אותן אטריות מחוממות: שגריר ארה"ב בישראל רמז באשר לעסקה שתונח בקרוב לפתחנו

לאורך ראיון בכנס של ה-INSS, אמר ג'ק לו כי בשלב הראשון לעסקה תידרש ישראל לנצור את האש ולהוציא את החיילים מריכוזי אוכלוסייה גדולים • האמריקנים ינסו בנוסח מעומעם להביא להסכמות ששני הצדדים יכולים לחיות איתן • מי שמצפה לנוסחה פורצת דרך צפוי לקבל לפתחו סעיפים מכובסים שיבטיחו את החזרת חלק מהחטופים • פרשנות

שגריר ארה"ב בישראל ג'ייקוב לו בראיון בכנס INSS , יוסי זליגר
שגריר ארה"ב בישראל ג'ייקוב לו בראיון בכנס INSS. צילום: יוסי זליגר

משלוחי הנשק, הכניסה לרפיח וגם ציר פילדלפי: שגריר ארה"ב בישראל ג'ק לו סיפק היום הצצה למחלוקות המתוקשרות בין הממשל הדמוקרטי לראש הממשלה נתניהו לאורך המלחמה וגם רמז באשר לעסקה שתונח בקרוב לפתחנו והוויתורים (הנוספים הנדרשים).

ציר פילדלפי, צילום: אי.פי

לו למעשה מתאר מחלוקות נסבלות באשר לאופן הכניסה לרפיח ומשלוח נשק אחד שנשאר בארה"ב ומתנער מכך שהממשל הדמוקרטי הערים קשיים על ישראל במלחמה מול חמאס. זו גם ההוכחה לכך שהמסרים שהושמעו מכאן בנושא פגעו במפלגה הדמוקרטית ערב בחירות בארה"ב.

לאורך הראיון בכנס של ה-INSS הדגיש לו את המחוייבות למדינת ישראל חרף הקולות הנשמעים בארה"ב לדבריו (אך במפלגתו שלו בפרט) נגד ישראל ואמר כי ציור אי ההסכמות כלפי חוץ לבסוף תימרץ את אויבי ישראל ולא תרם לבטחונה.

חלקים בראיון היו גם מבוא לתוכנית הממשל הדמוקרטי לאזור כולו: עסקה שתוביל להסכם מדיני בצפון, שתוביל אולי על הקשקש בקצה הדרך לנורמליזציה עם סעודיה. לו לא ציין כי תוכנית כזו כבר לא אפשרית בלוח הזמנים הקצר לבחירות כאשר אין סיכוי להשיג תמיכה רפובליקנית להסכם כזה, אך בכל זאת ניסה למכור את "העסקה החלומית".

שגריר ארה"ב בישראל בראיון עם תמיר היימן, צילום: כנס INSS

אגב, כאשר נשאל על ידי תמיר היימן כיצד אפשר לדבר על מדינה פלשתינית אחרי 7 באוקטובר שבציבוריות הישראלית נתפסת כ"פרס לטרור" - הבהיר לו את עומק הפערים: לשיטתו מדינה פלשתינית איננה פרס לטרור אלא חזון נדרש לאזור. גם הסעודים, הבהיר לו, דרשו התקדמות בנתיב שתי המדינות בתמורה לנורמליזציה ולא התכוונו להסתפק בנוסח של הסכמי אברהם. כאשר הנוסחה הופכת להיות מדינה פלשתינית בתמורה לנורמליזציה עם סעודיה - וזה מה שנמצא על השולחן - לא בטוח שבישראל ימהרו לקנות אותה. ודאי כאשר אנשיו של טראמפ מבטיחים נורמליזציה בתנאים נוחים יותר בהמשך (אם ייבחר).

אך בחזרה למה שמונח כעת בפני ישראל - בימים הקרובים תציע ארה"ב עסקה בשלבים בנוסח אחרון בפני ישראל ובפני חמאס. העסקה הזו, אומר לו, בשם הממשל תייצר אפשרות להסדר בצפון, אך יש להסכים לה בשלבים ואין לדון בשלב הבא לפני שנכנסים ומסכימים לשלב הראשון. כלומר, גם בארה"ב יודעים שהתנאים להפסקת אש קבועה בלתי ניתנים לגישור בין ישראל המעוניינת בניצחון לכניעה שדורש ממנה סינוואר.

הפגנת משפחות החטופים מול שגרירות ארה"ב, צילום: ללא קרדיט

האמריקנים מעוניינים שלקראת הבחירות שם התפאורה בישראל תהיה של בני ערובה שבים לבתיהם וללא פטריות עשן מעל עזה לתקופה, וזה גם מה שהם מתכוונים למכור כעת בהליך מזורז. מאחורי הקלעים דורשת ארה"ב כעת את הסכמת המתווכות לנוסחה שתועבר לישראל בתקווה שתאשר אותה ומשם לחמאס. "כולם יידרשו להתגמש", אומר לו, אך כנהוג במחוזותינו הכוונה היא בעיקר לישראל.

בשלב הראשון לעסקה תידרש ישראל לנצור את האש ולהוציא את החיילים מריכוזי אוכלוסייה גדולים. לדברי לו - לפילדלפי אין ולא הייתה התייחסות ספציפית. האם במשחק המילים הזה ישראל תוכל להותיר מעט חיילים בציר שלא בריכוזי אוכלוסייה וחמאס יסכים לכך? זה פתרון אפשרי אחד. למעשה, האמריקנים ינסו בנוסח מעומעם להביא להסכמות ששני הצדדים יכולים לחיות איתן עד לחידוש המלחמה, ולכן אומר לו: אין סיבה לעסוק בשלב השני ובתוכנו לפני הסכמה על השלב הראשון ואולי גם היחיד בעסקה הזו.

הרמטכ"ל הרצי הלוי בהערכת מצב בציר פילדלפי, צילום: דובר צה"ל

אין חידושים גדולים ברמזים מהראיון של השגריר - מי שמצפה לנוסחה פורצת דרך צפוי לקבל לפתחו  אותן אטריות מחוממות או סעיפים מכובסים שיבטיחו את החזרת חלק מהחטופים, אך יותירו את העתיד של היתר ושל המלחמה לוט בערפל. אפילו נתניהו אתמול התחיל להכין את הסולם לטובת הסכמות מעורפלות בשלב הראשון ודילול כוחות משמעותי. אך האם סינוואר יסכים הפעם?

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר