בפחות משבעה אחוז גירעון״.
סמוטריץ': "01/03 תחילת חזרה הביתה. זו עמדת מערכת הביטחון, זו הוודאות שאנחנו רוצים לתת לתושבים״.
אלקין: ״אלה שלושת הצירים המרכזיים שנקבעו בהתאם להחלטות הממשלה״
השר אלקין: ״הציר הראשון בוצע בהחלטת ממשלה, הציר השני גם בוצע באמצעות שתי החלטות ממשלה, והציר השלישי מחכה להצעת הממשלה הקרובה. נושא המענקים אמור לעלות בישיבה הקרובה ברגע שתתקיים״.
״כל מי שנמצא באכלוס עצמאי ויהיה מוכן לפנות את המלון עד ה-07/03 יקבל את המענק המקסימלי. מפה יש מתווה יורד - תושבי מלונות שיבחרו להישאר במלונות, עבורם יש מתווה יורד. המענקים ישולמו ע״י הביטוח הלאומי. שינוי שכדאי לשים עליו את האצבע הוא שהמענק יותנה בהצהרה של מי שמבקש, על כך שיש דירה בבעלותו, או שיש לו חוזה שכירות בתוקף או שגר בדירה של מישהו אחר - כמו ילדים בוגרים. בשונה מהדרום, כאן יש כמות של אנשים שהזיקה שלהם לחבל המפונה כבר לא קיימת, לכן למדינה אין אינטרס לתת מענק למי שאין לו זיקה לחבל ולא חוזר. על כן, נבקש מהמפונים להוכיח שיש להם זיקה. אם ישארו מנותקים, אין סיבה שהמדינה תעודד את חזרתם שלא קורית והכסף הזה ייחסך. זה השינוי מול המתווה הדרומי״.
שלושה שבועות לפני סיום 60 ימי הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה, וברקע פרסומים על אפשרות שצה"ל יישאר בנקודות מסוימות בשטח לבנון, מעריכים כי רק שלושה יישובים – מטולה, מנרה ואביבים – יוגדרו כ"יישובים אדומים".
"מסלול ירוק" מעניק סיוע כספי בגובה 10,000 או 5,000 שקלים, אך זאת בתנאי שהמבקש מוכיח זיקה רלוונטית. לצד זאת, קיימת גם אפשרות ל"מסלול אדום", המשמש כחלופה להגשת תביעה. מסלול זה מנוהל באמצעות מס רכוש, כאשר התביעה מתמקדת בתכולת הבית בלבד ובהתאם לכללים הנהוגים במס רכוש.
השר אלקין הוסיף: ״מטרת המדינה היא לא רק להחזיר את התושבים אלא להצעיד קדימה את כל אזור הצפון - גם את היישובים המפונים וגם את היישובים שלא פונו״.
המתווה מתייחס גם למשפחות צעירות שיבחרו להמתין עד סוף שנת הלימודים – הן ימשיכו לקבל מענק אכלוס יומי, ללא השפעה על מענק החזרה. לעומת זאת, משפחות ותיקות ללא ילדים במערכת החינוך שיבחרו שלא לחזור, ייאלצו לוותר על מענק החזרה.
זוג עם ארבעה ילדים יהיה זכאי למענק של 101,440 שקלים, מתוכם מענק חד פעמי בסך 61,440 שקלים, ו"מענק עזובה" בסך 40,000 שקלים. יחד עם זאת, חשוב לציין - מענק העזובה נחלק לשני מסלולים, ירוק ואדום. המסלול הירוק יעניק כ-40,000 שקלים, ואילו האדום יעניק את האפשרות לתבוע על פי כללי מס רכוש. משפחות שיבחרו במסלול הזה עלולות לקבל פחות מ-40,000 שקלים.
משה דוידוביץ׳: ״היו לנו לא מעט מחלוקות ועימותים. אבל כשצריך להגיד תודה צריך להגיד אותה בפה מלא. מגיעה לך תודה על זה שאתם יודעים לעבוד יחד ולהביא לנו תשובות ופתרונות״.
חידוש משמעותי במתווה הוא ההכרזה הצפויה על שלושה יישובים – מטולה, מנרה ואביבים – כ"יישובים אדומים". תושבי יישובים אלו יוכלו להישאר מחוץ ליישוב במימון המדינה עד להשלמת שיקום התשתיות והחזרת השירותים המקומיים.
במקביל, נבחנת במשרד האוצר האפשרות להפעיל את מוסדות החינוך גם במצבי מיעוט תלמידים, ללא צורך בעמידה בתקנים הרגילים של משרד החינוך, במטרה לאפשר את חזרת המשפחות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו