גורם ישראלי בכיר מסר היום (שבת) כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, הוא שיכריע בסופו של דבר אם יושג הסכם הפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה. בישראל מבינים כי טהרן, המפעילה את חיזבאללה, היא זו שתקבע אם הארגון יקבל את התנאים להסדרה או יסכל אותם.
במקביל נמשכות השיחות בתיווך אמריקני להשגת ההסדר. המתווך עמוס הוכשטיין צפוי להעביר בקרוב ללבנון את ההסתייגויות הישראליות. בישראל מעריכים כי ניתן יהיה להגיע להסכמות תוך שבועות בודדים, ואולי אף פחות, ומציינים כי השיחות מתקדמות באופן חיובי.
על פי המתווה המסתמן, כוח משימה אמריקני יגיע ללבנון בקרוב כדי לפקח על יישום ההסכם, שיכלול נסיגת כוחות צה"ל תוך 60 ימים ופריסת צבא לבנון לאורך הגבול. בניגוד לדרישות חלק משרי הקואליציה, הדרג המדיני מבהיר כי צה"ל כבר נערך למהלך. הכוח האמריקני צפוי להישאר בדרום לבנון לתקופה בלתי מוגדרת כדי לפקח על היישום בצד הלבנוני.
כתבת הערוץ הלבנוני "אל-ג'דיד", ג'וזפין דיב שנמצאת בוושינגטון, מדווחת כי השליח האמריקני עמוס הוכשטיין, הצליח בביקורו בת"א להגביל את נושא ההתערבות של הוועדה הבינלאומית שתוקם לפתרון בעיות שקשורות ליישום החלטה 1701.
נותרו שתי מחלוקות מרכזיות: האחת נוגעת למעורבות צרפת במנגנון הפיקוח על יישום ההסכם. ישראל מתנגדת למתן תפקיד מרכזי לצרפתים, על רקע התבטאויות הנשיא מקרון נגד ישראל ואופן ניהול המלחמה, וכן בשל תגובת צרפת לצווי המעצר שהוצאו נגד נתניהו וגנץ. ישראל מוכנה לשילוב חיילים צרפתים בשלב היישום בלבד, בעוד לבנון דורשת מעורבות רחבה יותר. הפתרון המסתמן הוא מנגנון פיקוח משותף של ארה"ב ומדינה ערבית שטרם נבחרה.
המחלוקת השנייה עוסקת בדרישה האמריקנית-לבנונית לכלול בהסכם סעיף שיחייב דיון מיידי ב-13 נקודות המחלוקת בגבול היבשתי. ישראל מעדיפה ניסוח עמום שיאפשר לה לקבוע את עיתוי תחילת הדיונים.
מקורות אמריקניים מסרו כי ההתנגדות של לבנון לחברות של גרמניה ובריטניה בוועדה וההתנגדות של ישראל לחברות של צרפת - לא יביאו לביטול הסכם הפסקת האש.
השיחות צפויות להימשך השבוע במאמץ לגשר על הפערים. בישראל מדגישים: עד לחתימת ההסכם, האש על חיזבאללה תימשך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו