חברת הכנסת שרן השכל ממפלגת תקוה חדשה תוקפת היום (רביעי) את מזכיר המדינה של ארצות הברית, אנתוני בלינקן, בעקבות דרישתו מישראל "לעבוד עם סוכנויות האו"ם בעזה" ובפרט עם אונר"א (סוכנות האו"ם לפליטים הפלשתינים).
"אדוני המזכיר, חמאס השתלט על אונר״א בעזה", אמרה השכל ל"ישראל היום". "לכן, משמעות דבריך היא שאין אלטרנטיבה לחמאס. את זה אנחנו לא מוכנים לקבל בשום צורה".
"יש בפניך שתי אפשרויות: או להכניס את UNHCR (סוכנות הפליטים הכללית של האו"ם, שאינה פעילה בקרב הפלשתינים, א"כ), עם כל עובדיה הזרים לעזה, כדי לוודא שהסיוע שנכנס הוא הומניטרי ולא חמאסי".
"לחילופין", מציעה חברת הכנסת, "ביכולתך לקבוע לאונר"א מציאות של היום שאחרי: השמת עובדים בינלאומיים בלבד, ולא פלשתינים מקומיים; אימוץ מערכת החינוך האמירותית או האמריקנית במוסדות האו"ם - לא יתכן שהאו"ם יחנך דורות שלמים לאסלאם רדיקלי. אסור שמה שהיה הוא שיהיה, אחרת ה-7 באוקטובר יחזור, במוקדם או במאוחר".
השכל הגיבה לדברים שאמר אמש הבכיר האמריקני במסיבת העיתונאים שקיים בתל אביב. בלינקן אמר כי "האו"ם ממלא תפקיד הכרחי במתן מענה לצרכים ההומניטריים העצומים בעזה, פשוט אין לכך אלטרנטיבה. אנשי האו"ם ועובדי סיוע אחרים בעזה מפגינים אומץ לב יוצא דופן וממשיכים לספק שירותים מצילי חיים בתנאים מאתגרים ביותר. ישראל צריכה לעשות כל שביכולתה כדי להסיר כל מכשול ממעבר (של הסיוע ההומניטרי, א"כ) לחלקים אחרים של עזה". עוד הוסיף בלינקן: "לשיפור נהלים לצמצום העימותים הצבאיים, כדי להבטיח שהסיוע יוכל לנוע בבטחה, יש חלק קריטי בכך".
"שוחחתי אמש עם המתאמת ההומניטרית הבכירה של האו"ם לשיקום עזה, סיגריד קאג, על כל המאמצים האלה שנמצאים בעיצומם", אמר בלינקן. "יש לה את התמיכה המלאה של ארה"ב והיא צריכה לקבל גם את תמיכתה של ישראל".
גורמים מדיניים בישראל כעסו אתמול על טענתו של בלינקן לפיה ישראל גורמת בעיות בהפצת הסיוע ההומניטרי בעזה. "המזכיר יודע היטב שחמאס משתלט על הסיוע ושהעיכובים בהפצה אינם בגלל ישראל. הוא לא אמר אמת", אמר אחד הגורמים המדיניים.
גם דובר צה"ל, תת-אלוף דני הגרי, פרסם אתמול בערב הודעה מיוחדת שהגיבה לביקורת של בלינקן, זאת מבלי לנקוב בשמו. "חמאס הפך את האוכלוסייה בעזה למגנים אנושיים. אנחנו, כצבא מוסרי הפועל על פי החוק הבינלאומי, עושים כמיטב יכולתנו להגן עליה".
"הנרטיב הזה אולי לא נראה במסכי הטלוויזיה ובטיקטוק, אבל אכפת לנו מהתושבים בעזה יותר מאשר חמאס, שרואה בתושבים רק אמצעי לפגיעה בישראל", אמר הגרי. "אנחנו מוכנים להכניס סיוע הומניטרי ככל שהעולם ייתן. אנחנו סורקים את משאיות הסיוע בקצב מהיר יותר מכפי שארגוני הסיוע מסוגלים לקבל אותן בתוך עזה. אנחנו נפגשים מדי יום עם ראשי ארגוני הסיוע בעזה ומסייעים להם לפתור בעיות, ואנחנו פועלים להקל על הפצת הסיוע בעזה. לא נאבד קשר עין עם האנושיות שלנו, אפילו לשנייה אחת, זאת במקביל למאמצים לשחרר את החטופים ולשחרר את עזה מחמאס".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו