ראיון אחרון בתפקיד. מזכיר המדינה היוצא, אנתוני בלינקן. צילום: אי.פי.אי

בלינקן בראיון פרישה: "מדינה פלשתינית - תנאי הכרחי להסכם עם סעודיה"

בראיון פרישה ל"בלומברג", קבע בלינקן כי "חמאס מבין שלא יבואו להציל אותו" • בדבריו, חשף כי ההסכמים עם סעודיה מתקדמים • על המצב ההומניטרי בעזה אמר: "חל שיפור ניכר" • המזכיר ציין שני תנאים לנורמליזציה: סיום הלחימה ומדינה פלשתינית

[object Object]

במהלך ראיון פרישה מקיף ל"בלומברג", הציג מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, התקדמות משמעותית בשני מהלכים דיפלומטיים מרכזיים: המגעים להשגת הפסקת אש בעזה וקידום הסכם נורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית. לדבריו, ההבנה של חמאס כי לא יזכה לתמיכה צבאית מאיראן וחיזבאללה עשויה להוביל להסכם, בעוד ההסכמים בין וושינגטון לריאד "כמעט מוכנים לגמרי".

היו הרבה ספקולציות שהסכם הפסקת אש יכול להתגבש. האם קרה משהו שנותן יותר בסיס לתקווה?

בלינקן: "כן. במשך חודשים בחמאס קיוו שתהיה מלחמה רחבה יותר עם חיזבאללה ואיראן, אבל אנחנו יודעים עכשיו שזה לא קורה. השאלה הבסיסית היא - האם חמאס סוף סוף מוכן להגיד כן? אם כן, אנחנו מקבלים את החטופים בחזרה, הפסקת אש, ושיפור דרמטי מיידי בחיי הפלשתינים".

"השאלה הבסיסית היא - האם חמאס סוף סוף מוכן להגיד כן?" רצועת עזה (ארכיון), צילום: אי.אף.פי

הזכרת את הסכם הנורמליזציה. איפה זה עומד היום?

"ההסכמים בין ארצות הברית לערב הסעודית כמעט מוכנים לגמרי", השיב בלינקן. "שני דברים נדרשים: סיום הסכסוך בעזה ומסלול בטוח למדינה פלשתינית. הסכם כזה יהיה נקודת מפנה אזורית - הוא יאפשר את שילובה של ישראל במרחב וכן יצירת מערך ביטחוני משותף מול איראן".

בנושא המצב ההומניטרי בעזה, הדגיש בלינקן כי במהלך עשרת הימים האחרונים חל שיפור ניכר בכניסת הסיוע, אך הזהיר מפני תנודתיות כפי שנראתה בעבר. לדבריו, סיום הסכסוך הוא הדרך הטובה ביותר לטפל בצרכי האוכלוסייה המקומית.

המצב בסוריה הוא "רגע של הבטחה וסכנה". תומכי המורדים בסוריה עם דגל המדינה החדש (ארכיון), צילום: GettyImages

את המצב בסוריה תיאר בלינקן כ"רגע של הבטחה וסכנה". המזכיר היוצא דיבר על השיחות המתקיימות עם ארגון HTS, השולט כיום בפועל בחלקים מסוריה: "מה ששמענו מהם הוא חיובי, אבל השאלה היא מה הם באמת הולכים לעשות", אמר. בשבוע שעבר כינסה ארה"ב יחד עם ירדן פגישה של מדינות האזור, במטרה להגדיר את הציפיות מהשלטון המתגבש. "כולנו הסכמנו שאנחנו רוצים לראות משהו שהוא מכליל, לא נקודתי, שמכבד מיעוטים ונשים, שמטפל בכל נשק כימי שאולי נשאר בסוריה ושלא מתחבר לדאעש או לקבוצות טרור", הדגיש בלינקן.

באשר לאוקראינה, העריך המזכיר כי פוטין נכשל במטרתו "למחוק את אוקראינה מהמפה". בלינקן הזכיר את ההיסטוריה של "הפרויקט האימפריאלי" של פוטין, שהחל בצ'צ'ניה, המשיך לגאורגיה ב-2008 ולאוקראינה ב-2014 ו-2022. "ההנחה שהוא יכול למחוק את אוקראינה מהמפה ולהטמיע אותה ברוסיה נכשלה", אמר בלינקן, "זו תוצאה של האומץ המדהים של העם האוקראיני, אבל גם של עשרות המדינות שגייסנו להגנת אוקראינה". הוא הזהיר כי כל הסכם הפסקת אש חייב להיות "צודק ובר-קיימא", עם ערבויות שימנעו מרוסיה להתחמש מחדש ולתקוף שוב.

מערכת יחסים מורכבת עם הממשל הנכנס. טראמפ (ארכיון), צילום: רויטרס

בנוגע להעברת השלטון בארה"ב, תיאר בלינקן מערכת יחסים מורכבת עם הממשל הנכנס של טראמפ. "יש נשיא אחד בכל פעם, אבל אנחנו בקשר הדוק מאוד עם הממשל הנכנס", הדגיש. המזכיר סיפר על פגישות ארוכות עם מחליפו המיועד, הסנאטור רוביו, ועם צוותי המעבר. "אנחנו מנסים להבטיח שאנחנו מתואמים ככל האפשר, כך שהם יודעים מה אנחנו מתכננים לעשות בזמן שנשאר לנו", אמר. בלינקן הוסיף כי זה "נורמלי" שמדינות העולם רוצות לשמוע מהממשל הנכנס ולהתכונן לשינויים הצפויים - כל עוד התקשורת בין הממשלים היוצא והנכנס נשמרת הדוקה.

לקראת סיום הראיון, הדגיש בלינקן את חשיבות מערכת הבריתות הבינלאומית של ארה"ב - בהווה ובעתיד: "אנחנו המדינה היחידה בעולם שיש לה בריתות ושותפויות מרצון, המבוססות על אינטרסים וערכים משותפים," אמר, "זה היתרון היחסי שלנו, ואני מקווה שהממשל הנכנס יראה את זה וימשיך את זה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו