בכיר משפטי בצה"ל לשעבר: ניתן להטיל מצור בעזה על פי הדין הבינ"ל

לאחר התנגדות הפצ"רית, חוות דעת משפטית חדשה תומכת במצור על צפון הרצועה • המסמך המקיף קובע: מותר להטיל מצור לשם הכנעת האויב, בתנאי שמאפשרים לאזרחים לצאת ולקבל סיוע • נדרשת עבודת מטה מורכבת להתמודדות עם האתגרים המשפטיים

משאית סיוע הומניטרי בעזה (ארכיון). צילום: Getty Images

חוות דעת של ראש מחלקת הדין הבינלאומי בצה"ל לשעבר, אל"ם לירון ליבמן, תומכת במצור אפקטיבי על צפון רצועת עזה בניגוד לחווה דעתה של הפצ"רית, שרק בשבוע שעבר מנעה את "תכנית האלופים" בצפון הרצועה.

מדובר בחיזוק משפטי לתוכנית האלופים שנתקלה במכשול משפטי מטעם הפרקליטות הצבאית, שטענה כי אין למנוע מאזרחים גישה למזון לפי הדין הבינלאומי, כך בתגובה לפרסום של "ישראל היום" ביום שישי האחרון בנושא.

לעומת זאת כותב אל"ם ליבמן כי "מצור הוא שיטת לחימה חוקית לפי המשפט הבינלאומי, כל עוד הוא מכוון להביא להכנעת האויב ואינו מכוון להרעבת האזרחים - להם עלינו לאפשר לצאת בבטחה מהאזור המכותר אל מקום שבו יקבלו סיוע הומניטרי".

בחוות דעת מנומקת היטב, שמתפרסת על פני 17 עמודים, כותב ד"ר ליבמן כי המדריכים המשפטיים הצבאיים של מדינות המערב המרכזיות, כדוגמת ארה"ב, צרפת ובריטניה, רואים במצור דרך פעולה אפשרית כדי להכניע את האויב. זאת תוך שמירה על מעמדם הייחודי של בתי חולים, מבנים היסטוריים ואתרים אחרים הזוכים להגנה משפטית, ותוך שמירה על ההגנות הניתנות לאוכלוסיה האזרחית.

כך, במדריך הלחימה של משרד ההגנה האמריקני, נכתב מפורשות כי אין מניעה להטיל מצור על כוחות אויב ולכתר אותם כדי להביא לכניעתם, אף אם במקום מצויים אזרחים, ובלבד שלא נמנעת מהאוכלוסייה האזרחית אספקה הומניטרית או שניתנת לה אפשרות לצאת מהמצור למקום אחר, וכי המצור כולו יעמוד בתנאי המידתיות.

ד"ר ליבמן קובע כי קיים איסור מנהגי במשפט הבינלאומי להרעיב אוכלוסייה כשיטת לחימה, ובהתאם לכך חלה חובה על מדינת ישראל לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה. יחד עם זאת יש לוודא שהסיוע מגיע לאזרחים עצמם ולא לכוחות האויב.

דרושה עבודת מטה

לצד זאת, ד"ר ליבמן מצביע בחוות דעתו על הסיכונים במישור הבינלאומי כתוצאה ממימוש התוכנית, ועל הבחינה וההצדקות הנדרשות נוסף על כך, כדי לוודא כי היא עומדת בתנאי הדין הבינלאומי. ליבמן הבהיר כי יישום "תוכנית האלופים" מחייב עבודה יסודית ומורכבת לצורך התמודדות ומתן תשובות נאותות לשאלות משפטיות שעלולות לאתגר את חוקיות הפעולות.

לאור הפרסום על עיכוב בביצוע התוכנית בצפון הרצועה שנועדה להכניע את כוחות חמאס שנותרו באזור בשל דרישות משפטיות, חוזרים מחברי תוכנית האלופים על הצורך הצבאי בהטלת מצור על צפון רצועת עזה. זאת, לשם פגיעה בכוחו הצבאי של חמאס, הפועל נגד כוחות צה"ל ונגד מדינת ישראל בחסות האוכלוסייה האזרחית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר